Help mee om de vrijheid en privacy van computer gebruikers te beschermen- steun de FSF

Aan het eind van het jaar houdt The Free Software Foundation opnieuw een donateurs actie.  Tot 31 januari willen ze er 750 nieuwe leden bij. The Free Software Foundation zet zich in om de vrijheid van computer gebruikers te beschermen. Ze voert-  en ondersteunt campagnes tegen diverse maatregelen en plannen om die vrijheden en het recht op privacy verder in te perken, zoals:

Acta:

Er is een Internationaal verdrag – de Anti-Counterfeiting Trade Agreement –  in voorbereiding over de handhaving van het auteursrecht, merkenrecht en andere exclusieve rechten. Uit gelekte documenten blijkt dat één van de doelstellingen is het internet aan banden te leggen, onder andere door ook het niet-commercieel delen van bestanden strafbaar te stellen. Internet providers zouden hun medewerking moeten verlenen aan het opsporen hiervan en ook krijgt de douane grotere bevoegdheden om laptops e.d. van reizigers te doorzoeken. Wat er precies in het ontwerp verdrag staat weten we niet omdat de Europese Raad van Ministers weigert deze tekst openbaar te maken. Ook lijkt het erop dat zowel het Europees Parlement, als de lidstaten buitenspel worden gezet totdat alles beklonken is.

Inmiddels zijn hierover door Groen Links kamerlid Kees Vendrik vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Economische Zaken.

De FSF voert ook actie tegen DRM – Digital Rights Management of Digital Resctrictions Management, zoals de FSF dat noemt.  Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de kopieerbeveiliging HDCP, die tegenwoordig vaak ingebouwd wordt in laptops en waardoor je bepaalde films niet op een ander scherm dan dat op je laptop kunt afspelen. Andere voorbeelden  van DRM zijn dat je muziek die je download bij Itunes alleen maar kunt afspelen op de Ipod van Apple en dat je bepaalde software niet vaker dan xx aantal keren op een computer kunt installeren. Via DRM kunnen uitgevers bovendien precies bijhouden wat de consumenten bekijken, beluisteren en hoe vaak.

DRM beperkt dus de functionaliteit van hardware en software, bepaalt wat de eigenaar ervan al dan niet mag en bespioneert de gebruiker. Overigens worden alle DRM systemen altijd gekraakt dus echt zinvol is het niet.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van waar de FSF mee bezig is. De FSF is hiernaast ook de belangrijjkste sponsor van het GNU-project, wat er naar streeft om een compleet vrij besturingssysteem te ontwikkelen en ze is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van vrije software licenties, zoals de GPL.

De FSF wordt financieel ondersteund door bedrijven als Google, IBM, HP, Sun en vele anderen, maar ook door kleine bedrijven en individuele donateur. Door donateur te worden ondersteun je de activiteiten van de FSF  laat je zien dat vrijheid en privacy je wat waard zijn.

Support freedom

11 december 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Steven Lemmens:

  Hey daar
  ik las net je laatste bericht over de FSF.

  Vond het een fantastisch artikel. Ben me ondertussen aan het verdiepen in die ACTA. Bedankt dat je zo iets tot mijn aandacht brengt!

 2. 1 Catharina:

  Mooi zo, graag gedaan en dank je wel 🙂

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)