Reguliere pers krijgt nu ook oog voor vrijheid en pricacy, dankzij Het Nieuwe Rijk

Het lijkt er op dat de de actie van Het Nieuwe Rijk tegen het opslaan van vingerafdrukken in ieder geval een deel van de reguliere pers heeft opgeschrikt. Zo schrijft Jan Staman, directeur van het Rathenau Instituut, vandaag op de opiniepagina van het NRC:  “De folder heeft iets bereikt wat instituten zoals het mijne al jaren met adviezen en rapporten proberen te bewerkstelligen.”

En in NRC-next vandaag  dit verhaal van Hanna Rennings-Kroze, een Poolse die 20 jaar geleden in Nederland is komen wonen, toen een land van vrije mensen, vrije economie en vrije politiek, zoals ze zelf schrijft.

Heden ten dage heeft zij een deja- vu gevoel vanwege de toenemende grip van de staat op de burger. Het verplichte legitimatiebewijs, nu zelfs met vingerafdrukken, het opslaan van telefoon- en internetverkeer, het EPD en het EKD, de OV-chipkaart en straks het rekeningrijden.

Als de Stasi, UB of Securitate ook maar een fractie van deze mogelijkheden hadden gehad, was oppositie onmogelijk geweest, zegt Hanna..  Dan was er geen onafhankelijke vakbond in Polen ontstaan, geen Fluwelen Revolutie in Tsjechoslowakije en geen val van de Berlijnse Muur want dan zat iedereen al lang in de gevangenis..

En dan nog deze column van Rob Wijnberg over de aangifte van Ank Bijleveld tegen het Nieuwe Rijk. Het kan niet op..

Ook HP de Tijd is wakker, met een goed verhaal van Bart de Koning, die onlangs de persoonsbewijzen van zijn opa en oma uit de oorlog terug vond, met vingerafdruk! Zie Privacyschending in Nederland; het gaat verder dan je denkt!

Opvallend ook dat Trouw, de Volkskrant, het Parool en de Telegraaf, eigenlijk alleen maar in negatieve zin aandacht besteden aan de actie. Veel mensen blijken volgens deze berichten  te denken dat de folder echt van de overheid afkomstig is.

Maar zoals Frits Abrahams op NRC zegt: “Een persiflage is geslaagd als je bij de eerste aanblik erin gelooft en pas na grondiger bestudering beseft dat je in de maling genomen wordt.”

Ik denk dan ook dat dat gerust meevalt, maar mocht het wel zo zijn dat mensen echt denken dat de overheid nummers in je arm komt tatoeëren, dan moet je je als overheid zijnde, toch zeker eens een keer achter de oren krabben, of niet dan?

Adverteren bij Daisycon

1 december 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Werner:

    Wie, net zo als ikzelf, vaak wat terugdeinst van het aantal links op de Kletskous-blogs, die raad ik aan om toch even de column van Rob Wijnberg te lezen, want die slaat de spijker op de kop. En ook Frits Abraham’ column is zoals altijd de moeite waard. Na zo hard te zijn terecht gewezen in de landelijke pers is het gelukkig onwaarschijnlijk dat Bijlevelds aangifte tot een rechtszaak leidt, laat staan tot een veroordeling. Mochten de auteurs van het pamflet toch in problemen komen, dan stel ik voor om ter ondersteuning met z’n allen 3 maal daags naar de gemeente te bellen en daar te informeren naar de mogelijkheden met betrekking tot het verkrijgen van de kosteloze tatoeage. Dan kunnen ze daar keer op keer uitleggen dat het een grap was. Tot ze er net zo ziek van worden als wij van al die controle.

  2. 1 Vincent Loosjes:

    Het is uitermate verheugend dat het NRC-Handelsblad het artikel van mw. Rennings-Kroze wilde plaatsen. M.vr.gr.Vincent Loosjes (www.loosjes.nl)

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)