Volkskrant en Trouw: bosje bloemen mag, maar hoeft niet hoor!

Het Internet is ideaal voor het snel en  gemakkelijk verspreiden van informatie en kennis. Helaas mag dat allemaal niet zomaar. Vooral de oude media hebben grote moeite met de vrijplaats Internet.

Dit zegt de website van Trouw: (met dank aan Bert Brussen)

Linken en verwijzen naar pagina’s van Trouw op internet is in beginsel toegestaan. De uitgever/redactie stelt het op prijs hiervan vooraf op de hoogte te worden gesteld. Gebruik van Trouw en/of artikelkoppen (’COPYRIGHT‘)ten behoeve van linken of verwijzen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan tenzij gebruik wordt gemaakt van beschikbaar gestelde RSS-feed.”

En hier de Volksrant, die het nog bonter maakt:

“Gebruik van de titel de Volkskrant en/of artikelkoppen ten behoeve van linken of verwijzen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan tenzij gebruik wordt gemaakt van beschikbaar gestelde RSS-feed.”

Zelfs met deze citaten ben ik dus al in overtreding..

Bizar toch?.  Ze zouden je vriendelijk moeten bedanken voor de gratis reclame, het meewerken aan de verhoging van  hun Google Page rank en het verwijzen van bezoekers naar hun website!

Kortom: bosje bloemen mag wel, maar hoeft niet hoor.

27 januari 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Vincent:

    Dan zeg je toch gewoon dat je dit uit de RSS feed hebt geplukt? 😛

    Wat een onzin zeg.

  2. 1 cc:

    Onzin, in Nederland valt citeren onder zogenaamd ‘fair use’, mag dus wel, zeker als je het voor een niet-commerciëel doeleind gebruikt. Daarnaast citeren kranten elkaar geregeld: ‘In de Volkskrant van die en die datum stond ‘blabla”. Daar hoeven ze elkaar niet voor betalen. Daarnaast levert linken en citeren juist veel meer advertentie-inkomsten op doordat er veel meer mensen op de website komen (door de link zelf en door toegenomen zoekmachine-waardes). Zoekmachines letten ook wat er op de pagina staat waar de link is gezet en koppelen die tekst ook aan de website, waardoor de link het op veel meer woorden beter doet. Er is trouwens ook een website met een open zoekmachine: search.wikia.com met het project grub.org.

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)