Microsoft vs TomTom – TomTom vs Microsoft

Onlangs heeft Microsoft TomTom aangeklaagd vanwege vermeende patentinbreuk. Het pikante van die zaak is dat TomTom gebruik maakt van Linux en een deel van de aanklacht gaat ook over zaken die ook in de kernel van Linux geimplenteerd zijn, waardoor Linux dus ook bedreigd kan worden. Zoals gewoonlijk gaat het om flutpatenten, maar daar wil ik het nu even niet over hebben.

Meestal wordt dit soort rechtszaken voorkomen doordat bedrijven tot een overeenkomst komen. TomTom zou dan braaf wat licentie geld aan Microsoft moeten betalen en Microsoft houdt zich verder koest. In dit geval is dat niet gelukt en de vraag is dan ook waarom TomTom het op een rechtszaak laat aankomen.

Het zou wel eens kunnen zijn, dat TomTom geen andere optie heeft. Zoals gezegd draait TomTom op Linux en de licentie – GPL2 in dit geval –  bepaalt dat een bedrijf dat Linux gebruikt,  niet zomaar patentafspraken kan maken met een ander bedrijf, zonder daarbij het recht te verspelen om zelf nog langer Linux te verspreiden.

In sectie 7 van de GPLv2 staat dat indien de distributeur een licentieovereenkomst afsluit die niet geldig is voor andere distributeurs dat de software dan helemaal niet mag worden uitgegeven door die distributeur. De derde en meest recente versie van de GPL is zelfs nog strenger rondom dit beleid.

TomTom had er ook voor kunnen kiezen om een geheime afspraak hierover met Microsoft te maken, zoals volgens MS ook andere bedrijven al hebben gedaan. Maar in dat geval zou TomTom zich dan wel kwetsbaar maken, mocht dit ooit uitkomen.  Misschien gokt TomTom er ook wel op dat de patenten van Microsoft ongeldig zullen worden verklaard omdat de geldigheid van software patenten inmiddels ook in de Verenigde Staten onder druk staan.

Zeer interessant om te volgen, temeer omdat TomTom inmiddels ook Microsoft voor de rechter sleept, eveneens vanwege vermeende patentinbreuk. Er is een kans dat er toch nog een overeenkomst komt, al loopt TomTom dan de kans te worden aangeklaagd door het Software Freedom Law Centre. vanwege schending van de GPL.  Wat mij betreft wordt het een rechtszaak omdat dan hopelijk Linux kan worden bevrijd van almaar die idiote dreigingen van Microsoft.

Het zou me overigens niet verbazen dat TomTom hierbij steun krijgt van het Open Invention Network, een organisatie die opgericht is om patenten die Linux en open source software bedreigen in eigendom te krijgen en deze vervolgens vrij van licenties voor iedereen ter beschikking te stellen.  Deze organisatie wordt o.a. financieel ondersteund door IBM en Philips en het nieuws over deze zaak wordt daar in ieder geval op de voet gevolgd.

Je zou er bijna een TomTom van gaan kopen, ware het niet dat TomTom de euvele moed heeft om hun software niet voor Linux gebruikers aan te bieden.  Misschien moet de GPL hierop ook nog eens worden aangepast..

Bronnen:

21 maart 2009     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Jan Stedehouder:

  Hoi Catharina,

  Later deze week komt op Livre een verslag van een gesprek dat ik heb gevoerd met Keith Bergelt van het Open Invention Network. In het gesprek vertelde hij dat het OIN, de SFLC en de Linux Foundation zich achter TomTom hebben geschaard.

  Stay tuned 😉

  Ciao

  Jan

 2. 1 Catharina:

  Hoi Jan,

  Dank, we gaan spannende tijden tegemoet dan en die ga ik zeker op de voet volgen 🙂

 3. 1 Jan Stedehouder:

  Uiteraard.

  Het interview staat online: http://tinyurl.com/dlk664

  TomTom is nu ook licensee van OIN:
  http://www.prweb.com/releases/2009/03/prweb2253274.htm

 4. 1 ikkefc3:

  Volgens mij heeft TomTom verloren.
  Ze nemen een licentie bij Microsoft en vice versa.
  Zie: http://tweakers.net/nieuws/59322/microsoft-en-tomtom-schikken-patentzaken.html

 5. 1 Thierry:

  Niet helemaal:
  http://www.groklaw.net/article.php?story=20090330181547642

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)