Wat is het beste besturingssysteem: Linux, Windows of Mac?

Over deze vraag lopen al jaren oeverloze discussies op het Internet. Maar wat is nu eigenlijk het beste systeem? Ik weet het antwoord niet en eerlijk gezegd  zal het mij ook een biet zijn. Zelf gebruik ik Ubuntu Linux en daar ben ik tevreden mee.

Want wat is het beste systeem? Is dat het systeem waar de meeste software voor beschikbaar is, het meeste kan, of wat het veiligst is?

Voor mij is het belangrijk dat ik plezier heb in het werken met een computer. Dat had ik niet met Windows en dat heb ik wel met Linux. Komt ook doordat ik niet zoveel heb met computers op zich, maar des te meer met het Internet  Ik heb gemerkt dat Windows en Internet niet echt een gelukkige combinatie is, vooral door de problemen met spyware en virussen. Die problemen heb ik niet met Ubuntu en sinds de overstap, vermaak ik mij online dan ook weer prima.

Tussen Windows en Ubuntu in, had ik een Mac. Deed het op zich ook prima, maar dan moet moet je weer, net als bij Windows met allerlei voorwaarden instemmen,  om het bij de gratie van Apple te mogen gebruiken en daar heb ik geen zin in. Dure meuk bovendien.

Belangrijk voor mij is ook dat de software zonder beperkingen gebruikt mag worden en dat de code voor iedereen inzichtelijk is. Dat maakt in het gebruik niet uit, maar het geeft mij wel een veel beter gevoel.

Het beste systeem is dus het systeem wat het beste bij je persoonlijke eisen past. Toch blog ik hier regelmatig over Linux en zal dat ook blijven doen. Nog steeds is Linux bij veel mensen onbekend en als je het niet kent, weet je ook niet of het bij je past, nietwaar? Bovendien verdient Linux een groter marktaandeel en kan ik als niet-techneut daaraan misschien toch een klein steentje bijdragen.

Proberen? Ubuntu Linux – op dit moment de grootste Linux distributie – is  hier gratis te downloaden. Vind je dat nog een brug te ver, dan kun je hier een installer (Wubi)  downloaden die Ubuntu vanuit Windows installeert en je Windows systeem ongemoeid laat. Een handige en simpele manier om Ubuntu eens uit te proberen.

6 september 2008     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Kuifje:

  Wat een genuanceerd verhaal!
  Is de schrijfster van dit artikel wel kletskous?
  Overigens ben ik het met het artikel volkomen eens!

 2. 1 Catharina:

  Dus als we het eens zijn, ben ik ineens genuanceerd en omgekeerd niet?

 3. 1 Linux4life:

  Inderdaad… té weinig mensen kennen linux. Voor de mensen die dit lezen: probeer het gewoon een keertje!
  En ik wou nog graag even zeggen dat Ubuntu de beste distributie is voor beginners.

  Keep r0ck1n

 4. 1 Jan:

  Beginners, probeer Linux Mint (linuxmint.com)
  Ze hebben hun hoofdversie gebaseerd op ubuntu/debian.

  Linux Mint werkt echter beter, is mooier en meer compleet als Ubuntu. Alles werkt meteen, dat is bij ubuntu niet het geval.

  Probeer het maar, krijg je geen spijt van.

 5. 1 Catharina:

  @ Jan – Ubuntu kiest er bewust voor om niet vrije software niet te installeren. Dat kan wel met 1 druk op de knop..

 6. 1 Linux fan:

  Al het bovenstaande klopt!
  Windows en internet=probleem!
  Mac? Is prima (unix), maar is het nu mijn pc of bepaalt Apple wat ik mag!
  Ubuntu was gouden greep voor niet gamers tot versie 12.4 lts.
  Vanaf 12.10 integratie met Amazon ( verzamelt surf gedrag),mmm!
  Wordt in 13.4 nog erger!
  Dan toch maar over naar mint!, (ook niet slecht!)

 7. 1 Mark Wiering:

  Ik heb Windows XP en Puppy Linux staan op mijn computer. Eerst stond Windows 2000 Professional geïnstalleerd op deze computer, maar toen kreeg ik een externe harde schijf van 2 TB van Sinterklaas. Die externe harde schijf is niet compatibel met Windows 2000 Professional, maar wel met Windows XP. Windows XP werkt probleemloos, maar het komt enkele keer voor dat hij geen verbinding heeft met het Internet. Dat is al een paar keer voorgekomen. Toen ik mijn computer herstartte met Puppy Linux, had mijn computer weer wel Internet-verbinding.

  Uit mijn ervaring zeg ik: Windows 2000 Professional is het beste besturingssysteem dat er is. Ik zal uitleggen waarom.

  Windows 95, 98 en ME zijn onstabiel. Als één programma vastloopt, heb je grote kans dat je je hele computer moet herstarten. Maar, er zijn wel veel oude spelletjes die enkel en alleen met deze drie besturingssystemen werken.

  Windows 2000 Professional is goed compatibel met oude computerspelletjes, heeft lage systeemeisen, is snel, stabiel en gebruiksvriendelijk.

  Windows XP is redelijk compatibel met oude computerspelletjes, heeft hogere systeemeisen, is trager dan Windows 2000, minder stabiel dan Windows 2000 en minder gebruiksvriendelijk.

  Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 hebben belachelijk hoge systeemeisen en hun gebruikersinterface ziet er lelijk uit, veel te veel animaties en visuele effecten die ik niet nodig heb.

  Mac OS X is waar gedrocht. De drie functietoetsen van een venster zitten aan de verkeerde kant, het heeft veel te veel visuele effecten die ik NIET uit kan zetten en het is niet compatibel met de programma’s en spelletjes die ik graag speel. Je kunt het bovendien alleen installeren op Apple-hardware, en Apple-hardware is schandalig duur.

  Ubuntu en Linux Mint zijn 2 gedrochten want ze kunnen niet eens opstarten op mijn computer.

  Puppy Linux is lekker snel, gebruiksvriendelijk, stikt niet van de visuele effecten, heeft geen stuurprogramma’s nodig om te werken (alles werkt gewoon gelijk) en het heeft lage systeemeisen. Helaas kan ik met Puppy Linux geen deadkeys gebruiken en is het niet compatibel met de meeste programma’s en spelletjes die ik graag speel.

  Dus, het overzicht is voor mij als volgt:
  1. Windows 2000 Professional
  2. Windows XP
  3. MS-DOS
  4. Puppy Linux
  5. Windows 95

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)