Deur open en drempels slechten voor een groter marktaandeel

Open source evangelisten, het anti-Microsoft-front, Linux fanaten, communisten, hippies, anarchisten, extremisten.. Met dat soort termen worden mensen die voorstander zijn van open source, open standaarden en vrije software regelmatig om de oren geslagen. Voor het gemak worden ze daarbij allemaal maar even over een kam geschoren.

Maar de wereld van open source, open standaarden en vrije software is erg heterogeen. Ze bestaat inderdaad uit evangelisten, het anti-Microsoft-front, Linux fanaten, communisten, hippies, anarchisten, extremisten maar ook uit slimme zakenmensen, progressieven,  liberalen, commerciele  en ook beursgenoteerde bedrijven en sinds kort ook overheden die bewust kiezen voor open source en open standaarden.

Naast verschillen, hebben deze mensen allemaal als gemeenschappelijk belang dat de standaarden en software zoveel mogelijk open zijn.  Een aantal redenen:

 • leveranciers onafhankelijkheid
 • uitwisselbaarheid van documenten nu en in de toekomst
 • privacy
 • aanpasbaarheid/flexibiliteit
 • innovatieve ontwikkeling
 • gegarandeerde ontwikkeling
 • controle over het eigen systeem
 • keuzevrijheid

Dit kan alleen maar gerealiseerd worden met open standaarden en open source software. De groei daarvan wordt vandaag de dag voor een groot deel belemmerd door het bijna-monopolie van Microsoft op de desktop.

Een recent voorbeeld is de aanbesteding voor de Rijksdesktop, die ondanks de notitie Nederland Open in Verbinding vrijwel volledig naar Microsoft werd toegeschreven.

Een tweede voorbeeld is de zeer omstreden ISO-certificering van OOXML. In dit bestandsformaat zitten Microsoft patenten verwerkt en  bij implementatie daarvan kunnen vrije software ontwikkelaars te maken krijgen met claims van Microsoft. Het is dus inmiddels wel ISO gecertificeerd maar in geen geval open.

Andere voorbeelden zijn fabrikanten die weigeren om drivers te leveren voor Linux of de specificaties te verstrekken, waardoor sommige hardware niet werkt en dit weer met veel kunst en vliegwerk door de open source ontwikkelaars moet worden opgelost.

Linux gebruikers proberen vaak anderen te stimuleren om dat ook te gaan doen. Niet alleen omdat ze dat een beter systeem vinden, maar ook om het aandeel van Linux en open source in de markt te vergroten. Als 10% van de computeraars overschakelt naar Linux, zal geen leverancier zich het meer in zijn hoofd halen om geen Linux geschikte drivers te leveren en zullen de commerciele software ontwikkelaars hun software ook voor Linux uitbrengen.

Maar we kunnen anderen niet dwingen om open source te gebruiken. Sterker nog, zoals Alexander Kjerulf, auteur van het boek happy hours is 9 to 5  zegt: Je kunt mensen niet dwingen om gelukkig te zijn. Je kunt de deur openzetten en iedereen uitnodigen, maar je kunt mensen niet dwingen binnen te komen. Hoe harder je dat probeert, des te meer zullen ze zich schoppend en schreeuwend gaan verzetten en zich uit alle macht aan de deurpost vastklampen.

Mensen uitnodigen en de deur open zetten dus. Alle andere dingen helpen niet, behalve dan de drempel zo laag mogelijk maken.

Gelukkig gebeurt er op dat gebied ook veel, zowel commercieel als niet-commercieel. Zie bijvoorbeeld:

 • De introductie van Wubi, waarmee mensen vanuit Windows eenvoudig Ubuntu kunnen installeren
 • Release parties, zoals bijvoorbeeld op 17 mei in Amsterdam waar de release van de nieuwste versie van Ubuntu wordt gevierd en waar iedereen welkom is en o.a. hulp kan krijgen bij het installeren van Linux.
 • Workshops en voorlichting  met subsidie van Economische Zaken bij Mediaplaza
 • Train de Trainer – een initatief van Gendo waarbij mensen worden opgeleid tot open source ambassadeurs.
 • Het aanbieden van voorgeinstalleerde hardware, zodat driverproblemen geen issue zijn
 • Het ondersteunen van mensen die overstappen via de Ubuntu steunpunten
 • Het beschikbaar stallen van gratis trainings materiaal, zoals bijvoorbeeld door Rednose

5 reakties

 1. 1 Vincent:

  Volgens mij is het niet zo zeer dat dwingen niet helpt – in tegendeel, zo houdt Microsoft zijn hoge marktaandeel – als dat het gewoon tegen de principes van vrije software ingaat. Het woord zegt het al: vrijheid.

