Overheid: sorry zeggen is niet zo moeilijk hoor!

Dinsdag zat Job Cohen bij Pauw en Witteman. Hij zei dat hij niet van plan was om excuses aan te bieden aan de 7 mensen die vorige week werden opgepakt als verdachten, na de valse melding van een aanslag in Amsterdam-Zuidoost. Al snel bleek dat zij er niks mee te maken hadden en ze werden al snel weer vrijgelaten. Een van hen kostte het wel twee voortanden..

Als je zoiets overkomt dan lijkt mij dat toch een behoorlijk traumatische ervaring. Onterecht opgepakt worden uberhaupt al, laat staan voor dit soort zaken en dan nog afgezien van de voortanden..

Toch hoeft sorry zeggen niet, vindt Cohen omdat je daarmee toe zou geven dat je zware fouten zou hebben gemaakt en dit soort dingen kan nu eenmaal gebeuren. Bovendien kon hij in dit geval niet anders, zegt hij. Maar als het jezelf overkomt en je hebt er helemaal niks mee te maken, dan zie je dat toch wel als een behoorlijke fout, lijkt mij? En zwaar of niet, een fout is een fout en sorry zeggen is dan toch het minste wat je kunt doen?

Ik vind het maar eng. Zo’n overheid die niet sorry durft te zeggen als ze onschuldigen van hun vrijheid beroofd.  En ja, je kunt misschien wel schadevergoeding krijgen en natuurlijk ook nog je beklag doen bij de nationale ombudsman, die vandaag bij Pauw en Witteman zat en wel vond dat Cohen sorry moest zeggen. Maar hadden we nog niet zo lang geleden niet al die verhalen over normen en waarden?

19 maart 2009     Politiek     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Jan Stedehouder:

    Ik heb hier ook even raar van staan te kijken. Moeilijk kan het toch niet zijn: “Sorry, u bent aangegeven door iemand die te veel wist van de aanslag in Madrid. Wij hadden geen andere keuze dan snel ingrijpen, maar nu blijkt dat u ook slachtoffer bent. U bent onschuldig en dat zeggen we vanavond op prime time ook nog een keer op t.v.”

  2. 1 Werner:

    Misschien zijn ze wel bang dat als je je een keer verontschuldigt, je dat dan voortaan bij iedere gewelddadige arrestatie kan gaan doen, als later blijkt dat het slachtoffer onschuldig was. Ik heb een keer een arrestatie van dichtbij meegemaakt en dat ging er erg grof aan toe. Maar het slachtoffer zal wel geen hooggeplaatst persoon zijn. Als het Prins Willem Alexander zou betreffen die nu 2 voortanden zou moeten missen, dan zou Cohen al ‘duizendmaal excuses’ hebben gemaakt.

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)