Mijn persoonlijke kredietcrisis en de oplossing ervan

Iedereen die niet onder een steen leeft, weet inmiddels dat we in een crisis zitten en wel in de kredietcrisis. Jarenlang hebben we op de pof geleefd, meer uitgegeven dan we hadden, dus  logisch dat het een keer spaak loopt. Mijn vader, voor wie geld geen waarde had,  zei altijd al: nooit meer uitgeven, dan er binnenkomt dan heb je nooit een probleem.

En hij had gelijk. Het was ook niet dat ik het daar niet mee eens was, maar net als mijn vader heb ik ook niks met geld. Gelukkig had mijn vader mijn moeder en die wist er wel raad mee en inderdaad kwamen ze nooit echt in de problemen.

Ik wel en het gekke is dat het niks te maken heeft met de hoeveelheid geld die je om handen hebt. Op een gegeven moment had ik een relatie met iemand die nog meer verdiende dan ik. Dat was ik niet gewend want daarvoor was ik zelf kostwinner en moesten we alleen van mijn salaris rondkomen. Maar het gekke was, dat toen de geld problemen pas begonnen. We hadden allebei niks met geld en gaven het dus uit als water en als we het even niet hadden, dan sloten we wel een doorlopend krediet af, want dat konden we toch gemakkelijk afbetalen..

Nou ja, dat viel nog best tegen en de achterstanden in rekeningen en terugbetaling van leningen hoopten zich iedere keer weer op. De oplossing zochten we dan in het oversluiten van leningen tot een nieuwe lening met een lagere maandbetaling en het verhogen van kredietlimieten. Dat kon eindeloos doorgaan..

Uiteindelijk liep de relatie op de klippen en hebben we de schulden zo’n beetje verdeeld. Een paar jaar daarna heb ik een huis gekocht. Dat huis kocht ik voor 2 x de prijs die de toenmalige eigenaar er een paar jaar daarvoor voor had betaald. Ik heb het 5 jaar later verkocht voor 2 x de prijs die ik ervoor betaald had. Daarmee kon ik toen ook al mijn andere schulden aflossen en eindelijk met een schone lei opnieuw beginnen.

Dat is nu zo’n 6 jaar geleden en gelukkig ben ik nog steeds schuldenvrij.

Ik heb dus de kredietcrisis persoonlijk meegemaakt. De oplossing was toen stoppen met meer uitgeven dan er binnen komt en het aflossen van de schulden. Het is misschien wat simpel, maar zou dat ook niet een oplossing zijn voor de grote kredietcrisis?  Gewoon minder uitgeven dan er binnenkomt. Maar de oplossing die ze op dit moment kiezen ligt geloof ik meer in de lijn van wat ik eerst ook deed. Gewoon nog wat meer lenen, want het geld moet blijven rollen…

11 december 2008     Dagelijks en Persoonlijk, Politiek     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Werner:

    “Nooit meer uitgeven dan je binnenkrijgt, dan krijg je ook geen problemen’. Deze eenvoudige waarheid was voor mij al evident toen ik een jaar of 6 was, en voor je Pa waarschijnlijk ook. Hoe dat kan? Daar is een woord voor, en dat woord is boerenverstand. Geen fraai woord misschien, maar voor mensen met boerenverstand is dat nu juist geen probleem.

  2. 1 Vertaling Engels:

    Ik heb tijdens mijn studie ooit een extra lening afgesloten (bij de bank, niet bij de IBG) en had daar al snel enorm spijt van. Gelukkig heb ik er goed van geleerd. Voor mij echt geen leningen meer!

    Ik heb nu een redelijk inkomen, maar zoals je al zei, juist dan is het zo verleidelijk om je geld snel te verbrassen. Gewoon boerenverstand toepassen ja.

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)