Boekverbranding in de moderne tijd – het bestaat nog!

Zelfs George Orwell zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou zien dat zijn boeken door de “internetpolitie” uit zijn boekenkast zouden worden ontvreemd. Online boekenwinkel Amazon, draait hier de hand niet voor om. Mensen die bij Amazon een e-book reader – The Kindle – hebben gekocht keken raar op hun neus toen bleek dat de boeken van deze schrijver – 1984 en Animalfarm – van hun e-book reader waren verwijderd. Het geld wat ze voor deze boeken hadden betaald, kregen ze teruggestort.

Als reden gaf Amazon op dat er geen overeenstemming zou zijn met de uitgever van het boek, maar daar gaat het nu niet over. Ook niet over dat het belachelijk is dat het copyright op deze boeken nog steeds niet is verstreken, terwijl de schrijver al bijna 60 jaar dood is.

Waar het wel over gaat is, dat je dus als eigenaar van zo’n Kindle geen controle hebt over dit apparaat en ook niet over de boeken die je er op wilt lezen. Big Brother Amazon kan zien wat je leest, wanneer je iets leest en als het hem niet aanstaat verwijdert hij gewoon je boek. Dit krijg je dus als de aanbieder van het apparaat, dezelfde is als de aanbieder van de e-boeken..

DRM – Digital Rights Management – noemen de voorstander van deze techniek dit met een mooi woord. Richard Stallman noemt het Digital Restriction Management en de Kindle, noemt hij de Swindle… Niet kopen dus, dat apparaat! Een alternatief hiervoor is de Bebook, open source en zonder DRM.

The Free Software Foundation roept mensen nu op om een negatieve review over de Kindle te geven in de Amazon winkel. Hier leggen ze uit waarom en hoe je dat kunt doen..

22 juli 2009     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Thierry:

  Wel een beetje vreemd dat Amazon juist deze twee boeken verwijdert, niet?

  Zij zitten natuurlijk gewoon klem tussen de uitgevers en de lezers, dus misschien willen ze wel een discussie op gang brengen…

 2. 1 Vincent:

  @Thierry Dat idee werd elders ook aangedragen šŸ™‚

 3. 1 Thierry:

  Hmmm, dat had ik nog niet gelezen. Heb ik nu toch hun intellectueel eigendom over dat idee geschonden? šŸ˜€

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)