Kennis gemaakt met de Wikipedia Maffia

Vandaag heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Wikipedia maffia. Ik was op zoek naar meer informatie over “The Church of Emacs“, een initatief van Richard Stallman  en ontdekte dat er nog geen Nederlands Wikipedia artikel over deze “kerk” bestond. Leek mij wel relevant en ook leuk om te doen, maar terwijl ik bezig was, werd ik opeens gestoord door een melding van een admin van Wikipedia (Advance) dat hij/zij  het artikel verwijderd had, omdat het niet relevant zou zijn..

Toen ik hem vroeg waarom hij dat gedaan had, was zijn enig commentaar : Ja, gek he..?”

Gek?? Nee, het is verbijsterend. Het  is de dood in de pot om de inhoud  van Wikipedia te laten over te laten aan de  grillen van dit soort admins. Maar goed, ik heb eerst maar eens contact opgenomen met Richard Stallman himself en kreeg net het volgende antwoord:

I am not on vacation, but I am at the end of a long time delay. I am
located somewhere on Earth, but as far as responding to email is concerned,
I appear to be well outside the solar system.After your message arrives at gnu.org,
I will collect it in my next batch of
incoming mail, some time within the following 24 hours. I will spend much
of the following day reading that batch of mail and will come across your
message at some point.
If I can write a response for it immediately, the
response will go out in the next outgoing batch--typically around 24 hours
after I collected your message, but occasionally sooner or later than that.
As a result, you should expect a minimum delay of between 24 and 48 hours in
seeing any response to your mail to me.

If you are having a conversation with me, please keep in mind that each
message you receive from me is probably a response to the mail you sent 24
to 48 hours earlier, and any subsequent mail you sent has not yet been seen
by me.

If you are in big hurry to speak with me, and one day's delay would be
a serious problem, you can ask my assistant to phone me. Send mail to
<rms-assist@gnu.org> saying what you would like to talk with me about,
and giving your telephone number. You can also call the Free Software
Foundation office at 617-542-5942 (weekday Boston business hours) and
ask them to phone me on your behalf.

If you aren't in such a hurry that phoning me is needed, please don't
bother contacting them; just send me mail directly. The message you
send me directly will reach me sooner than any message forwarded by
someone else. I will get back to you as soon as I can.

If you do not wish to receive this message ever again, please send a message
to rms-autoreply-control@gnu.org with the subject "OFF".

Otherwise, you might receive a reply like this one up to once a month."

Wordt vervolgd.. en tot die tijd luisteren we maar naar de hymne van The Church of Emacs, The Free Software Song..


	 	
16 mei 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Willem:

  Tja, die Wikipedia. Het leek in het begin een fantastisch idee. Maar helaas blijkt in de praktijk dat de ‘vrije’ encyclopedie gekaapt is door irritante beterwetende machtswellustelingen. Een paar jaar geleden heb ik een account aangemaakt, maar ik heb nog niet de moed op weten te brengen om er ook iets te schrijven. Mocht je toch iets willen schrijven, dan lijkt de beste optie om het vooraf (dus niet in WikiPedia, maar gewoon lokaal) te schrijven, en het pas als je vindt dat het ‘af’ is, op WikiPedia te zetten. Maar je blijft natuurlijk het risico lopen dat iemand het toch weggooit, bijvoorbeeld omdat hij/zij er nog nooit van heeft gehoord, en dan kan het natuurlijk ook nooit belangrijk zijn 😉
  [Leuk filmpje, trouwens. Bedankt]

 2. 1 Catharina:

  Lokaal schrijven is misschien wel beter, maar dan zit je weer met die speciale opmaak van Wiki’s.. Anderzijds kan toch niet de bedoeling zijn dat nieuwe gebruikers met angst en beven gaan meehelpen?? Nou ja, de discussie die er ontstaat is in ieder geval wel weer vermakelijk::
  Linkje

 3. 1 Georingo:

  Gelukkig is er een andere encyclopedie met info over het onderwerp:
  http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Church_of_EMACS
  Al vrees ik dat je iets van ICT moet afweten om er mee te kunnen lachen. Bij lukt dat dus maar half :-).

 4. 1 reekje:

  Is dat van die kerk een grapje van Richard Stallman.

  Als het kan gebruik ik free en open source software, maar als een gesloten progje me beter uitkomt dan gebruik ik dat.
  Maar dan wel freeware, in de zin van free beer.

  Je moet wel als je van een uitkering moet leven.

  groetjes van reekje?

 5. 1 Jan Stedehouder:

  Bizarre discussie met een vreemd argument: ‘niet relevant’. Wat mij betreft heeft zo’n argument geen enkele objectieve waarde, al was het maar omdat de Wikipedia barstensvol staat met trivia.

  Zelf zou ik het stuk over de Church of Emacs wel wat meer inbedden met achtergrondinformatie en een duiding dat een het parodie is. Maar dat was vanzelf gebeurd als de moderator niet gelijk op de verwijderknop had gedrukt.

 6. 1 Catharina:

  @Georingo: het vrije software verhaal is eigenlijk niet zozeer een technisch verhaal, maar meer een ideologisch. Richard Stallman vindt gesloten software onethisch. Zelf ben ik ook helemaal geen techneut, maar ik vind het bijvoorbeeld wel belangrijk dat er op mijn computer geen dingen gebeuren, die niet te controleren zijn omdat de software “geheim” is.
  @Reekje: The Church of Emacis is inderdaad geen echte kerk, maar een parodie.
  @Jan, ja dat was ik zeker van plan, maar ik was nog druk aan het bewerken van de pagina, vandaar dat ik ook zo verbaasd was..

 7. 1 Arnoud Engelfriet:

  Ik ken mensen die een heel artikel offline schrijven, het in 1 copypaste op Wikipedia zetten en dan zien hoe het meteen weer weggegooid wordt: dat was zo veel goede tekst in 1 keer dat het “dus” van elders gejat moet zijn.

  Voor mij is Wikipedia handig als startpunt maar ik ga er niet aan meehelpen.

 8. 1 Willem:

  @Catharina: Inderdaad, leuke discussie. Vooral de bijdrage van Balko Kabo vond ik sterk. Maar het blijft triest om zo’n op zich mooi project langzaam te zien degenereren. Ook hier is Orwell weer van toepassing: “all animals were created equal, but some are more equal than others”

 9. 1 Catharina:

  @Arnoud; brr.., dat klinkt niet best! Ik twijfel zelf ook tussen het dan maar opgeven en dus niet meewerken of toch doorzetten.., maar hoe dan??
  @Willem: ja, vond die van Balko ook wel humor, maar inderdaad triest dat Wikipedia aan het verworden is tot die Orwelliaanse uitspraak…

 10. 1 Catharina:

  En hier dan de volgende reactie van Richard Stallman:

  “The Church of Emacs is just a joke. Perhaps they don’t think this joke merits a page. If so, I won’t complain about their decision.

  As St IGNUcius says, taking any religion to seriously — even the Church of Emacs — can be hazardous to your health.”

  Waarop ik heb geantwoord:

  Yes, a joke.. but something not serious can still be worth while, as to me the church of Emacs is..

  Well at least I got some discussion started now and most people don’t like the action of the admin “in charge” at all.

  > As St IGNUcius says, taking any religion to seriously — even the Church of Emacs — can be hazardous to your health.>

  I Agree 🙂

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)