Richard Stallman: extremist of man van zijn woord?

Richard Stallman is een levende legende, maar ook een van de meest omstreden figuren in de software wereld. Hij is de bedenker van het concept van vrije software en oprichter van The Free Software Foundation. Onvermoeibaar reist hij de wereld door om zijn vrije software ideeën uit te leggen aan iedereen die het maar horen wil.

Stallman vindt gesloten (propriëtaire)  software onetisch omdat het de progammeurs/bedrijven of zelfs de overheid controle geeft over de gebruikers. Gesloten software doet wat zij willen, niet wat de gebruiker wil. Sterker nog, de gebruikers weten niet eens wat het doet. Hij kwam tot dat standpunt toen hij nog werkte bij MIT en ze daar een nieuwe printer hadden gekocht die niet alles deed zoals ze het daar wilden. Hij vroeg aan een collega, die de broncode had of hij die mocht hebben, maar die antwoordde dat dat niet kon omdat hij een overeenkomst had getekend, waarin hij was vastgelegd dat hij de broncode niet verder zou verspreiden. Dit was de eerste keer dat hij dat meemaakte want tot die tijd bestond er eigenlijk geen gesloten source software en hij was geschokt en besloot er een tijdje over na te denken. Uiteindelijk heeft hij ontslag genomen bij MIT en is begonnen met het ontwikkelen van een vrij besturingssystemen, o.a.  Gnu/Linux .

Richard Stallman is compromiesloos als het gaat om vrije software en vooral daardoor wordt er vaak een beeld van hem geschetst als zou hij een extremist zijn. Ook doet hij soms boude uitspraken. Een recente anekdote is die waar hij  na een lezing, een vraag beantwoordt van iemand die zijn brood verdient met video editing en Stallman voorlegt dat er nog geen vrije software alternatief voor hem is, wat professioneel genoeg is om de vergelijking met proprietaire (gesloten) software te doorstaan.

Het antwoord van Stallman:

“I can’t say I sympathize much with you… get another job! … Get paid less and be ethical!”

 

Wow, dat komt aan, maar het is in ieder geval duidelijk en het is precies wat hij zelf ook heeft gedaan.  Sommigen vinden dat hij beter kan zeggen: “ach, dat geeft niet jongen, dat komt nog wel en zolang je verder maar zoveel mogelijk vrije software gebruikt..” maar hoe geloofwaardig zou hij dan zelf nog zijn? Natuurlijk is de overstap naar vrije software voor de meeste mensen een geleidelijk proces, maar toch is het belangrijk dat er in ieder geval iemand – en zeker de oprichter van The Free Software Foundation staat voor wat hij zegt en daar ook naar handelt.

 

Hier een linkje naar een interview wat Stallman afgelopen week gaf aan Radio Nieuw-Zeeland.

13 augustus 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Vincent:

  Die keer dat hij een niet-vrije module (wireless was het volgens mij) uit zijn OLPC sloopte vond ik wel heel erg ver gaan – waarom zou je het niet gewoon niet gebruiken? Of wordt dan de verleiding te groot?

 2. 1 Thierry:

  Waar staat dat hij hem er ook echt uitgesloopt heeft?

 3. 1 Vincent:

  http://www.fsf.org/blogs/rms/can-we-rescue-olpc-from-windows

  The XO’s usual software load is not 100% free; it has a non-free firmware program to run the wireless chip. That means I cannot fully promote the XO as it stands, but it was easy for me to solve that problem for my own machine: I just deleted that file. That made the internal wireless chip inoperative, but I can do without it.

  Hij had net zo goed gewoon wireless niet kunnen gebruiken…

  (Overigens herinnerde ik me niet dat het gewoon een kwestie was van een bestand verwijderen en dus helemaal niet zo veel werk, dus dan is het toch niet zo heel erg ;))

 4. 1 Catharina:

  Nee, want dan had hij nog steeds niet-vrije software op zijn computer gehad en daarvan weet je dus niet wat het uitspookt.. Voor hetzelfde geld doet het nog veel meer dan alleen de wireless besturen.

 5. 1 Vincent:

  En dat is ook weer zo natuurlijk (hoewel ik zelf liever een beetje vertrouwen heb in de mensheid 😛 ).

  Hij heeft natuurlijk gewoon gelijk: de keuze is of je ethisch of praktisch bent, hij kiest ervoor om etisch te zijn en daar nemen mensen dan aanstoot aan, alleen maar omdat het over hun grens gaat. Het is niet zo moeilijk te bedenken wat je zou *moeten* doen, het probleem zit hem meer in het *doen*.

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)