Stichting Ondernemers PC – weer een wazig en misleidend keurmerk erbij

Sinds kort hebben we er weer een wazige club en dito keurmerk bij, namelijk dat van de Stichting Ondernemers PC.  Deze stichting zou zijn opgericht omdat uit onderzoek zou zijn gebleken dat veel ondernemers geen idee hebben wat ze moeten kopen op het gebied van hard- en software. Vanaf de zomer kan de ondernemer in de winkel aan een pc zien of deze geschikt is voor zijn onderneming.

Bij een eerste blik op de website zonk de moed mij al grotendeels in de schoenen. Voor de website wordt namelijk Microsoft Silverlight Technologie gebruikt. Hierdoor kon ik o.a. niet zien uit welke leden deze club bestaat. Inmiddels ben ik daar toch achter, het zijn: computer winkels aangesloten bij de NLCW en IT-leveranciers Acer, Fujitsu Siemens, Lenovo, Toshiba en Microsoft. Allemaal hardware leveranciers dus en een software leverancier..

Dan de koopwijzer maar eens doen:

Na een rijtje voor de hand liggende vragen, waarbij ik zo ongeveer overal ja op heb geantwoord is dit het advies:

Wij adviseren deze OndernemersPC…

Type PC:

 • Notebook
 • Wireless noodzakelijk – graag attenderen wij u erop dat u moet kijken naar een pc met netwerkfunctionaliteit.

Hardware:

 • Processor:
2 (dual core)
 • Geheugen:
4 Gb
 • Harddisk:
200 Gb of meer
 • Videokaart:
Geïntegreerd

Software:

 • Een voor de zakelijke markt ontwikkeld besturingssysteem
 • Productiviteitssoftware met in elk geval: tekstverwerking, spreadsheet, e-mail voor on- en offline gebruik en om klantgegevens te beheren, programma voor presentaties, programma om zelf marketingmateriaal te ontwikkelen
 • Beveiligingssoftware die de PC scant op virussen en ‘spyware’

En tot slot krijg ik deze tip:

Tip
Zorg dat u de software bij aanschaf van de hardware voorgeïnstalleerd mee neemt. U kunt dan direct aan de slag en u weet zeker dat alles optimaal werkt. Bovendien bespaart u aanzienlijk als u de software direct koopt bij uw nieuwe computer. Moet u later de afzonderlijke pakketten los kopen dan bent u veel duurder uit.

Conclusie:

De stichting bestaat niet uit onafhankelijke partijen, maar is een initiatief van commerciele bedrijven die zelf baat hebben bij de uitkomsten van dit koopadvies. Het koopadvies zet ondernemers op het verkeerde been en maakt misbruik van de veronderstelde gebrekkige kennis bij de ondernemers.  De kans is groot dat zij de winkel verlaten met een pakket aan software, die ze absoluut niet nodig hebben. Er wordt nog net niet gezegd dat je Microsoft Office moet kopen, maar daarmee heb je het dan ook wel gehad. En er wordt volledig voorbijgegaan aan gratis beschikbare en vrije software, zoals Open Office.

Het nieuwe keurmerk werd notabene ook nog gepresenteerd door Loek Hermans, namens MKB Nederland, de brancheorganisatie (lees: belangenbehartiger) voor het MKB.

 

17 reakties

 1. 1 Peter Bex:

  Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

 2. 1 Catharina:

  Tsja: mijn analyse voor wat het waard is:

  Al deze partijen hebben belang bij deze constructie:

  Microsoft is doodsbenauwd voor het verliezen van marktaandeel bij ondernemers omdat ondernemers, in tegenstelling tot veel particulieren, wel netjes betalen voor alle licenties. De fabrikanten hebben belang bij continuering van het aandeel MS omdat er bij iedere versie van het MS besturingssysteem weer een zwaardere computer nodig is. De computerwinkels hebben belang bij het verkopen van zwaardere computers omdat ze daar waarschijnlijk meer aan verdienen en natuurlijk ook bij het verkopen van zoveel mogelijk software. Dus bijna iedereen blij 🙂 en met zo’n stichting wordt de schijn van onafhankelijkheid gewekt, die er dan weer voor moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen erin trappen.

  Het enige wat ik niet begrijp is waarom MKB-Nederland zich leent voor het promoten van deze constructie… Iemand wel??

 3. 1 Peter Bex:

  Ze weten niet beter?

