Is het allemaal de schuld van Peter Vincent Schuld?

Op Ekudos kwam ik een actie tegen van Koos Mooij tegen Peter Vincent Schuld, een fotograaf die deels zijn brood meent te moeten verdienen met het sturen van rekeningen en/of het vervolgen van bloggers die in hun onwetendheid een foto van hem gebruikten op hun weblog.

Koos Mooij zegt dat hij op zijn website bewust foto’s zal gaan plaatsen van Peter Vincent Schuld  om hem uit de tent te lokken en ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet.

Alhoewel ik de acties van Schuld reuze sneu vind, zijn die wel rechtstreeks het gevolg van onze verouderde copyrightwetgeving, die nooit is aangepast aan de komst van het Internet. Dat je niet zomaar een boek mag kopiëren en verspreiden snapt iedereen wel, maar dat je geen foto mag plaatsen op je blog, die toch al elders op het net staan, is voor de meesten – inclusief mij – een stuk minder logisch.

Maar goed, zolang er niks gedaan wordt aan de wetgeving en je geen zin hebt in dit soort gedoe, kun je in ieder geval matereriaal gebruiken wat is vrijgegeven onder een vrije licentie, zoals Publiek Domein, GPL of Creative Commons.  Wat er allemaal wel en niet mag, staat redelijk uitgebreid hier op Wikipedia. Als je op zoek bent naar vrij materiaal, staan hier, ook op Wikipedia een groot aantal vindplaatsen en zelfs zoekmachines die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld Everystockphoto , PickFindr en Spffy.

Ik zie overigens dat Mooij problemen heeft om foto’s te vinden van Peter Vincent Schuld, maar via deze zoekachtie valt dat nog reuze mee. Durf ik het zelf aan? Nee, het laatste waar ik op zit te wachten zijn suffe en tijdrovende rechtszaken die in mijn beleving nergens over gaan, maar de dappere dodo die het wel aandurft, wens ik alle succes!

15 september 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Vincent:

  Ik vraag me af wat hij zou doen als ik nou bijvoorbeeld hier in de comments een van zijn foto’s zou plaatsen.

  Wat wel grappig is is dat, als hij al online een portfolio heeft, die niet meer te vinden is door de artikelen over hem 😛
  (Wel zonde van de mooie tweede naam eigenlijk)

 2. 1 Catharina:

  Misschien moet hij wel inderdaad, want als potentiele opdrachtgevers eerst even gaan Googelen..

  Kun je hem niet aanklagen vanwege copyright op die tweede naam? 🙂

 3. 1 Werner:

  Op mijn bloggie durf ik best een foto van Dhr Schuld te plaatsen, maar ik voel er weinig voor om zo iemand en zijn foto’s extra publiciteit te geven.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)