We need more Yes Men

Geweldige documentaire vanavond bij de VPRO: “The Yes Men”.

Wat is The Yes Men (vgls: Wikipedia):

The Yes Men is een Amerikaanse groep politiek activisten die werken volgens het principe van culture jamming. Ze werkt aan identiteitscorrectie door zich voor te doen als invloedrijke figuren en woordvoerders van belangrijke organisaties of bedrijven zoals de Wereldhandelsorganisatie, McDonald’s, Dow Chemical, ExxonMobil en het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting.

yesmenDe groep ontwerpt en onderhoudt nepwebsites, die lijken op de websites die ze wil parodiëren. Vervolgens accepteert de groep uitnodigingen die ze op deze websites ontvangt, om te spreken op conferenties, symposia en televisieprogramma’s. De groep bedient zich daar vaak van satire: terwijl ze zich voordoen als invloedrijke personen, maken ze schokkende, denigrerende en absurde opmerkingen over arbeiders en consumenten. Soms kondigt de groep een droomscenario voor antiglobalisten aan, zoals de opheffing van de Wereldhandelsorganisatie en de schadeloosstelling van de slachtoffers van de giframp in Bhopal. De groep bestaat uit Jacques Servin and Igor Vamos, die opereren onder verschillende aliassen. ”

Wat zo bijzonder was aan de documentaire dat Jacques en Igor verschillende congressen en tv shows afliepen en daar presentaties gaven terwijl  niemand van de journalisten en  genodigden door leek te hebben dat het om een parodie ging.

In tegendeel; op de foto presenteerden ze bijvoorbeeld een nieuw pak voor managers met een schermpje waarmee ze werkers in de derde wereld in de gaten kunnen houden en zo nodig een electrische shock te kunnen geven en op een andere presentatie beweerden ze uit name van de WTO (Wereldhandelsorganisatie) dat was besloten om  de WTO  op te heffen omdat ze zelf tot het inzicht waren gekomen dat dit alleen maar goed uitwerkte voor de rijke landen en juist slecht voor de ontwikkelingslanden. De toeschouwers vonden het allemaal maar doodnormaal en het laatste idee werd met algemene instemming begroet..

Hilarisch en tegelijk ook treurig:

Nou ja, kijk zelf maar:

Documentaire The Yes Men

24 november 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Ronald:

    Ik zie het niet staan. Vanavond?

  2. 1 Catharina:

    uhmm nee, ik schreef dat gisteren, nadat ik de docu had gezien.. maar snap de verwarring. Je kunt hem dus nog wel via die link op Google video zien.

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)