Hehe, eindelijk is er een Nederlands boek voor Ubuntu!

Ubuntu boek - basiscursus UbuntuEindelijk is er een Nederlandstalig boek op de markt over Ubuntu. Ik weet nog goed dat ik een tijdje geleden mijn broer probeerde over te halen naar Ubuntu, maar zijn vraag of er een boek was, moest ik ontkennend beantwoorden. Zijn kast staat vol met boeken over Windows, dus vond hij het maar onbegrijpelijk dat er niet een boek voor Ubuntu was..

Maar nu dus wel! Het boek is geschreven door Jan Stedehouder van Opensourcelearning en Frits de Jong van Livre, bekende namen in de open source wereld en mensen die weten waar ze het over hebben.

Ik denk ook dat het een belangrijke stap is voor het verder doorbreken van Ubuntu Linux in Nederland. Natuurlijk staat er ook veel uitleg online, maar een boek is toch iets anders. Veel mensen vinden het nu eenmaal prettig om zo’n naslagwerk bij de hand te hebben.

Omdat ik nieuwsgierig was heb ik het boek natuurlijk ook zelf besteld en het ziet er prima uit. Voor beginners is het een mooie kennismaking met het Ubuntu besturingssysteem en met de meest gebruikte applicaties, zoals The Gimp (Photoshop Alternatief), Open Offce (MS Office alternatief), Firefox (webbrowser) Brasero (cd’s branden), multimedia applicaties (Totem, Amarok Rhythmbox, VLC), Pidgin (o.a. voor MSN-en en ICQ-en), Thunderbird (e-mail) enz. Alle programma’s worden kort en helder uitgelegd.

Ook leer je hoe je Ubuntu kunt installeren en hoe je een backup van je oude Windows bestanden kunt maken, zodat je die ook onder Ubuntu kunt gebruiken. Het installeren van nieuwe software komt natuurlijk ook aan de orde en het maken van aanpassingen aan het uiterlijk van je Ubuntu installatie.

Het boek is o.a. hier te bestellen bij Computerboek en het kost € 19,95

20 januari 2009     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Ronald:

  Dat is goed nieuws !!
  Ik ga hem zeker bestellen, al was het maar om anderen te kunnen laten zien en ze te stimuleren de overstap te wagen.

 2. 1 Catharina:

  Ja, daar kun je het zeker ook heel goed voor gebruiken 🙂

 3. 1 arie:

  eenvoudig overstappen op Linux is er anders ook al een tijdje, ook van Jan Stedehouder. En gaat ook over Ubuntu

 4. 1 Catharina:

  Dat is zo en die heb ik hier ook al eens aanbevolen maar ik heb het idee dat dit boek toch nog iets laagdrempeliger is. Ook iets dunner en iets goedkoper, trouwens.

 5. 1 Eva Quirinius:

  Vraagje: ik zag op livre dat de eerste zeven hoofdstukken gaan over installatie en configuratie. Is dat nuttig? Ik zou denken: CD erin, booten, klik een paar keer op JA, en je bent klaar. Dus in een paar pagina’s is dat te beschrijven.

  De essentie van Ubuntu vind ik het *gebruik* ervan, niet de installatie.

  Hoe denken anderen daar over?

 6. 1 David:

  @Eva:
  Ik ben het met je eens dat dat misschien wat veel lijkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek niet eens bekeken heb, dus ik weet niet hoe het verteld word. En heb je wel eens een boek voor Windows Vista of XP open gedaan? Ook daarbij (Windows XP voor Dummies dacht ik) gaan de eerste paar hoofdstukken of de installatie en configuratie….
  Net als bij het boekje voor je auto 😉 Of DVD speler, alleen zijn die korter 😛

  @Catharina:
  Mooi dat het boek er is, ben er wel benieuwd naar om een keer door te bladeren 😀

 7. 1 Catharina:

  @Eva:
  Het valt wel mee hoor. Het eerste hoofdstuk is een inleiding op Linux en Ubuntu, hoofdstuk 2 gaat over de verschillende manieren om Ubuntu te krijgen, hoofdstuk 3 gaat dan werkelijk over de installatie en het veilig stellen van eventuele Windows bestanden, hoofdstuk 4 over een alternatieve installatie methode (Wubi), hoofdstuk 5 gaat dan over het installeren van wat extra zaken, zoals Flash (is heel simpel, maar ubuntu kiest er bewust voor om dit gescheiden te houden omdat het gesloten software is) en andere programma’s die je als gebruiker wilt installeren buiten het standaard aanbod. Hoofdstuk 6 gaat dan over het instellen van de hardware; dat gaat bij veel hardware automatisch, maar niet bij alle en ook daarvoor zijn soms alleen maar gesloten drivers beschikbaar. Hoofdstuk 7 gaat over het aanmaken van extra gebruikers op je computer en is dus optioneel. In totaal beslaan deze hoofdstukken 77 bladzijden, met daarbij ook veel plaatjes ter verduidelijking. De rest van het boek t/m bldz. 220 gaat over het gebruik van Ubuntu.

  @David: welkom om een keer te komen bladeren 🙂

 8. 1 Jan Stedehouder:

  Bedankt voor de aandacht voor het boek Catharina 😉

  Er is inderdaad een verschil tussen Probleemloos overstappen op Linux en deze Basiscursus Ubuntu. Bij Probleemloos zijn we uitgegaan van een ervaren Windows gebruiker die niet te bang is om te experimenteren. De Basiscursus gaat uit van een meer gemiddelde, dagelijkse gebruiker. In de Basiscursus leggen we bijvoorbeeld wel uit hoe je een .iso bestand op een cd-tje moet branden, maar in Probleemloos gaan we er van uit dat dit bekend is.

  Probleem gaat ook een stuk dieper in op configuratie, de commandline (vrijwel afwezig in de Basiscursus), veiligheid en bespreekt ook de andere grafische werkomgevingen KDE en Xfce (wat de Basiscursus niet doet).

  Enne, ze mogen ook allebei worden gekocht :p

  Ciao

  Jan

 9. 1 Jan J Gnodde:

  In probleemloos overstappen gaat je ervan uit dat het installeren snel te begrijpen is.Het probleem wat niet goed beschreven wordt is het installeren naast een windows versie.Ik heb het door een tiental belangstellenden, laten uitvoeren en allen hadden er moeite mee om het juist te doen, geen van allen in 1x goed.

 10. 1 Jan Stedehouder:

  Hoi Jan,

  Bedankt voor dit signaal. Ik zou hier graag wat meer van willen weten, zodat we het mee kunnen nemen bij een volgende uitgave. Waar ik nieuwsgierig naar ben is:

  (1) Wat was de eerdere ervaring van de gebruikers met Windows XP? Waren het dagelijkse gebruikers of ‘power users’ die al gewend waren te stoeien met hun computer.

  (2) Waar liepen ze vast in de installatie?

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes

  Jan Stedehouder

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)