Groot alarm voor de vrijheid van meningsuiting

Gisteravond zag ik bij Pauw en Witteman, Hans Teeuwen over Gregorius Nekschot. Ik kende Gregorius niet, maar hij heeft zelfs een Wikipedia pagina, dus dat ligt misschien aan mij. Gregorius maakt cartoons. Hij doet dat onder een pseudoniem omdat hij weet waar dit anders toe kan leiden. Op zich is dat al erg genoeg. Dat je hier in Nederland via cartoons, cabaret of andere satirische kunstuitingen niet meer je mening kunt uiten onder je eigen naam. zonder bang te zijn voor de gevolgen. Maar het wordt erger

Citaat Wikipedia:

¨Een boek met zijn cartoons (Nekschot : misselijke grappen) is gepubliceerd door uitgeverij Xtra, maar de boekhandel weigerde het te verspreiden. De Koninklijke Bibliotheek moet een exemplaar aanschaffen van elk boek dat in Nederland wordt gepubliceerd, dus ook van dit boek. Het wordt op dezelfde wijze behandeld als Mein Kampf en andere werken van Adolf Hitler (alleen toegankelijk voor serieuze onderzoekers, uitlening geblokkeerd).¨

Een boekverbod dus, maar zelfs daar blijft het niet bij. In 2005 is er een aanklacht ingediend tegen Gregorius, waarschijnlijk op initiatief van een of andere tot de islam bekeerde katholiek. Dat mag natuurlijk en je zou verwachten dat er dan, na onderzoek van het OM, misschien een rechtszaak zou worden gestart. Maar nee, afgelopen dinsdag stonden er zo´n 10 politiemensen voor zijn deur. Zijn computer en telefoon werden ingevorderd en tijdens het verhoor door de politie werd hem te kennen gegeven dat het nu wel afgelopen zou zijn met zijn anonimiteit. Hij is anderhalve dag in de cel vastgehouden.

Is het toeval dat deze brief van Hirsch Ballin net is uitgelekt?

Hirsch Ballin stelt in de brief voor dat in de toekomst ‘het zich beledigend uitlaten ten aanzien van een bepaalde godsdienst of levensovertuiging’ strafbaar wordt. Nu is alleen het belasteren van een godsbeeld strafbaar. Daar komt dus het beledigen van levensovertuigingen bij.

Wat is beledigend? Iedereen moet maar geloven wat hij wil maar als ik de bijbel lees, dan rijzen mij de haren vaak te berge. Heb ik nu een christen beledigd in zijn levensovertuiging? Als dit zo doorgaat zie ik de gevangenissen binnenkort snel vol lopen en wordt kritische mensen de mond gesnoerd. Nou ja, zet mij dan maar samen met Hans Teeuwen in de cel. Wat jammer dat Theo van Gogh al dood is.

Voor wie het gemist heeft, hier de link naar de uitzending van Pauw en Witteman.

16 mei 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 savage:

  Inderdaad een zwaar overtrokken reactie van het openbaar ministerie. Iraanse toestanden wil ik het bijna noemen, zij het dat ik daarmee de situatie in Iran te rooskleurig voorstel. Maar iedereen zal begrijpen wat ik wil zeggen.

  Ik zie het somber in voor onze democratische normen, waarden en tradities in dit land. De omschrijving van een tolerante samenleving waar Nederland altijd mee aangeduid werd is nu duidelijk niet meer van toepassing.

 2. 1 Vincent:

  Ik heb het ook gezien, en afgezien van de gratis reclame voor de nieuwe website van Hans Teeuwen was het erg interessant. Met dit kabinet vrees ik overigens wel voor de vrijheid van de Nederlanders (vooral wat betreft privacy) – van mij mag GroenLinks snel in de coalitie komen 😉

 3. 1 ikkefc3:

  En nu wil TimTim Mininova ook al uit de lucht hebben, omdat ze niets illegaals hosten. Als ze dat doen, dan is Brein echt te ver gegaan, omdat Mininova niets illegaals host, en geen illegale dingen “tracked.” Dit zou dus betekenen dat TimTim iedere site die hem niet aanstaat uit de lucht zou kunnen halen.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)