Wat in de politiek met angst begint eindigt meestal in dwaasheid

“Wat in de politiek met angst begint eindigt meestal in dwaasheid.”

Samuel Taylor Coleridge
Engels dichter en criticus (1772-1834)

De strijd om digitale vrijheid en -burgerrechten woedt in alle hevigheid en vandaag was er goed en slecht nieuws..

Het goede nieuws kwam uit Duitsland, waar het de hoogste rechter heeft bepaald dat de wet voor Dataretentie (opslag en bewaren van ons internet- en telefoonverkeer)  in strijd is met de Grondwet en dat alle opgeslagen gegevens moeten worden vernietigd. De rechtszaak was aangespannen door zo’n 35.000 Duitsers.   Deze wet is een uitwerking van een Europese Richtlijn en ook in Nederland is zo’n wet van toepassining. Alleen mag helaas  in Nederland volgens onze Grondwet, een rechter de wet niet aan de Grondwet toetsten. Wel wil Eurocommissaris Vivianne Reding, de Europese richtlijn opnieuw ter discussie stellen.

Het slechte nieuws kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Daar is een idiote wet (The Digital Economy Bill)  in voorbereiding die o.a. alle Open Wifi netwerken wil verbieden.  Dit soort netwerken wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op Universiteiten, in Bibliotheken e.d. waardoor mensen via het netwerk draadloos het Internet op kunnen. Dat wil men dus in het VK niet meer omdat ze dan niet kunnen controleren wie er wat doet op het Internet .

Dit soort maatregelen worden genomen uit een oogpunt van terrorismebestrijding en het beschermen van copyright.

En ik snap best dat men geen terroristische aanslagen meer wil, maar ik en verreweg de meeste mensen zijn geen terrorist en we willen ook niet als zoanig behandeld worden. Ik niet, in ieder geval. Ik  wil dus niet dat mijn internet- en telefoongeschiedenis wordt bewaard want dat vind ik een veel te ver gaande aanslag op mijn privacy. Als ik dat moet inleveren, dan loop ik liever de zo goed als te verwaarlozen kans om getroffen worden door een aanslag.

Bovendien worden de maatregelen ook genomen onder grote druk van de rechtenorganisaties en uitgevers van o.a. muziek en films, die willen dat er bewaakt wordt wat er allemaal gedownload en gedeeld wordt via het Internet omdat ze daar geld aan willen verdienen. Deze organisaties zijn kind aan huis in Den Haag en Brussel, waar ze zelfs allemaal gebouwen hebben rondom de gebouwen van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Hierdoor slaat de politiek tegenwoordig helemaal door naar het verbieden en monitoren en verliest ze de belangen van de burgers uit het oog.  In plaats daarvan kunnen ze zich beter bezig  houden het bestrijden van  de oorzaken van het terrorisme. Ik noem maar wat: zou het te maken kunnen hebben met de ongelijke verdeling van de welvaart, het ontbreken van goed onderwijs, onderdrukking van vrouwen en minderheden?

Daarnaast zouden ze zich kunnen richten op  een herorientatie op de wetgeving voor copyright en patenten want die wetgeving is nu veel te belemmerend voor een bloeiend Internet, waar mensen elkaar helpen en samenwerken en creëren door te delen. Het uitgangspunt daarbij zou moeten zijn dat de technologische, wetenschappelijke, creatieve en culturele ontwikkelingen die mogelijk worden gemaakt door het Internet,  niet moeten worden belemmerd door een kleine groep ten koste van het veel grotere collectieve belang.

2 maart 2010     Internet Algemeen, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Werner:

    Goed stuk! Waarom heeft nog niemand gereageerd? Het staat er al 6 dagen op. Ik ben in ieder geval blij dat de hoogste rechter in Duitsland heeft bepaald dat al het opgeslagen internetverkeer moet worden vernietigd, al zal nog moeten blijken of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Ook vraag ik me af wat voor mogelijkheden de overheid gaat bedenken om de uitspraak te omzeilen. In Nederland zie ik zoiets niet gauw gebeuren, al hoop ik er natuurlijk wel op. De op hol geslagen controledrift laat zich nu eenmaal niet makkelijk beteugelen.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)