Super: Een media center met Ubuntu en XBMC voor een appel en een ei

Gisteren de film V for Vendetta (eng, maar een aanrader) gezien en wel op ons nieuwe media center, helemaal gebouwd met vrije software.  We hebben daarvoor een mini-pc gekocht en daar heeft Thierry Ubuntu met XBMC opgezet. De pc is dan weer via een of ander bakje aangesloten op de TV en bij Amazon hebben we er een afstandsbediening bijgekocht.

XBMC is media center software en je kunt er o.a. al je muziek, films e.d. mee bekijken in digitale kwaliteit.  Er zijn verschillende interfaces beschikbaar en ook  een aantal plug-ins die ervoor zorgen dat de mogelijkheden van XBMC nog verder worden uitgebreid, zoadt je er bijvoorbeeld YouTube filmpjes mee kunt bekijken of uitzending gemist en ondertitels voor films kunt downloaden. Je kunt er ook mee opnemen van de TV. En dan te bedenken dat dit allemaal vrije (open source) software is. Ik vind het echt helemaal geweldig.

We zijn er nu nog een beetje mee aan het testen, maar als het allemaal goed loopt komt zo’n media center misschien wel in het aanbod van Mingos terecht. Maar als je een beetje handig bent,  kun je  het natuurlijk ook zelf in elkaar knutselen en er eventueel een oude PC voor gebruiken.

Zo ziet XBMCer uit:
xmbc screenshot
8 september 2009     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Werner:

  Klinkt inderdaad geweldig, maar ik heb er een vraagje over. XBMC claimt open source te zijn (GPL zelfs) maar het claimt ook vrijwel alle populaire geluid- en video- formaten te kunnen afspelen. Daar heb je echter wel codecsen voor nodig en die zijn zijn bij mijn weten proprietair, Ubuntu bijvoorbeeld neemt ze om die reden dan ook niet in haar distro op. Hoe zit dat dan met XBMC, vraag ik me af?

 2. 1 Thierry:

  @Werner:

  Bij codecs gaat het meer om patenten dan om open versus gesloten.

  De reden dat Ubuntu ze niet standaard meelevert is omdat niet overal op de wereld dezelfde regels bestaan m.b.t. die patenten.

  (En er staat natuurlijk een bedrijf achter Ubuntu (Canonical) dat je fijn kunt aanklagen als ze je patent schenden. Dat is volgens mij ook de reden dat distro’s zoals Mint wel alle codecs meeleveren: daar valt geen cent te halen voor een patenthouder.)

 3. 1 Werner:

  Bedankt voor de uitleg, maar helemaal verhelderend is het voor mij niet. Laat ik mijn vraag daarom anders formuleren: mag XBMC claimen ‘open source’ te zijn als ze codecs meelevert die gepatenteerd zijn?

 4. 1 Thierry:

  De software die je gebruikt om bijvoorbeeld mp3’s te maken of af te spelen kan toch gewoon open source zijn? Dat je door het te gebruiken in sommige landen een patent schendt heeft niets met de software zelf te maken.

  Zie bijvoorbeeld LAME: http://en.wikipedia.org/wiki/LAME

 5. 1 JoG:

  Welke hardware-configuratie / mini-pc gebruiken jullie?
  En wat is dat ‘één of ander bakje’ ? 🙂

  Ben benieuwd naar de hardware, software en eventuele ’tweaks’.

 6. 1 Jan Hopmans:

  Thierry was het niet zo dat volgens de GPL de software niet mag zijn gepatenteerd?

 7. 1 Thierry:

  @ JoG:

  Als we besluiten het apparaat niet in de winkel te zetten zal ik het je vertellen 😉

  @ Jan Hopmans:

  Volgens mij is in dit geval niet de software zelf gepatenteerd, maar de methode om (bijvoorbeeld) mp3’s te maken. Dus: wat je weglaat van het originele geluid om het bestand kleiner te maken terwijl de kwaliteit zo goed mogelijk blijft.

  Hoe je dat dan in je software regelt is helemaal aan jou; dat is niet gedefinieerd in het patent. Voor zover ik het begrijp, dan toch 🙂

 8. 1 Werner:

  Je begrijpt het goed, Thierry, het gaat om het compressie/decompressie-algoritme wat gepantenteerd is, en daar kun je inderdaad best je eigen software voor schrijven, maar daar omzeil je het patent niet mee. Dat is dan ook de reden dat de vrije software beweging het gebruik van MP3’s afraadt en het patentloze Ogg Vorbis formaat aanbeveelt. Helaas zijn er maar weinig MP3-spelers die met dit formaat overweg kunnen. Niet toevallig heb ik er zelf eentje, en om mijn waardering hiervoor te uiten wil ik het merk graag noemen, het is een Samsung.

 9. 1 Frido:

  Sinds kort XMBC geinstalleerd op een aparte pc voor mijn media. Misschien ben ik nog tekort mee bezig, maar XMBC laat geen beelden zien bij MP4. Videoclips met muziek, wel zo leuk. Maar helaas. De rest is geweldig maar moet ik hier nou een bepaalde plugin voor installeren. Ik snap het even niet.

  Iemand een idee. Bedankt alvast.

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)