Brazilie voorop in Linuxland – Voor Nederlandse schoolkinderen dreigt achterstand

Brazilie is een van de voorlopers als het gaat om Linux.  Gustavo Duarte gaat in deze interessante blogpost in op wat volgens hem daarvan de oorzaken zijn. Een aantal opvallende dingen:

In Brazilie kost een Windows licentie ongeveer twee keer zoveel als in de Verenigde Staten, o.a. door belastingen. In deze grafiek wordt duidelijk gemaakt welk percentage de licentiekosten uitmaken van het Nationaal Inkomen.

US Brazil
Cost of Windows Vista Business $186 $364
Cost of MS Office 2007 Standard $289 $587
Cost of Windows Vista Home Basic $116 $252
Cost of Office Home/Student $109 $117
All figures in US dollars. An exchange rate of USD$1 = R$1.70 was used to compute the cost of licenses in Brazil.

Als deel van het nationaal inkomen zijn de home licenties voor de Brazilianen ongeveer 15 x zo duur en de business licenties 19 x. Niet gek dus dat het kopen van licenties in Brazilie nooit echt ingeburgerd is geraakt en het illegaal gebruik de normaalste zaak van de wereld is.

Wat ook een rol speelt  zijn culturele aspecten. Brazilianen hebben het niet zo op copyrights en ook niet op de VS, zoals ook blijkt uit deze – ook overigens interessante – grafiek:

anti-us-sentiment1.gif

(bron: pewglobal.org)

Volgens de schrijver van het artikel heeft deze situatie ertoe geleid dat er in Brazilie vrijwel geen ¨Alpha Geeks¨ (technische voorlopers, ontwikkelaars) bezig zijn met het ontwikkelen van software voor het Windows platform.  Alle slimme nerds zijn bezig met vrije software ontwikkeling en werken samen via het Internet. Zij ervaren nu dat het veel leuker en uitdagender is, om te particperen binnen een community van vrije software ontwikkelaars en  samen te werken aan spannende projecten, dan een proprietair buitenlands product te gebruiken, waarover je 0 controle hebt.

Op Braziliaanse openbare scholen zal voortaan een aangepaste versie van Debian met KDE gebruikt worden, waarbij ze ook gebruik gaan maken van open content leermateriaal.  Het gaat  om 52 miljoen kinderen en studenten, dus te verwachten valt dat het aantal Alpha Geeks in Brazilie snel zal toenemen.  Hoe jammer toch, dat de kinderen in Nederland deze kans onthouden wordt.

6 mei 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Werner:

  Verrassend dat die M$-produkten in een derde-wereld-land als Brazilie zo veel duurder zijn dan in America. Je moet wel gek zijn daar om een legale versie te kopen. Affijn, welcome to the free software world!

 2. 1 Thierry:

  @ Werner:

  Misschien gaan ze er vanuit dat bedrijven en overheden wel netjes hun licenties betalen, omdat ze anders de aardige mensen van de BSA op bezoek krijgen.

  Door die licenties zo duur te maken krijgen ze evengoed hun geld wel binnen en maakt het ze niet veel uit dat verder iedereen een gekopieerde versie gebruikt.

  Thierry

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)