Vandaag is het wereldwijd Document Freedom Day, ook op Second Life!

odf document freedom dayVandaag is het de tweede keer dat wereldwijd Document Freedom Day wordt gevierd.  Op deze dag staat vooral het open document formaat centraal (ODF).

ODF is een beschrijving van hoe de code en de structuur van een document eruit moeten zien en die is vastgelegd en goedgekeurd als een standaard. Deze beschrijving is voor iedereen inzichtelijk en mag door iedereen toegepast worden. Dat garandeert dat we nu en ook in de toekomst nog onze documenten kunnen inzien omdat alle software er in principe mee overweg kan. Ook garandeert dit dat we zelf eigenaar zijn van onze informatie en dat we die informatie ook met anderen uit kunnen wisselen, die andere software gebruiken.

Belangrijk dus, zeker omdat tegenwoordig meer en meer informatie alleen nog digitaal wordt opgslagen en dan heb je er niks aan als dat gebeurt in een gesloten (geheim) bestandsformaat wat alleen maar met software van een bepaalde leverancier kan worden geopend want wat als die leverancier bijvoorbeeld failliet gaat en zijn geheimde standaarden meeneemt in het graf? Het eisen van een open formaat garandeert ook een gezondere competitie tussen bedrijven omdat het geheim houden van het document formaat niet meer mag worden gebruikt.

Open Documenten zijn voor iedereen belangrijk en zeker voor de overheid. Denk maar eens aan allerlei aktes, zoals geboorte- en overlijdens aktes, contracten, etc.  Gelukkig beseffen overheden zich dit ook meer en meer, maar de invoering ervan is nog lang niet overal rond.

Open document formaten en open standaarden zijn ook belangrijk in het onderwijs. Denk maar aan leermaterialen die toegankelijk moeten blijven en ook aan het nu nog vaak opdringen van Microsoft software aan leerlingen.

Ik vier Document Freedom Day vandaag zelf op Second Life op het eiland Ama Gi. Op ons land daar is informatie te vinden over ODF, er is een markt met allerlei vrij te kopieren en te verspreiden virtuele spullen en vanavond vanaf 22.00 uur zijn er optredens van Nad Gough en OldWulf Criss.

Hier zie je Nad tijdens een ander optreden in Second Life:

25 maart 2009     Second Life, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)