OpenGoo: een vrij alternatief voor Google Docs

Het online delen en overal benaderen van je bestanden kan heel handig zijn, bijvoorbeeld bij bedrijven en in het onderwijs.  Google biedt hiervoor het gratis Google Docs aan en ook Microsoft is bezig met het ontwikkelen van iets dergelijks.

Een groot nadeel van deze aanbieders is echter, dat zij de regels van het spel bepalen en dat alle informatie wordt bewaard op de servers van Google, resp. Microsoft en je zelf de controle kwijt bent. Zo komt het regelmatig voor dat Google accounts van mensen zonder opgaaf van redenen afsluit. Als bedrijf of school moet je dat soort toestanden natuurlijk niet hebben.

Gelukkig is er een alternatief en dat heet OpenGoo. Deze software kun je downloaden en installeren op je eigen server. De software wordt onder een van de GPL afgeleide licentie uitgebracht, the honest public license.  De aanpassing van de GPL is bedoeld om ook de aanbieders van deze online toepassing te verplichten de broncode te publiceren, maar wat ik niet helemaal begrijp is waarom ze dan niet kiezen voor de Gnu Affero Public License.

Verder is de software nog in bèta (Google Docs trouwens ook) en de spreadsheet toepassing is nog niet beschikbaar. Toch ziet het er veelbelovend uit.  Hier kun je inloggen om een demo bekijken.

2 november 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 David:

  Het is voor bedrijven inderdaad een van de belangrijkste dingen om in het oog te houden bij dit soort dingen; de documenten mogen NOOIT kwijt raken. Door het met bijvoorbeeld OpenGoo in eigen beheer te nemen, word/blijft het de eigen verantwoordelijkheid van een bedrijf.
  Wel mooi om te zien trouwens dat bijvoorbeeld OpenGoo ook goed mee dnekt met bedrijven, dat moet ze toch aanmoedigen om meer met OpenSource OSen als Ubuntu te gaan doen 😉

 2. 1 Vincent:

  Ziet er erg mooi uit, helaas nog niet hosted en geen ondersteuning voor documentformaten anders dan HTML…

 3. 1 ikkefc3:

  EyeOS lijkt mij interessanter:
  http://www.eyeos.info/
  http://eyeos.org/
  Want deze leest ook ODF formaten en bij Eyeos.info kun je ook nog eens gratis een account aanmaken met 100mb opslag.
  Ik vind het heel handig om bv. een document dat ik later op school o.i.d. nodig heb erop te zetten of even een notitie te maken die ik later nog op een andere pc nodig heb.

 4. 1 Catharina:

  EyeOS kende ik nog niet, maar die ziet er inderdaad heel interessant uit. Zo te zien al uit beta en onder de Affero licentie uitgebracht. Dank voor de tip ikke.

 5. 1 OpenGoo als alternatief voor Google Docs » Lifehacking:

  […] Kletskous) Stem of voeg […]

 6. 1 OpenGoo als alternatief voor Google Docs – spithout.Net:

  […] (Bron: Kletskous) […]

 7. 1 Willem:

  Vanmiddag wat spelen met OpenGoo. Het installeert heel vlot, het configureert vlot, binnen vijf minuten had ik een werkend ding. So fa, so good. Maar al gauw bleek dat dit project nog maar in een beginstadium verkeert. Zo kun je wel groups aanmaken, maar je hebt er niks aan, want alle permissions blijken user-based te zijn, niet group-based. Nah, over een jaartje nog maar eens kijken dan.

 8. 1 Coder des Heils:

  Het is overduidelijk waarom ze AGPL kiezen. Dat voorkomt dat andere mensen hun sourcecode knaken kunnen verdienen dmv. SaaS. Daar valt veel over te zeggen, maar een groot voordeel is: als opengoo.org wegvalt, kunnen andere mensen in no time een variant opzetten met de huidige sourcecode, free and nonprofit that is. Het stimuleert dus innovatie, compatibility, duurzaamheid enz.

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)