Een rondje vrije software en ander software nieuws

Alle Russische scholen moeten binnen 3 jaar over op vrije softare:

In Rusland is besloten dat alle scholen binnen drie jaar moeten overschakelen naar vrije software. Doen ze dat niet, dan moeten ze zelf opdraaien voor de licentiekosten. Simpel en duidelijk, deden ze dat hier ook maar!

De gemeente Amsterdam wil over naar een open werkplek:

Het experiment in Amsterdam met de Linux desktop en Open Office is geslaagd. De gemeente wil het contract met Microsoft nu niet verlengen en geleidelijk overgaan naar een open werkplek. Een goed teken, want als de gemeente Amsterdam dat kan, betekent dat,  dat alle gemeenten het kunnen en natuurlijk ook veel bedrijven.

Petitie tegen software octrooien in Europa

Software octrooien zijn in Europa nog niet erg gebruikelijk. maar ze zijn er wel. Er zijn al patenten voor webwinkels, het betalen met een mobiele telefoon en met een creditcard, het streamen van online video en nog wat van dat soort onzinnige zaken. Dit betekent dat jij dit soort technieken dus eigenlijk niet meer mag gebruiken, zonder te betalen.  Er staat nu een petitie online om de wetgeving te verbeteren en software octrooien te stoppen. Tekenen maar..

Microsoft beschuldigd van hacken

Een  Chinese advocaat heeft Microsoft aangeklaagd bij de overheid vanwege het hacken van zijn computer. Microsoft gebruikt daar sinds kort WGA om te controleren of mensen een legale versie van Windows gebruiken. Zo niet, dan gaat het scherm steeds weer op zwart. In de praktijk blijkt dit ook geregeld te gebeuren bij mensen die wel legale software gebruiken.  De advocaat stelt zijn privacy gevaar loopt en dat deze controle illegaal is omdat Microsoft daarvoor inbreekt op zijn computer.

Ben benieuwd naar hoe dit afloopt, maar het zou me niet verbazen als de advocaat gelijk krijgt.

BMW wil een open source auto

BMW zoekt partners om samen een open source software systeem voor auto’s te ontwikkelen. BMW ziet dit als een grote kans om de innovatie te versnellen en te verbeteren.

24 oktober 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Lennert Holvoet:

  Fantastische nieuwtjes. Er is hoop…

  Vergeef mij de luiheid, maar ik heb enkele van deze nieuwtjes zelf op mijn blog geplaatst. (met vermelding natuurlijk)

 2. 1 Catharina:

  Haha, jat maar raak hoor 🙂 Jij mag dat!

 3. 1 Lennert Holvoet:

  Hé, bedankt.
  Ook bedankt voor de interesse in mijn blog. Ik hoop dat hij uitgroeit tot iets degelijk. Dit is alvast mijn bedoeling…

 4. 1 Werner:

  Leuke nieuwtjes! Die petitie tegen patenten heb ik met plezier getekend. Als commentaar gaf ik: ‘Flush all patents!’ Patenten zijn een van de meest verachtelijke uitvindingen in de geschiedenis van de mensheid. Copyright? Gatver! Maar och, als iemand door middel van copyright wilt verbieden dat ik diens software ga gebruiken, so what? Dan schrijf ik toch m’n eigen software? Maar patenten verbieden zelfs dat, en dat gaat me nu net iets te ver, daarom: doortrekken die hap, en ‘intellectual property’ erbij! Om het maar netjes uit te drukken…

 5. 1 stelt:

  BMW mag zich aansluiten bij C’mm’n (de open source auto)

 6. 1 Catharina:

  http://www.cmmn.org/index.php?id=home

  Ziet er goed uit Stelt, heb je ze uitgenodigd?

 7. 1 HP:

  In Nederland doen ze ook wel iets eraan hoor. Via de NEN nieuwsbrief kwam ik hier terecht:
  http://www.eduexchange.nl/website.php
  Het gaat over open standaarden in het onderwijs.

 8. 1 Catharina:

  @HP:
  Open standaarden zijn wel belangrijk en daar moet het onderwijs ook verplicht naar toe, maar voor de leerlingen zelf is de software zelf veel interessanter omdat ze daar veel meer van kunnen leren als de code beschikbaar is. Helaas wordt open source alleen bij gelijke geschiktheid verplicht gesteld en daar kunnen ze vaak gemakkelijk iets op verzinnen om er onderuit te komen. Zo schijnen veel uitgevers van educatieve software alleen voor Windows te ontwikkelen…

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)