Zijn wij dommer dan Duitsers of Fransozen?

Afgelopen vrijdag luisterde ik, onderweg in de auto toevallig  even naar Radio Online.  Daarin hadden ze het over het ernstige lek in Internet Explorer, wat er voor zorgde dat o.a. Google kon worden gehacked en er bedrijfsgeheimen bij diverse grote bedrijven zijn gestolen.

Door de ernst van dit lek waarschuwden diverse overheden, waaronder Duitsland en Frankrijk  tegen het gebruik van Internet Explorer en adviseerden de browser te vervangen door bijvoorbeeld Firefox of Chrome.  In Nederland hebben we een officiele Waarschuwingsdienst van de overheid, die zou moeten waarschuwen bij gevaren op het Internet. Toch deed de waarschuwingsdienst dat niet; sterker nog, het lek werd in eerste instantie niet eens gemeld.

Tot mijn stomme verbazing zei woordvoerder Ella Broos van de waarschuwingsdienst  in de uitzending met droge ogen, dat ze niet hadden gewaarschuwd omdat ze paniek wilden voorkomen.  Ze hebben pas aan de bel getrokken toen Microsoft een patch voor het lek uitbracht en dat doen ze volgens mw. Broos altijd zo.  Ook werd geen advies gegeven om een andere browser te gebruiken omdat dat veel te moeilijk zou zijn voor de gemiddelde computergebruiker in Nederland en de paniek dan nog groter zou worden.

De waarschuwingsdienst is dus  zoiets als een dokter die je niet verteld dat je ziek bent als er nog geen genezing voor je kwaal is en ook maar verzwijgt dat je beter je eetgewoonten kunt aanpassen omdat hij denkt dat te ingewikkeld voor je is.  Of zou hier toch wat anders aan de hand zijn?

Je kunt de wonderbaarlijke uitzending hier nog terug luisteren.

25 januari 2010     Internet Algemeen, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Denk dat zij een beetje leeft in een andere wereld. Waar je bevolking dient te beschermen ipv ze zelf dingen te laten uitzoeken.

  Gekoppeld aan al die andere oorzaken, burgers die zelf ‘moeten’ denken = chaos.

 2. 1 reekje:

  Is dat nou een waarschuwingsdienst????????

  gewoon een duidelijke stap voor stap uitelg voor het instataleren

  ga naar L http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/
  klikdaar op de groene buttem met het woord firefox er op

  kies in het schermpje wat daar op opent voor openen
  en dan is het accept en volgende volgende en klaar

  en dan moet je firefox in je startmenu vinden en een logotje op je bureaublad
  een kind kan de was doen

  anders tik je gewoon in in google tussen haakjes “Hoe installeer ik firefox onder xp?”

  groetjes van reekje

 3. 1 N.:

  Ik kan helaas niets anders zeggen als “Typish..”

 4. 1 Vincent:

  Het mooie is ook dat het voor mensen in Duitsland en in Frankrijk en Australië duidelijk niet te moeilijk is om te switchen.

  Overigens hebben IE en andere browsers wel vaker lekken, ik vind het dus wel frappant dat er nu ineens allemaal waarschuwingen worden afgegeven. Hoewel, misschien wordt dat wel vaker maar komt het nu pas in het nieuws.

 5. 1 Vrijdenker:

  Het lek was al 4 maanden geleden voor Microsoft bekend. Blijkbaar zijn er na het dichten van het lek nog andere lekken bekend geraakt: http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/01/one-day-after-latest-fix-microsoft-investigates-new-ie-flaw.ars.

  Hier in België is het van hetzelfde pak laken een broek. Onze dames en heren politici zijn fervente Microsoft-supporters …
  (Onlangs werd in Wallonië het gebruik van Firefox in de overheidsdiensten verboden!).

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)