  Aan de andere kant is dwingen volgens mij wel de manier waarop open source een behoorlijke voet aan de grond kan krijgen – namelijk door de opkomst van ultraportable laptops. Het is vrijwel onmogelijk om daar Windows op te draaien, vanwege de prijs en de belasting van Windows. Wanneer je zo’n laptop wilt hebben ben je dus eigenlijk veroordeeld tot een open source oplossing.

  Dwingen is ook de manier waarop ik hoop dat mijn moeder ooit overstapt op Ubuntu. Ik heb Ubuntu bij haar geinstalleerd naast Windows, en die deur staat wijd open. Nou ga ik haar niet dwingen Ubuntu te gebruiken (uiteraard), maar ooit zal Windows wellicht onbruikbaar worden door een virus oid, en tot ze een nieuwe computer heeft zal ze veroordeeld zijn tot Ubuntu. Dan pas zou ze Ubuntu echt proberen, en wellicht vindt ze het goed genoeg om te blijven gebruiken. En anders gaat ze weer terug naar Windows, het zij zo. Maar zonder ooit het te moeten proberen, zal ze het nooit doen. En dat geldt voor de meeste mensen.

  Kortom: “dwingen” is wel degelijk de manier om software populair te maken (veel mensen hebben namelijk geen zin tijd te investeren in de keuze voor goede software), en ook de reden dat vrije software niet populair is.

 2. 1 Online marketing kermis - mei 2008 : Flitter.nl - Online marketing weblog - Nieuwe media en online revoluties:

  […] Bethlehem met Deur open en drempels slechten voor een groter marktaandeel Catharina is een enthousiast open source aanhanger. In dit artikel laat ze zien hoeveel drempels er […]

 3. 1 Nederlandse online marketing blog kermis #8 - 7 mei 2008 | Enthousiasmeren:

  […] Bethlehem met Deur open en drempels slechten voor een groter marktaandeel Catharina is een enthousiast open source aanhanger. In dit artikel laat ze zien hoeveel drempels er […]

 4. 1 Catharina:

  @ Vincent
  Windows wordt inderdaad aan iedereen opgedrongen, maar dat gevoel hebben de meeste mensen niet. Die denken dat ze een computer kopen en dat Windows er automatisch bij hoort. Een gehaaide marketing strategie van Microsoft en in niemands belang, dan die van Microsoft en de Microsoft partners.

  De komst van de ultra portable laptops zou inderdaad wel eens voor een flinke boost kunnen zorgen, al doet Negroponte nu wel heel hard zijn best om XP om de OLPC aan de praat te krijgen.

  Die methode voor je moeder zou best wel eens kunnen werken. Zelf helpen wij familie en bekenden die problemen met Windows hebben helemaal niet meer, behalve als ze over willen stappen naar Ubuntu. Dat is dus nog een stap verder, maar dat komt ook doordat wij al in geen jaren Windows meer gezien hebben en we ze dus daarmee ook niet meer kunnen helpen.

  Maar goed, deze voorbeelden vind ik nog steeds gevallen van deur open en drempels slechten i.p.v. dwang.

 5. 1 Vincent:

  Zelf help ik inderdaad ook niet als iemand problemen met Windows heeft, maar er is toch altijd wel iemand anders die dat wel kan.

  De reden dat ik niet help met Windows-problemen is overigens niet dat ik wil dat ze overstappen, maar dat ik gewoon niet goed genoeg bekend ben met Windows en dus of het probleem niet kan oplossen, of het veel meer tijd kost dan het in wat ik gewend ben zou kosten.

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)