Politiek: van Den Haag tot Medemblik, maar wat is democratie nog waard?

Een vreemde dag vandaag in de politiek. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Eerst hadden we het Kamerdebat over de aanpak van de crisis. Wat mij opviel was dat daarbij vooral de oppositie-  en de coalitiepartijen met elkaar in debat waren.

Raar, want in Nederland kennen we een dualistisch bestuurssysteem. De volksvertegenwoordigers horen het bestuur te controleren, ze maken er geen deel van uit. Maar blijkbaar is die scheiding vandaag de dag volledig verdwenen. Bos, Balkenende en Rouvoet zaten op afstand toe te kijken alsof ze er ook niks aan konden doen en het debat ging tussen Halsema, Pechtold, Rutte, Kant en aan de andere kant Hamer en die rare man van het CDA.  Wilders verliet het strijdtoneel al vroegtijdig, omdat er volgens hem toch geen ruimte was voor inbreng van de oppositie en ik moet zeggen dat ik voor het eerst iets van hem begreep.

Temeer omdat de partijen ook nog vooraf een afspraak hadden gemaakt met de sociale partners, die nu een alternatief mogen aanbieden voor het verhogen van de AOW-leeftijd. Een zelfgenoegzame Agnes Jongerius voorop..

Tsja, ik weet niet hoor of dit nu de bedoeling is van een democratie. Het debat was verder lang, saai en taai.. en er veranderde nagenoeg niks aan de afspraken.

Maar…

Vanavond viel ik tijdens het zappen toch nog met mijn neus in de boter. Wat bleek; er was een rechtstreekse tv-uitzending van een extra raadsvergadering van de gemeenteraad van Medemblik.  Gebleken was dat er een vriendje van de burgemeester tot tijdelijk directeur van het havenbedrijf benoemd was. Nu is dat op zich al vaag, maar dit vriendje bleek ook nog verdachte te zijn in een miljoenenzwendel uit zijn periode als directeur bij een Rotterdamse woningbouwvereniging.

Omdat ik hier nog maar kort woon, ken ik de lokale politiek helemaal niet en ik was dus wel benieuwd naar hoe de vergadering zich zou ontwikkelen. Zou de burgemeester de eer aan zichzelf houden en opstappen? Zou de gemeenteraad een motie van wantrouwen indienen en aannemen?

Na allerlei schorsingen kwam er wel een motie van wantrouwen tegen de burgemeester, maar die werd verworpen door de college partijen; ook kwam er een motie van afkeuring tegen het college van B&W en die werd gesteund door alle partijen, behalve door het CDA. Maar ja.. een motie van afkeuring heeft geen gevolgen.

Conclusie:

Er is de hele dag gepraat in de Tweede Kamer over de voorstellen van het Kabinet en er is vrijwel niks veranderd; er is ook een hele avond gepraat in de gemeenteraad van Medemblik en ook daar zit iedereen nog gewoon op zijn plek. We mogen eens per vier jaar kiezen en dat wordt dan gezien als een mandaat om te doen wat men wil. Zelfs afspraken uit het regeerakkoord worden buitenspel gezet, om over verkiezingsprogramma’s maar niet te spreken.

En dat noemen wij democratie.

27 maart 2009     Politiek     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Vincent:

    Dat het regeerakkoord wordt opengebroken nu kan ik begrijpen, maar dat de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen hun controlerende functie opgeven, daar kan ik niet inkomen. Ik vond ook dat Wilders een punt had, en hoewel weglopen niet de oplossing is, is het aan de andere kant ook wel de vraag hoeveel aandacht deze schande zou hebben gekregen als hij dat niet had gedaan.

    Het ergste is eigenlijk nog wel dat dit hele gedoe een reactie was op de opmerking van die “rare man van het CDA” die het eigenlijk toegaf – het is blijkbaar normaal om zoiets niet te zeggen, maar het wel te doen. Democratie ammehoela.

    Aan de andere kant vind ik het ook wel een beetje bij dit kabinet passen. Laten we hopen dat we nog eens een kabinet krijgen die wel om democratie geeft.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)