Wie wordt het nieuwe open source idool?

Op de website van Groundwork staat een poll over wie het nieuwe open source idool wordt. De opties:

TuxTux: de mascotte van Linux

Firefox logoDe vos van Firefox

Gnu logoDe Gnu van vrije software

Free BSD LogoHet duiveltje van Free BSD

Grappig zo’n poll, maar waar staan deze logo’s voor:

TuxTux:

Tux is de naam van de pinguin, het logo van Linux. Het verhaal gaat dat de maker van de Linux kernel – Linus Torvalds – ooit is gebeten door een pinguin. De Linux kernel is het hart van alle Linux besturingssystemen. Een onmisbaar en belangrijk onderdeel, maar een besturingssysteem is veel meer dan dat.

Firefox logoFirefox

De vos is het logo van de populaire webbrowser Firefox. Firefox is vrije software maar het merk en het logo is beschermd en mag alleen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt. Ik heb me er niet echt in verdiept, dus kan het maar zo zijn, dat ik met deze blog post de voorwaarden al overtreedt.

Gnu logoGnu

GNU is een in 1984 door Richard Stallman gelanceerd project met als doel een volledig vrij besturingssysteem voor computers te maken. Gnu is het logo van Gnu – een acronym voor Gnu is not Unix.  Gnu was al een heel eind gevorderd maar had nog geen kernel. Die kernel is  geleverd door Linus Torvalds.  Daarmee ontstond het besturingssysteem Gnu/Linux. Het Gnu project werkt ook aan een eigen vrije kernel, onder de naam Gnu/Hurd.

Free BSD LogoHet duiveltje

Het duiveltje is het logo van BSD-systemen, zoals FreeBSD en OpenBSD. BSD is net als Gnu/Linux en Microsoft Windows  een besturingssysteem. Een belangrijk verschil is de licentie waaronder het vrijgegeven is. Free BSD heeft net als Gnu/Linux een open code. Het verschil is dat de BSD code ook mag worden gebruikt en verspreid in gesloten source systemen. Apple maakt hier bijvoorbeeld dankbaar gebruik van in zijn besturingssystemen. Gnu/Linux heeft een zogenaamde virale licentie. Als de code wordt gebruikt en verspreid, moet het ook weer onder dezelfde licentie (GPL)worden vrijgegeven, zodat iedereen daarvan mee kan profiteren.

Wie is mijn idool?

Het beste logo vind ik persoonlijk het duiveltje van Free BSD. Het lelijkste de Gnu. Toch heb ik voor deze lelijkerd gestemd omdat zonder de Gnu er geen Tux en Firefox zouden zijn. En dat duiveltje.. tja, hij blijft leuk maar zoals het een duivel betaamd, ook wat verraderlijk.

6 augustus 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Daniël:

  Over het Firefox-logo: er berust een merkenrecht op en is derhalve niet geheel vrij. Zie bijvoorbeeld http://tweakers.net/nieuws/44598/debian-doet-firefox-in-de-ban.html

 2. 1 Daniël:

  Je mag het wel gebruiken hoor trouwens 😉

 3. 1 Vincent:

  Voorzover ik weet mag je het Firefox-logo alleen niet gebruiken voor producten die je zelf verspreidt (en die geen ongemodificeerde Firefox zijn) zonder toestemming van Mozilla.

  Overigens vind ik het leukste logo’tje toch Tux. Maar idool gaat wel erg ver… 😛

 4. 1 reekje:

  Ik vind tux persoonlijkst het mooist, als logo dan wel te verstaan.
  verder kan ik begrijpen dat je voor Gnu kiest.

  reekje

 5. 1 ikkefc3:

  Mijn favoriete logo is die van Fedora, omdat dat de eerste letter van mijn naam is, maar die staat er niet tussen (valt mischien ook wel in een andere categorie).

 6. 1 Thierry:

  @ Vincent:

  Debian wil zijn eigen security-patches op Firefox toepassen en van Mozilla mag je het dan geen Firefox meer noemen (en dus ook het logo niet gebruiken).

  Zo heb ik het tenminste begrepen…

 7. 1 stelt:

  Zolang het maar in SVG formaat is ben ik blij 🙂

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)