Nederlandse software bedrijven voelen zich achtergesteld en niet begrepen

De Nederlandse software wereld is in rep en roer. De belangenvereniging ICT~Office heeft een rapport uitgebracht waarin ze aangeeft niet te spreken te zijn over de aandacht van de Nederlandse overheid voor de software wereld, of wel de gesloten software wereld. Door alle aandacht voor open source software voelen zij zich achtergesteld en vergeten.

Het rapport bevat een aantal interessante feiten. Er zijn volgens het rapport in Nederland zo´n 1400 bedrijven actief die afhankelijk zijn van het maken van gesloten source software. Deze bedrijven zijn samen goed voor 10% van alle subsidies in het kader van de Wet Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Daar was vorig jaar ruim 200 miljoen mee gemoeid en dan maar klagen dat de overheid geen aandacht heeft voor dit soort bedrijven..

De aandacht voor open source software is volgens het rapport een vertaling van de kritiek op Microsoft en een politieke discussie in plaats van een economische. Hierdoor voelen bedrijven als Centric zich bedreigd omdat hun businessmodel is gebaseerd op het exploiteren van intellectueel eigendom met software pakketten die onder licentie worden verkocht. Uiteraard wordt dit door de betrokken bedrijven niet goed begrepen..

Hoezo begrijpen deze bedrijven dat niet? Ik denk dat ze het best begrijpen maar ze willen er niet aan dat hun businessmodel, gebaseerd op de exploitatie van intellectueel eigendom, niet meer werkt. Het is natuurlijk ook heel comfortabel: één keer iets maken en dan jarenlang cashen. Het liefst nog op een creatieve manier.  Zo betalen gemeenten bijvoorbeeld bij ¨hofleverancier”Centric”meer voor hetzelfde product, naarmate ze meer inwoners hebben.

Het grappigste deel uit het rapport is dat waarin de opsteller vertelt over een college wat hij gaf aan studenten. De studenten begrepen niet waarom het bedrijf de software onder licentie leverde. Zegt hij: hoezo, dat is heel gemakkelijk. Ik heb 50 mensen aan het werk, hoe denken jullie dat ik die anders moet betalen? Dan moet u diensten gaan leveren zeiden ze. Antwoord: dan moet de prijs voor dienstverlening wel fors omhoog want het geld moet toch ergens vandaan komen..

Terloops wordt in het rapport nog aangegeven dat de ontwikkelaars van gesloten software veel gebruik maken van open source software, die ze vervolgens gesloten maken om ze weer onder licentie aan de man te kunnen brengen en maar klagen…

Het volledige rapport ¨Software als Product¨ is hier te downloaden.

24 juni 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Jaap Steinvoorte:

    Hebben de bewuste bedrijven de afgelopen jaren liggen slapen dan? Ik snap het niet, zeker niet nu Cloud Computing, SaaS of zoals Microsoft het noemt S+S sterk in opkomst is. Overal zie je ook open source initiatieven de kop opsteken. http://Codeplex.com en http://port25.technet.com/ zijn 2 voorbeelden van initiatieven van Microsoft. Business modellen zijn al langer aan het evolueren in de ICT markt, dus ook voor producten. Exact levert producten, als ze nu (web)services zouden leveren zou het leven van 3rd party leveranciers een stuk makkelijker worden, daarnaast zou het me niet verbazen als ze door het bieden van deze webservices meer marktaandeel weten te vergaren. Erg sneu voor deze bedrijven, erg triest ook dat ze zich trachten te verschuilen achter de overheid. Mij lijkt het meer dat het ontbreekt aan creativiteit, inzicht en visie. Het komt ook op mij over als: kijk ons eens zielig zijn.

  2. 1 Catharina:

    Het komt inderdaad nogal suf over maar ik denk dat ze toch de opkomst van open source en nu ook de politieke druk onderschat hebben. Zie ook dit artikel van Arjen Kamphuis op Livre:
    http://www.livre.nl/200806282014/content-partners-columnisten/arjen-kamphuis/grote-kansen-voor-de-wereld-software-als-kennis.html

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)