Bits of Freedom en Vrijschrift samen in actie tegen de ACTA!

Laatst had ik het hier al eens over Institutionele Corruptie. Een mooi voorbeeld daarvan is de totstandkoming van de ACTA. ACTA staat voor Anti Counterfeiting Trade Agreement en hierover wordt al jaren in diepste geheim op wereldwijde schaal overleg gevoerd.  Oorspronkelijk ging het dus om namaakgoederen, maar inmiddels lijken copyright en regulering van het Internet de belangrijkste onderwerpen van de ACTA te zijn, als we de uitgelekte informatie tenminste mogen geloven.

Het vervelende is dat de belanghebbende industrieën wel uitgebreid bij de geheime besprekingen worden betrokken, maar dat de Internet gebruikers er amper aan te pas komen. Voorstellen die waarschijnlijk gedaan zullen worden zijn het afsluiten van mensen die meer dan 3 x iets “illegaal” van het Internet downloaden en het leggen van de controle hiervan bij de internetprovider.  De providers worden dus de politie van het Internet en moeten  hun klanten gaan bespioneren en bij overtreding afsluiten van het Internet. Logisch dat ook de providers zelf hier niks voor voelen.

Gelukkig komt er op het Internet wel steeds meer commentaar op de ACTA en in Nederland doet Bits of Freedom nu samen met Vrijschrift deze oproep aan Hirsch Ballin en Heemskerk om ervoor te zorgen dat de besprekingen over de ACTA stil worden gelegd, todat alle stukken openbaar zijn gemaakt. Op 16 december vergadert de Tweede Kamer Commissie voor Justitie over dit onderwerp.

Zou het niet mooi zijn als deze Commissie, voorafgaand aan de vergadering zich eens wat verder in het onderwerp zou verdiepen, door bijvoorbeeld dit artikel van David Bollier eens te lezen of deze presentatie van Lawrence Lessig eens te bekijken?

3 reakties

  1. 1 Jeroen de Boer:

    Goed om te lezen dat BOF en Vrijbit hier hun tanden inzetten. Op mijn blog besteed ik ook aandacht aan deze kwestie: http://muziekbibliotheek.blogspot.com/2009/11/vrij-naar-cory-doctorow-is-het-ooit-het.html

  2. 1 pablo:

    Weer een uitstekende bijdrage; bedankt en ga zo door!!

  3. 1 Rogier:

    Filmpje van Lessig is fantastisch: heb me als onderzoeker voorgenomen om mijn burgerlijke ongehoorzaamheid eens flink op te schroeven!

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)