Joris Demmink en het vertrouwen in de politiek

Het lijkt steeds vaker voor te komen.  Mensen die de politiek niet meer vertrouwen en hun heil zoeken bij randbewegingen als die van Wilders of Verdonk en voorheen Fortuijn. Ik vind dat best treurig, maar in hoeverre heeft de gevestigde politiek dat vooral aan zichzelf te danken?

Neem nu weer het gedoe rond Joris Demmink, de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Justitie die al jarenlang te maken heeft met verdachtmakingen rondom pedofilie. De verdachtmakingen zijn uitgebreid aan de orde geweest in actualiteitenprogramma´s op tv, op de radio, (deel 1 van de kennelijk inmiddels verboden podcast van Adam Curry van Arrow) in de kranten en natuurlijk al helemaal op het Internet.

Ambtenaren zijn geen gewone werknemers. Zij werken voor de publieke zaak en worden betaald met publieke middelen, zeg maar belastinggeld. Zeker van de top mag je verwachten dat ze zich beseffen dat dit een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee brengt.  En zeker voor een topambtenaar van justitie lijkt me onbesproken gedrag een vereiste.

Toch zit deze man daar nog steeds. Stel dat de verdachtmakingen waar zijn, dan is hij zo chantabel als maar kan. Stel dat ze niet waar zijn, dan is zijn naam in ieder geval besmet. Wat ligt er dan meer voor de hand?  De man, desnoods met behoud van salaris een baantje als vuilnisman bij de gemeentereiniging te geven of hem toch maar te handhaven?

Toch gebeurt dat laatste. Joris is nog steeds de hoogste baas van justitie in ons land.  Gevolg is dat het vertrouwen in de politiek nog meer daalt en het Kabinet Balkenende schijnt dat maar niet te willen begrijpen.

15 juli 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Vincent:

  Ik vind het niet meer dan redelijk dat deze man zijn baan houdt. Onschuldig tenzij anders bewezen, toch? Dat Maurice de Hond iemand publiekelijk aan de schandpaal nagelt is al erg genoeg, de staat mag zich niet tot dat niveau verlagen.

  Stel je voor dat jij niets hebt gedaan, en opeens beschuldigen mensen je van pedofilie en raak je je baan kwijt? Dat kan toch niet?

 2. 1 Catharina:

  Ik vind dat normaal gesproken ook, maar in dit soort functies denk ik dat het belangrijker is dat er iemand zit die boven alle twijfel verheven is. In ieder geval zou een grondig onderzoek op zijn plaats zijn en in die tijd zouden ze hem in ieder geval even op non-actief kunnen stellen. Het gaat wel om justitie en niet om het ministerie van landbouw of zoiets.

 3. 1 arie:

  ja wat zal ik zeggen, tonino loopt toch ook nog steeds rond met een mooi joppie?
  iedere gewone burger had allang vast gezeten

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)