Op weg naar een omgekeerde wereld?

Tijdens de Olympische Spelen heb ik mij groen en geel geërgerd en plaatsvervangend geschaamd voor de arrogante en betuttelende commentaren van de sportverslaggevers en ook de commentaren in kranten, actualiteitenprogramma’s e.d. Steeds weer werd China de les gelezen over mensenrechten, democratie, Tibet en wat al niet meer.  Dat terwijl een blind paard nog kan zien dat China bezig is met een transformatie naar meer openheid.

Daarom was ik blij met de documentaire die Tegenlicht van de VPRO vanavond liet zien: De Eeuw van Azië, het wereldbeeld van Kishore Mahbubani.  Een paar opvallende zaken uit zijn verhaal:

  • Democratie is belangrijk, maar niet noodzakelijk voor groei. De ontwikkeling tot een rechtsstaat speelt wel een belangrijke rol.
  • De VS er honderden jaren over gedaan hebben – nadat ze uitgesproken hadden dat ieder mens gelijk is – om kiesrecht voor vrouwen in te voeren en voor niet-blanken.
  • Sinds Guantánamo Bay , China (en niet alleen China) de VS niet meer serieus neemt als het gaat over mensenrechten.
  • China en India van het westen geleerd hebben dat er in alle klassen veel talent aanwezig is.
  • Binnen twee jaar zo’n 90% van de afgestudeerden aan universiteiten Aziatisch is.
  • In Azië, aangrenzende landen elkaar versterken als het gaat om economische groei; in Europa dit beperkt is gebleven tot de christelijke landen.
  • China best een democratie wil en weet dat dat moet; het land is echter bang voor chaos omdat ze dat al heel vaak hebben meegemaakt en ook het negatieve voorbeeld van Rusland heeft gezien. Het land zoekt naar de goede en dus geleidelijke weg.
  • Je bang kunt zijn voor de groei van Azië of je er kansen in kunt zien.

Onze minister Verhagen is blijkbaar wel bang, want hij vindt dat de budgetten van defensie omhoog moeten omdat landen als China en India niet zonder meer doen wat wij zeggen en nota bene een eigen koers gaan varen. Het moet niet veel gekker worden….

Wat Kishore Mahbubani in ieder geval probeerde duidelijk te maken is dat landen als India en China, ieder op heel verschillende wijze bezig zijn aan een inhaalslag en dat ze daarbij weinig boodschap hebben aan onze betweterigheid en zelfs niet aan die van de VS. Met 300 miljoen inwoners zijn de VS dan ook vier keer keer zo klein als China.

Het nieuwste boek van Kishore Mahbubani is ook verkrijgbaar via Bol:

The New Asian Hemisphere
Kishore Mahbubani

1 september 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)