India sluit overeenkomst met Europees Patenten Buro – Bio-piraten hebben het nakijken!

In India zijn ze slim. Dat komt misschien deels doordat ze de kunst van kaptialistische landen hebben kunnen afkijken, van hoe het niet moet. Zo hebben ze nu een mechanisme ontwikkeld om te voorkomen dat hun aloude medische kennis wordt gekaapt door bio-piraten, die patenten proberen te krijgen op al lang beproefde medicijnen.

Ze hebben namelijk een enorme databank –  The Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) – aangelegd met formules voor medicijnen. Hiermee willen ze voorkomen dat de bio-piraten net doen alsof ze “het buskruit”  zelf uitgevonden hebben en patenten aanvragen om daar vervolgens grote sommen met geld voor te vangen. Het patent maakt het voor anderen twintig jaar lang  onmogelijk om dezelfde medicijnen te produceren, zodat ze de prijzen kunstmatig hoog kunnen houden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld aids-medicijnen voor veel mensen in ontwikkelingslanden onbetaalbaar. Als de formule eenmaal is vastgelegd (prior-art), dan zijn patenten namelijk niet meer mogelijk. Hiermee voorkomt India dat buitenlandse bedrijven de in hun land opgebouwde kennis stelen.

Zo is er in de VS al eens een patent toegekend op de wond genezende werking van koriander; iets wat in India al eeuwenlang werd toegepast. Naar schatting werden er jaarlijks zo’n 2000 van patenten, waarbij traditionele Indiase kennis in het geding was,  internationaal vastgelegd. Omdat de kosten voor het aanvechten van patenten de pan uitrijzen, was dit voor India ook geen optie.

De databank is nu ook opgebouwd uit 5 internationale en diverse Indiase talen, zodat patentonderzoekers zich ook niet meer kunnen verschuilen achter gebrek aan taalkennis.  Het Europese Patentenburo (EPO) heeft nu een overeenkomst afgesloten met India dat de databank als referentie zal dienen voor toekomstig onderzoek naar aangevraagde patenten en zo hebben de bio-piraten dus het nakijken..

18 februari 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 karel:

  Ik meen in 1996 op een bijeenkomst geweest te zijn met Vandana Shiva, waar ze zei dat men in India heel hard bezig was om zoveel mogelijk yoga-houdingen te publiceren, om dezelfde reden. In de VS heeft men geprobeerd hier ook patent op te krijgen (wtf? patent op een houding?)
  Ze hebben dus inderdaad al wat ervaring hiermee, in India…

 2. 1 Catharina:

  ’t moet toch niet veel gekker worden… en ’t ergste is je hebt gelijk:
  http://www.theregister.co.uk/2007/05/09/yoga_patents/

 3. 1 Ronald:

  Waanzinnig hoor, patent aanvragen op iets wat voor mij onder collectieve levenskennis en -wijsheid valt.
  En dan nog raar opkijken dat er zoiets als een crisis ontstaat…
  Hebzucht is het. Ik hoop dat het initiatief helpt!

 4. 1 Vincent:

  Nice 🙂

 5. 1 Jeroen Hellingman:

  Probeer voor de grap eens een visum voor India te verkrijgen als wetenschappelijk onderzoeker. Je zult dan de nodige vrijwaringen en verklaringen moeten ondertekenen om te voorkomen dat je met patenten op inheemse kennis aan de haal gaat. Een te begrijpen beperking.

  Een policy die ik alle ontwikkelende landen kan aanraden…

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)