Petitie Second Life officieel aangeboden aan Linden Lab’s

Afgelopen week heeft onze Second Life groep een petitie aangeboden met zo’n 125 handtekeningen over rechten op bouwwerken en andere creaties in Second Life.  Nu staan deze rechten standaard op: “no copy, no mod en no trans”, zodat niemand dus iets kan kopieren, weggeven of wijzigen.

Onze groep – 4freedom – promoot vrije rechten op SecondLife. We richten ons op vrije software,  vrije cultuur en open content en willen dat ook graag visualiseren door zoveel mogelijk vrij te bouwen. Dat is nu praktisch erg lastig omdat je bij alles wat je maakt of upload naar Second Life, de rechten apart moet instellen. Zo bestaat een gebouw vaak uit meerdere onderdelen en als je bij een onderdeel dat vergeet, is het hele gebouw niet meer vrij..

Naast lastig, vinden wij dit als groep ook ongewenst omdat dit leidt tot een vrijwel volledig proprietair Second Life, terwijl veel mensen zich daar niet eens van bewust zijn omdat dit automatisch gaat. Vandaar dus het verzoek aan Linden Lab’s om voortaan bouwers een actieve keuze te laten maken over welke instellingen ze als standaard willen kiezen, waarbij afwijken natuurlijk altijd mogelijk is.

Gewapend met vlaggen en de petitie, die inmiddels door 125 mensen getekend was,  togen wij dus naar de wekelijkse vergadering van de ontwikkelaars van de Second Life client, die inmiddels open source is. Het hoofd der vergadering, Rob Linden schrok aanvankelijk wel even van deze invasie, maar toen duidelijk was waar het over ging,  nam hij de petitie graag in ontvangst en onstond er een open discussie over ons voorstel. Er werden zelfs nog een aantal extra Lindens opgetrommeld om hieraan deel te nemen en Rob Linden benadrukte, dat we ook zonder petitie altijd welkom waren met onze wensen en ideeen.

Al met al was het een zeer positieve bijeenkomst, zeker ook omdat een deel van de door ons gewenste oplossing, technisch al door een van onze leden – Catherine Pfeffer –  gerealiseerd is en dus door Linden alleen nog maar op server niveau hoeft te worden geimplementeerd. Dat werd zeer gewaardeerd.  Deels zal implementatie waarschijnlijk al gebeuren in de eerstkomende update van de viewer. De technische details zijn hier te vinden.

Een succes dus en hier een foto van de drukbezochte bijeenkomst:

4freedom’s petition

23 februari 2009     Second Life, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 reekje:

  Volgens mij zit ik daar ergens liks achter, in dat oranje t chirt.
  in elk geval zie er er twee keer mijn oranje t shirt.

  groetjes v reekje (Digfood)

 2. 1 Catharina:

  Nee, volgens mij jij zit rechts, vooraan en precies in het midden. en volgens mij zie ik zelfs 3 x jouw shirt 🙂

 3. 1 reekje:

  Ik heb alleen een staart van achter. ik had mijn haar niet los.
  En inderdaad die persoon heeft ook mijn t shirt aan.

  En zijn er ergens nog meer foto’s?

  groetjes v reekje

 4. 1 Werner:

  Je zat inderdaad recht vooraan in het midden, reekje. Op andere foto’s is het beter te zien. Ik heb er 7. Ik geef je ze wel als ik je weer zie op SL.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)