Rip – a Remix Manifesto – documentaire over de absurditeit van intellectueel eigendom

Vanavond heb ik de documentaire “Rip – A Remix Manifesto” op tv bij de NPS gezien.  Deze documentaire geeft heel goed weer hoe absurd de huidige wetgeving m.b.t. to copyright (auteursrecht) en patenten e.d. is in de VS, maar ook in een groot deel van de rest van de wereld.  Copyright is ooit ingevoerd om  de creativiteit van schrijvers, muzikanten en andere artiesten te bevorderen,  maar dient tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar om de inkomsten van de steeds meer overbodig wordende uitgeverijen, muziekproducenten e.d. te garanderen.

De copyright termijn was aanvankelijk 14 jaar, maar in de VS is die nu geleidelijk uitgebreid tot 75 jaar na de dood van de maker. . Alleen al daaruit blijkt dat copyright niks meer van doen heeft met de rechten van de oorspronkelijke maker.

De draconische copyright wetgeving zorgt er tegenwoordig juist voor dat de creativiteit wordt belemmerd en dat een groot deel van de mensen tot crimineel wordt bestempeld, alleen al door het downloaden en delen van wat muziekjes.

Patenten hebben nog ernstiger gevolgen. Door patenten op medicijnen en ideeen wordt de ontwikkeling van de medische wetenschap ontzettend belemmerd en hebben mensen in ontwikkelingslanden geen toegang tot medicijnen omdat de prijs daarvan kunstmatig hoog gehouden wordt en goedkopere medicijnen niet toegelaten worden.

In de documentaire werd ook uitgelegd dat de VS  zo goed als gestopt zijn met het zelf produceren van goederen; dat “domme werk” laten ze liever  over aan landen als China en India, maar in ruil daarvoor eisen ze dat in die landen dezelfde wetgeving op het gebied van Intellectueel Eigendom wordt ingevoerd. Producenten in die landen moeten dan eerst betalen aan de Amerikaanse rechtenhouders voor ze producten voor de Amerikaanse markt mogen produceren.

Een uitzondering is een land als Brazilie; dat land heeft een heel eigen wetgeving op dit gebied, ingezet ten tijde van het Ministerschap van Gilberto Gil, tevens muzikant en componist. Hergebruik en remixen is daar gewoon toegestaan.

De documentaire eindigde met een oproep om ons te ontworstelen aan de rigide wetgeving op dit gebied. Dat kan o.a. door werken uit te geven onder een Creative Commons Licentie, en dan eentje waarbij hergebruik/remixen ook is toegestaan.

Ondanks dat de documentaire open source is, blijkt het nog niet zo gemakkelijk om de volledige versie van anderhalf uur online te vinden.  Wel kun je hem hier in delen zien of je kunt even op zoek gaan met een torrent zoekmachine.  In ieder geval is hij zeker de moeite van het bekijken waard!

http://www.youtube.com/watch?v=9oar9glUCL0
23 juli 2009     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Dit is toevallig een film waar ik zelf ook pas eens naar wou kijken. Ik zal later eens wat beter je blogje doorkijken, nu op het moment kost het waarschijnlijk iets teveel aandacht. Ik ben net thuis van het vrouwenhof waar ik, en nog een paar anderen, helemaal zeikensnat ben geregend. ^^ Je krijgt nog een berichtje. 😉

  Remix Manifesto lijkt me erg leuk. Volgens mij waren ze intussen ook nog met een tweede bezig. 🙂 Ben van plan daar nog wel eens naar te kijken, misschien nog wat leuks van weet te maken. 😉

  Groetjes & hugs, Jan.

 2. 1 reekje:

  Zo die film staat, dat is over duidelik
  het is de schuld van de grote bedrijven en die hebben de regering gemanipuleerd
  in de story of stuff is daar ook een stukje over .daar zier je de regering die de schoenen poetst van de bedrijven afgebeeld door een opgeblazen pop met een dollarteken er op
  http://www.storyofstuff.com/ deze gaat meer over het miljue maar het komt er even in aan de orde de rol tussen americaanse overhijd en de grote bedrijven

  groetjes reekje

 3. 1 Vincent:

  Mooi gemaakte documentaire, heb hem net afgekeken en ben nog lekker aan het seeden 😉

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)