Jono Bacon en The Art of Community


Jono bacon  art of community

Jono Bacon, the “community” leider bij Ubuntu is een boek aan het schrijven met de titel: “The Art of Community“. Het boek gaat over het ontstaan, de groei, de opbouw en het inspireren van gemeenschappen. Zijn ambitie is om alles wat hiermee samenhangt te behandelen en hij maakt daarbij gebruik van ervaringen van mensen als: Ton Roosendaal van the Blender Foundation, Mike Linksvayer, CTO bij Creative Commons, Chris Messina, o.a. van Spread Firefox, Leslie Hawthorn, programma manager van  Google’s Open Source Programs Office en vele anderen.

Hij wordt verder bijgestaan door editors van O’Reilly, waar het boek straks zal worden uitgebracht, zowel in een gedrukte, betaalde versie als in een gratis te downloaden versie. Het boek zal in de loop van dit jaar onder een creative commons licentie worden uitgebracht.

Het is niet zo gek dat dit onderwerp komt vanuit de Ubuntu gemeenschap (rot woord, maar weet jij een beter Nederlands woord?). Binnen vrije- en open source software draait eigenlijk alles om samenwerking en zeker bij Ubuntu wordt daar heel veel belang aan gehecht. Eigenlijk kun je de grotere vrije software projecten zien als self-supporting communities, een soort van vrijstaten waar men zoveel mogelijk alles zelf doet.

Een van de dingen die ik zelf heel belangrijk vind bij dit soort verbanden, is dat iedereen mee moet kunnen doen, daarvoor de ruimte krijgt en wordt gewaardeerd. Bij software, zie je nog wel eens dat het vooral draait om techneuten;  logisch want zij leveren de code voor de software en zonder hen is er geen vrije software. Maar om zo’n software project succesvol te maken is er veel meer nodig. Daarvoor heb je ook mensen met andere capaciteiten nodig. Bijvoorbeeld: schrijvers voor documentatie, promotors, kunstenaars, mensen met financiele kennis, visionairs,  leiders, organisatie deskundigen, inspirators, bruggenbouwers, doorpakkers…

Het mooie van vrije software is, dat naarmate er meer gebruikers komen, er ook bredere kennis en vaardigheden bijelkaar komen. De kunst is om hiervan gebruik te maken en ook deze mensen te betrekken en te inspireren om actief deel te nemen aan deze gemeenschappen.

Je kunt meedenken met Jono’s boek door te reageren op zijn posts op The Art of Community website of via Twitter of de open source equivalent van Twitter, Ident.ca.

24 februari 2009     Creative Commons, Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)