Rondje vrije software: Is your toilet economically sustainable?

Tegen het einde van het jaar, nog een laatste rondje vrije software nieuws:

Op LinuxToday kwam ik een interessant artikel  van  Carla Schroder tegen, waarin ze zegt in dat mensen Gnu/Linux vaak proberen te “verkopen” onder verkeerde voorwendselen. Mensen moeten Linux niet gaan gebruiken omdat het gratis is of vergelijkbaar is met Mac of Windows, maar omdat het anders is en honderden keren beter is dan Windows of Mac.

Carla heeft beloofd dat ze morgen een enorme lijst zal publiceren, waarom de Gnu/Linux desktop superieur is aan Mac of Windows, dus ik ben benieuwd…

Floss Manuals

Ik kwam deze site tegen met handleidingen voor vrije en open source software. Je kunt er de handleidingen online lezen, gratis downloaden of in paperback bestellen.  Net nieuw toegevoegd is een handleiding over hoe je Internet censuur kunt omzeilen.  Het meeste is nog alleen in het engels beschikbaar, maar er is ook al een deel in het Nederlands vertaald. Alle handleidingen zijn onder de GPL licentie beschikbaar en je kunt ook zelf meehelpen aan het ontwikkelen ervan. Floss Manuals is een initiatief van de in Nederland gevestigde Floss Manuals Foundation.

Nog een interessant artikel met de intrigerende titel: Is your toilet economically sustainable?

De schrijver reageert hierin op de veel gehoorde opmerking dat vrije software economisch niet houdbaar zou zijn. Hij vraagt zich af waarom dat eigenlijk zou moeten.  In plaats van dat vrijwel alle overheden nu Microsoft en Adobe sponsoren zouden ze er beter aan doen om dat geld te besteden aan de ontwikkeling van vrije software. Hij ziet vrije software als een intellectuele activiteit, waarvan iedereen mee moet kunnen profiteren De vraag of het economisch houdbaar is, is dan een vraag die net als bij het onderwijs en de wetenschap, niet relevant is.

Als uitsmijter dan nog een quote van Richard Stallman, die in India was voor een aantal lezingen:

Op de vraag wat hij van piraterij vond, antwoordde hij: “Piracy is totally wrong, because it is wrong to attack ships on sail.” Toen de vraagsteller verduidelijkte dat hij software en muziek piraterij bedoelde, zei Stallman: “Pirates never attack ships with software and music, they do it with guns.”

24 december 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)