Google Chrome of liever Google Chromium?

Gisteren werd met veel bombarie de beta versie van Google’s browser gelanceerd, Google Chrome. Als je deze browser wilt gebruiken moet je o.a. akkoord gaan met deze voorwaarde:

“Door het verstrekken, publiceren of weergeven van Inhoud door of via de Services, verleent u Google een eeuwigdurende, onherroepelijke, wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie op het reproduceren, aanpassen, wijzigen, vertalen, publiceren, verspreiden, publiekelijk uitvoeren en weergeven van deze Inhoud.”

Ok, dus stel je schrijft en publiceert een blog met de nieuwe Google browser dan kan Google er mee doen wat het wil. Hmm, ik dacht het niet..

Als je daar ook geen zin in hebt, maar toch eens de browser van Google wilt gebruiken, moet je Google Chromium gebruiken. Dat is de open source code van de browser die zonder voorwaarden te gebruiken is.Ā  Deze code moet je dan wel zelf compileren met Microsoft Visual Studio, maar er verschijnen binnenkort vast door anderen gecompileerde versies die je gewoon kunt downloaden en installeren. Let er dan op dat deze versie Chronium heet en niet Chrome. Chrome en Chronium zijn op dit moment alleen nog beschikbaar voor het Windows platform.

3 september 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Jaap Steinvoorte:

  Is niet helemaal waar vwb de licentie, de BSD licentie is van toepassing, die kent net iets meer dan de GNU General Public Licenses.
  Overigens is Google voornemens de TOS te wijzigen (uiteraard onder grote druk van de blogosphere), tevens hebben veel mensen de TOS al geaccepteerd. De nieuwe TOS schijnt de vorige te overrulen. Ik neem aan dat ze dat duidelijk in de nieuwe TOS vermelden?

 2. 1 Sjefke:

  wikipedia: Chroom is irriterend voor de ogen en huid, dus waarom die browser gebruiken ?
  Overigens kan en zal Google veel meer “gebruiken”, zoekopdrachten gekoppeld aan IP , Google email, Google docs etc.
  De wereld is “hard” šŸ˜‰

 3. 1 Thierry:

  @ Jaap:

  Voor wat betreft gebruik van de software is er geen verschil tussen de BSD- en GPL-licenties: je kunt ermee doen wat je wilt, met welk doel dan ook.

  Het verschil zit er in wat je met de broncode mag doen, maar daar gaat het hier niet om.

 4. 1 Jaap Steinvoorte:

  @Thierry, mee eens. Ik baseerde me op kennis in mijn hoofd šŸ™‚ Had de research beter moeten doen. (inmiddels gedaan)

 5. 1 ikkefc3:

  Google heeft inmiddels hun TOS aangepast….

 6. 1 Eva Quirinius:

  Er is nu een native 64-bit Google Chromium voor Ubuntu (via PPA). Zie instructie op https://launchpad.net/~chromium-daily/+archive/ppa

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)