Microsoft probeert innovatie lichte laptops op slot te zetten

intel-classmate-pc-laptop1.JPGDit is de Intel Classmate. Een van de kleine laptop modellen die de afgelopen tijd op de markt is verschenen. Dit model zijn wij op het moment aan het testen voor Mingos. Toen ik hem voor het eerst zag, was mijn reactie: wow, schattig, wat is´t ie lekker licht en die wil ik zelf houden..

Maar Microsoft vindt deze lichte laptops helemaal niet schattig. Sterker nog, ze zijn een nachtmerrie. Vista draait er natuurlijk met geen mogelijkheid op en met XP is het hangen en wurgen. Deze systemen zijn domweg te log en te zwaar voor deze producten.  Linux is volledig aanpasbaar en daardoor dreigt het marktaandeel van Linux te groeien.

Volgens uitgelekte informatie heeft Microsoft daar nu het volgende op gevonden. Ze bieden XP Home edition tegen dumpprijzen aan de fabrikanten aan, op voorwaarde dat ze geen lichte  laptops produceren met:

 • Een scherm groter dan 10,2 inch
 • Een harde schijf groter dan 80 Gig
 • Een touchscreen
 • Maximaal 1Gbyte ram
 • Maximaal een single core processor van 1 Ghz

Nou ja een kat in het nauw maakt rare sprongen en Microsoft is natuurlijk bang dat ze Vista anders helemaal nergens meer kunnen slijten. Microsoft weigert commentaar te leveren omdat ze niet ingaan op afspraken die ze maken met hardware leveranciers.

Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de producenten. Het lijkt me sterk dat die hier op in gaan omdat hierdoor de innovatie enorm wordt beperkt. Anderzijds is het lastig in te schatten wat precies de macht van Microsoft over de hardware leveranciers is.  Wat denk jij ervan?

10 mei 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

16 reakties

 1. 1 ikkefc3:

  Op mijn EEE pc heb ik Windows XP geprobeerd. Hierop vind ik Windows XP prettiger werken dan de standard linux distro of Ubuntu (Ubuntu is echt te zwaar voor de EEE pc).
  Als je een GTK programma gebruikt (met een Ubuntulooks,clearlooks of murrine gebaseerd thema) op zo’n laptop, moet je maar eens kijken wat er gebeurt als je een scherm over een ander scherm heen sleept. Het achterste scherm kun je gewoon “zien laden.” Dit gebeurt in Windows XP niet en QT heeft dit een klein beetje. Ook heb ik op mijn EEE pc problemen met drivers en functietoetsen(waar gelukkig een oplossing voor is), het zou leuk zijn als dit out of the box zou werken. Daar staat wel weer tegenover dat de gemiddelde Linux distro minder ruimte in neem op de ssd dan een standard Windows XP installatie en Linux neemt minder werkgeheugen in.

 2. 1 Catharina:

  Ubuntu is ook te zwaar voor de classmate. Het is er dan ook niet voor gemaakt. Het voordeel bij Linux is dat er zoveel verschillende Linux distro´s zijn, ook hele lichte die er wel prima op kunnen draaien.

 3. 1 Peter:

  Er zijn ook bedrijven die met een andere oplossing zijn gekomen. Ik keek mijn ogen uit toen ik deze aanbieding in een reclame folder zag.

  Ik vraag me alleen af wat je met Windows CE nou eigenlijk kan… Volgens mij is die zo crippled dat je er amper “echte” software op kunt draaien. Eigenlijk best lullig of zelfs misleidend, zo’n reclame actie, want een groot deel van de consumenten kent alleen “Windows” en neemt dan aan dat dit dus een full-blown laptop is waar je alles op kunt draaien wat je maar wil.

 4. 1 Catharina:

  Nou ja! Windows CE bestaat volgens MS zelf al jaren niet meer. Het breng me overigens wel op een idee… Een bankstel kopen, dat dan op marktplaats zetten en die laptop installeren met Linux en die dan ook weer verkopen 🙂

  Nog even en we krijgen een laptop bij het waspoeder..

 5. 1 Savage:

  Het is natuurlijk ook te gek voor woorden dat je voor een besturingssysteem een dual-core processor en 2GB RAM nodig hebt. Vista is een zware miskleun. Het enige verschil met XP is de zwaardere systeemeisen, het biedt geen enkel voordeel t.o.v. XP.

  En net op dit moment worden die kleine laptopjes populair. Geen wonder dat MS zich achter de oren krabt. Ze hebben de markt verkeerd ingeschat. De zware PC is op de terugweg en iedereen wil een handzaam apparaat dat makkelijk op te bergen en mee te nemen is. Vista past helemaal niet in dat beeld.

  Maar zoals hiervoor gezegd, de huidige Linux distro’s zijn ook veel te zwaar. Vooral de Windowmanagers hebben zich ingespannen om het verkeerde voorbeeld van MS te overtreffen. Dat is ze gelukt, maar het is de vraag of de consument nog wel op die visuele effecten zit te wachten…

  Weet je wat mij nou zo leuk lijkt? Een standaard besturingssysteem dat gewoon doet wat het moet doen. En dat software gewoon op een pc draait, zonder dat je je hoeft af te vragen welk OS of welke distributie er onder draait. Dàt zou nou eens innovatief zijn…

 6. 1 Thierry:

  de huidige Linux distro’s zijn ook veel te zwaar.

