Stoere reiger voert nu Ubuntu Linux aan in de vaart der volkeren

heron_small1.gifUbuntu Linux is tegenwoordig verreweg de meest populaire Linux distributie. Ubuntu is in Linux land zo populair en krijgt zoveel publiciteit dat gebruikers van andere Linux distributies zich er soms aan beginnen te ergeren en Ubuntu af gaan kraken. Weer eens iets anders als Windows bashen. Om te zien waar de populariteit van Ubuntu vandaan komt, moeten we terug naar het allereerste begin.

Mark Shuttleworth de oprichter van Ubuntu wilde vanaf het begin dat Linux bereikbaar zou worden voor de massa. Ubuntu moest voor die doorbraak zorgen. Ubuntu heeft een systeem om bugs (fouten) te melden en de eerste bug die daar op 20 augustus 2004 door hem is gemeld, is deze:

¨Microsoft heeft een overgroot marktaandeel op de markt voor nieuwe computers. Dat is een bug en Ubuntu is ervoor ontworpen om die te fixen.  Niet-vrije software houdt innovatie binnen de IT industrie tegen, het beperkt toegang tot IT tot een klein deel van de wereldbevolking en het remt de mogelijkheden voor software ontwikkelaars om hun talent optimaal te gebruiken¨ Zie hier voor meer informatie:

Bug  nr 1 Ubuntu

Ubuntu hanteert de volgende filosofie:

 1. Iedere computer gebruiker  moet de vrijheid hebben om software te downloaden, gebruiken, kopieren, distibueren, delen, veranderen en verbeteren, zonder daarvoor licentiekosten te moeten betalen.
 2. Iedereen moet de software kunnen gebruiken in de taal die hij wil
 3. Iedereen moet de software kunnen gebruiken, ook als ze te maken hebben met een handicap

Ubuntu komt ieder half jaar met een nieuwe versie van het besturingssysteem  en vandaag is het de dag dat Hardy Heron het licht ziet. Om zoveel mogelijk gebruikers aan te trekken komt Ubuntu in meerdere smaken, zoals Kubuntu (met de KDE Desktop), Edubuntu (onderwijs editie)  Xubuntu (lichtgewicht), Ubuntu Studio (voor muzikanten) en Mythbuntu (multimedia editie). Ubuntu met de gnome desktop blijft de meest gebruikte. Een ander belangrijk voordeel van Ubuntu is dat het niet geplaagd wordt door virussen en spyware.

Een belangrijke verandering in de nieuwste versie is dat Wubi wordt ondersteund. Wubi is een installer, die het mogelijk maakt om Ubuntu vanuit Windows te installeren. Omdat Ubuntu dan geen aparte partitie krijgt, is dit denk ik geen ideale definitieve oplossing, maar het maakt het wel heel gemakkelijk voor Windows gebruikers om Ubuntu eens uit te proberen.

Voorlopig zal aan deze opmars waarschijnlijk geen einde komen. Andere grotere Linux distributeurs, zoals RedHat en SuSe hebben onlangs laten weten dat hun focus op de servers en de bedrijven ligt en niet op de desktop. De meeste andere distro´s  hebben geen bedrijf achter zich staan, zeker niet met een leider met de capaciteiten en uitstraling van Mark Shuttleworth.

Ubuntu´s Hardy Heron is vanaf vandaag te downloaden via: download Ubuntu 8.04 of voor Windows gebruikers die Ubuntu vanuit Windows willen proberen via Wubi.

Toen ik de downloadsite net wilde openen lag die al plat. Een beter alternatief is het downloaden van de torrent. Daarmee voorkom je verdere overbelasting van de servers van Ubuntu en gaat het downloaden sneller, zeker als je de torrent na het downloaden ook deelt met anderen. 

Release parties zijn er op 17 mei in Amsterdam, op 3 mei in Herk Stad (Belgie) en al op 27 april in Second Life, maar daarover morgen meer.

Update: Aankondiging van Mark Shuttleworth van de release of the Hardy Heron.

24 april 2008     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 ikkefc3:

  Hardy Heron betekend toch “de sterke reiger?”
  Ben nu de pc van mijn ouders aan het update-manager -d’en naar Hardy. Ik gebruik het al een tijdje op mijn pc en heb Wubi ook al meerdere malen geprobeerd. Alles lijkt redelijk goed te werken, behalve dat Tracker bestanden met de verkeerde apps probeert te openen en Adobe nog steeds een slechte linux flashplugin heeft.

 2. 1 Vincent:

  @ikkefc3 – -d is niet meer nodig nu hij uit is he 🙂

  Torrents zijn erg handig overigens 🙂

 3. 1 reekje:

  Je hebt weer een moi stukje geschreven, kan niet anders zeggen

  hier staat ook een mooi artiekel over ubuntu
  http://www.livre.nl/200804241849/achtergronden/open-source-software-en-open-standaarden/ubuntu-de-weg-naar-de-reiger.html#jc_allComments

  groetjes van reekje

 4. 1 Catharina:

  @ ikke Sterke ruiger, ruige reiger, stoere reiger.. Een woord heeft vaak meerdere betekenissen en ik vind stoere reiger mooi klinken.
  @ reekje; dank je wel 🙂 Ik had het artikel van Jan inderdaad ook gezien. Hij heeft de geschiedenis van Ubuntu mooi in beeld gebracht.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)