DRM = Digital Restrictions Management – Weg ermee!

no drmDRM betekent Digital Rights Management, maar volgens de Free Software Foundation is dat misleidend en zou het Digital Restrictions Management moeten heten en zo is het ook. DRM geeft  mensen namelijk geen rechten, maar het ontneemt juist rechten en mogelijkheden van gebruikers. Door DRM wordt de toegang van mensen tot muziek, literatuur, films en software beperkt. Om dat te kunnen doen moet de drm-techniek kunnen volgen wat de gebruiker allemaal doet met bijvoorbeeld de software of muziek op zijn computer. Als gebruiker worden dus niet alleen je rechten beperkt, maar je wordt ook nog eens bespioneerd.

Jij koopt dus iets, betaalt er netjes voor, maar de verkoper bepaalt wat jij ermee mag doen en houdt je in de gaten. Niet normaal toch? De Free Software Foundation voert daarom al een tijdje structureel actie tegen drm en is nu een actie van 35 dagen begonnen, waar steeds een drm techniek/product centraal staat.

drm macbookDe Macbook Pro had de twijfelachtige eer om op de eerste dag in de schijnwerpers te staan.  De Macbook bevat namelijk een hardware chip die moet voorkomen dat films bijvoorbeeld via de tv of andere beeldschermen kunnen worden afgespeeld . Apple is toch al een van de drm kampioenen, zo kun  je de meeste muziek die je via Itunes download, alleen op de Ipod afspelen en mag je op de Iphone alleen door Apple goedgekeurde software laten draaien.

Ook Yahoo en MSN Music staan op de zwarte lijst. Zij boden voorheen tegen betaling muziek aan, maar sloten de dienst later, waardoor gebruikers de muziek niet meer konden afspelen.  Andere bekende drm producten: Windows Media Centre en de Nintendo Wii.

De FSF vraagt om deze producten te boycotten, todat de drm eruit verdwenen is.  Als jij nog andere producten kent met drm ingebouwd, dan kun je die melden bij de Defective by Design Campagne.

16 december 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)