Heiligt het doel alle middelen?

Eergisteren zag ik een documentaire bij de VPRO over de integriteit van Michael Moore (Manufacturing Dissent) en gisteren was Fahrenheit 9/11 op tv, een documentaire van Michael zelf over de aanslagen van 11 september. In deze laatste documentaire wordt de officiele lezing over de aanslagen ernstig in twijfel wordt getrokken.

Uit de eerste documentaire werd duidelijk dat Michael soms de waarheid geweld aan doet om misstanden aan de kaak te stellen.  Zo doet hij het in een van zijn documentaires voorkomen alsof je in Amerika bij het openen van een bankrekening een geweer cadeau krijgt. Dat bleek helemaal niet waar te zijn, maar het was bedoeld om aan te geven hoe gemakkelijk het is om in de VS aan een wapen te komen.

Michael Moore geeft zef overigens ook ruiterlijk toe dat hij soms gebruikt maakt van manipulatie om zijn standpunten duidelijk te maken.

Persoonlijk vind ik dat dit soort manipulaties afbreuk doen aan zijn geloofwaardigheid.  Aan de andere kant manipuleren de media er in de VS ook lustig op los en die zijn niet onafhankelijk, maar meestal in handen van republikeins gezinden.

In ieder geval ben ik het wel met Edwin Mijnsbergen van ZP Digitaal eens, dat de documentaires van Michael Moore de moeite waard zijn.

Wie de film Fahrenheit 9/11 heeft gemist kan deze bijvoorbeeld bestellen bij Bol.com:

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11
Michael Moore

Een andere interessante documentaire over 9/11 is Demolitions. Deze is hier online te bekijken: (Met Nederlandse ondertitels)

http://video.google.com/videoplay?docid=-8370998763702260858
12 september 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 JoG:

    Ik zag die Canadese documentaire ook. En ik ben (ook?) niet gelukkig met het gemanipuleer van Michael Moore. Wat ik ronduit slap vind is dat hij de maakster niet gewoon te woord stond. Als je er zelf zo op uit bent om zaken bloot te leggen dan mag je je wat mij betreft zelf ook bloot geven. Zijn gebrek aan openheid in de docu vond en vind ik stuitend. Ik zal voortaan toch iets anders naar zijn maaksels kijken. Integer vind ik ‘m in ieder geval niet. Hij lijkt eerder macht- en geld-belust.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)