 4. 1 Catharina:

  Volgens de stichting niet en die heeft onderzoek laten doen door TNS Nipo. Kun je overigens ook van de site: http://www.stichtingondernemerspc.nl/ downloaden:

  Een meerderheid van 56% geeft daarin aan behoefte te hebben aan een keurmerk; vraag me af of ze dan ook een keurmerk als dit voor ogen hadden, maar daar is geloof ik geen onderzoek naar gedaan.. 🙂

 5. 1 Catharina:

  Oh ook interessant:
  http://tweakers.net/nieuws/58917/microsoft-snijdt-in-prijzen-softwarecontracten-voor-grote-bedrijven.html

 6. 1 ikkefc3:

  Het is ook best moeilijk om een bedrijf te hebben zonder Windows. Voor bv. het overschrijven van auto’s bij de RDW heb je IE+Windows nodig.

 7. 1 Ronald:

  Goed stukje.
  Ga je er ook nog breder mee de publiciteit in?

 8. 1 Tom:

  Wat zegt U van dit bericht.
  http://webwereld.nl/nieuws/56401/scholen–we-doen-genoeg-aan-open-source.html
  Groeten Tom.

 9. 1 Catharina:

  @ Ronald: tsja.. suggesties? Als ik nu google op stichting ondernemers pc, staat Kletskous in ieder geval al bijna bovenaan 🙂

  Het wordt overigens steeds dubieuzer. Zonet zag ik op de website van “De Week van de Ondernemer“, een advertentie staan met het logo van de stichting Ondernemers PC. Toen ik erop klikte kwam ik echter niet uit bij de stichting, maar bij Microsoft.. Daar staat dezelfde test, maar het advies was nu:

  Software:
  Besturingssysteem Microsoft Vista Business
  Microsoft Office 2007 Small Business
  en Windows Live One Care..

 10. 1 Catharina:

  @Tom; da’s weer een heel ander verhaal he? Maar ik heb niet echt de indruk dat er in het onderwijs echt al veel met open source gedaan wordt, misschien op wat positieve uitzonderingen na. Hoor maar al te vaak dat kinderen door scholen gedwongen worden om Microsoft software te gebruiken.

 11. 1 Jan Hopmans:

  @ Catharina:
  No way, op de website van Microsoft adviseren ze Microsoft Windows, Microsoft Office & Microsoft Live One Care!
  I can’t be.

  Maar tja inderdaad; Het klopt niet.

 12. 1 Sander:

  Zover ik op de website van de stichting kan lezen zijn ook andere software en hardware partijen/leveranciers welkom in de stichting. Er lijkt me vooralsnog weinig aan de hand.

 13. 1 Thierry:

  @ Sander:

  Het feit dat je voor Microsoft werkt maakt je reactie er natuurlijk niet objectiever op 🙂

 14. 1 Peter:

  @ allen

  Hoe erg is het nu helemaal. Ik werk zelf op een Apple. Da’s ook niet erg “open”, maar wel mooi en makkelijk. Ik snap de move van de fabrikanten wel want als ondernemer (ik ben er een) zit je niet te wachten op allerlei uitgezoek mbt it. Ik weet er zelf niks van en daarom heb ik voor Apple gekozen, zoals de meeste ondernemers in mijn branche.

 15. 1 Thierry:

  @ Peter:

  “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”

 16. 1 Mark Simpel ICT Beheer:

  Ik heb deze discussie even door gelezen en merk dat het merk ondernemerspc van ICTWaarborg en de andere variant ondernemer pc van microsoft door elkaar worden gehaald.
  Ook zal ik even wat duidelijkheid geven over de afhankelijkheid of onafhankelijkheid van het merk Ondernemerspc van ICTWaarborg. De voorwaarden zijn dat je aan de ICTWaarborg regels moet houden
  ( http://www.ondernemerspc.nl/over-ondernemerspc/norm-ondernemerspc/ )
  die hier staan en drie typen pc’s moet kunnen aanbieden. wat daar verder in zit en wat voor diensten er aan hangen is totaal afhankelijk van de ondernemer. Ik als ICT bedrijf heb altijd al mensen de keuze gegeven tussen twee of drie soorten pc’s voor hun behoefte en nu kan ik dit kracht bij zetten met dit merknaam. Dus als er een grote groep ondernemers is die liever een linux op zijn pc wil dan kan dat natuurlijk ook.

  Hierbij ga ik dus niet het merk aanprijzen maar gebruik ik het gewoon om mijn klanten beter te kunnen adviseren omdat niemand zit te wachten op een grote lijst aan opties wat er allemaal wel of niet op zou moeten komen.

  Simpel ICT Beheer

 17. 1 Balk ICT - Uw computerhulp:

  Heb net contact gehad met OndernemersPC en wou me gaan aansluiten totdat ik dit stukje las. Het klonk als een mooie optie om mijn ICT hulp bij uit te breiden totdat ik begreep dat het maar om 3 computers ging. Mooie verkooppraatjes hebben ze zeker.

  Met vriendelijke groeten, Balk ICT – Uw computerhulp

 18. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)