  Da’s natuurlijk niet waar. Zoals Catharina al zei zijn er ook vele lichte distro’s die prima op oude hardware of mini-laptopjes draaien.

 7. 1 savage:

  Je hebt gelijk. Ik bedoelde te zeggen; de huidige populaire Linux distro’s.

 8. 1 ikkefc3:

  Compiz draait op mijn EEE PC “prettiger” dan de gemiddelde standard 2D windowmanager, omdat het een compositing manager is, en de vensters dus niet aldoor getekend moeten worden als je van programma switcht of een venster verschuift.
  Het nadeel van sommige “lichte” linux distro’s vind ik de beperkte functionaliteit (tenminste qua GUI).
  PS. Windows Vista heeft echt geen 2GB ram en een dual core processor nodig hoor, maar dat valt alleen aan te raden als je snel wilt werken, maar dat geldt ook voor Ubuntu (werkt pas prettig met een dual core cpu en 2GB ram vind ik).

 9. 1 Sander:

  Slim van Microsoft; ze laten de markt van de mini-laptops niet voor hen verloren gaan. Microsoft is natuurlijk vooral goed in marketing en zaken doen (al dan niet eerlijk), en niet zo zeer in software of techniek.

  Het verkoopverhaal van Microsoft richting laptop-bouwers is natuurlijk eenvoudig: voor 27 US$ kopen de laptop-bouwers XP waarmee die laptop-bouwers voor relatief weinig geld makkelijk hun laptops kunnen verkopen en waarmee hun klanten eenvoudig toegang hebben tot meer software.

  Maarre: eenvoudige laptops met 1Ghz CPU en 1GB RAM maar een groter scherm (bijv 13 of 15 inch), mogen dus geen XP draaien. 1GB lijkt me nogal weinig voor Vista, maar ik moet zeggen dat dat ik Vista mijd als de pest dus ik kan niet uit ervaring spreken.

  Laten we hopen dat er nog laptop-fabrikanten zijn die hun hardware met keuze leveren. In de Duitse C’T nummer 10 van 28.4.2008 staat op pagina 24 een lijst van zulke laptops die zonder Windows worden geleverd, met prijzen tussen 300 en 400 Euro.
  Voorbeelden: Zepto Titan, HP Pavillion 530, Acer Extensa 5220, Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5535, Lenovo Thinkpad R61i en vele anderen. Veel laptops met de Celeron M 520/530/540/550, hetgeen een prima Core 2 Single processor is, en zelfs 64-bit.

  Mocht je zelf aan de slag gaan: mijd een laptop met SiS-GPU. Ik heb zelf zo’n laptop, en daarvoor is onder Linux alleen een binary 2D driver beschikbaar die alleen werkt op Xorg 7.2. Dus niet op Xorg 7.3 die in oa Ubuntu 8.04 zit. 🙁

 10. 1 ikkefc3:

  Een tijdje geleden zag ik bij Bol.com een HP laptop met dual core cpu voor € 420 met Windows, daarom is het voor veel mensen ook niet aantrekkelijk om een laptop zonder Windows te kopen (omdat Windows zo goedkoop is voor OEM’s snappen mensen niet waarom ze dan een computer zonder Windows zouden moeten kopen).
  En over Vista op een iets grotere laptop: Wat had je anders in gedachten? Ubuntu is ook niet veel lichter dan Windows Vista.
  Mijn PC is de enige PC in mijn omgeving waar ik Ubuntu + Compiz Fusion vloeiend op vind draaien, maar Windows Vista draait er dan ook weer vloeiend op.

 11. 1 René Brink:

  Catharina,

  Je schrijft bij de systeemeisen dat het een scherm een touchscreen moet zijn, maar volgens mij staat er in het artikel dat er GEEN touchscreen op mag zitten. Ach ja, slechts één letter verschil 😉

  En verder ben ik wel benieuwd hoe fabrikanten er op gaan reageren, want daarvan heb ik nog niets gelezen. Ik hoop eigenlijk dat ze er niet op in gaan, maar misschien is dat wel valse hoop.

 12. 1 savage:

  Valse hoop ja, XP voor zo’n lage prijs betekend dat ze een grotere markt hebben voor hun mini-laptops. De meeste mensen zijn toch wat huiverig voor Linux.

 13. 1 Catharina:

  @ Rene: nee, ik schrijf dat ze geen lichte laptops mogen produceren met een touchscreen,

 14. 1 Sander:

  Op http://www.reghardware.co.uk/2008/05/20/medion_takes_aim_at_eee/ staat dat Medion met een EEE-PC-like apparaat komt.

  “Medion, Europe’s prime purveyor of low-cost PCs, phones and satnavs, is taking on Asus’ Eee PC. Its Akoya sub-notebook will come in MacBook-like shiny black and white versions, sport a 10.2in display and cost just €399 ($620/£318). Medion hasn’t detailed the Akoya’s processor specifications, but Intel’s Atom has to be the most likely option. The mini laptop will come with 1GB of DDR 2 memory, Medion said, and an 80GB 5400rpm hard drive.”

  … en, met …. Win XP. Dat kan ook; de machine voldoet precies aan de maxima dat WinXP nog mag. Microsoft heeft de HW-fabrikanten blijkbaar goed onder de duim.

 15. 1 Tom:

  Puppy linux draait prima op zo een laptop.
  En Xubuntu waarschijnlijk ook.
  Windows never …voor het verekken niet dan geen laptop.

 16. 1 dombo:

  Snap er geen moer van haha

 17. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)