Het heft in eigen hand – van kapitalisme naar een doe-het-zelf maatschappij

Zoals trouwe lezers weten, ben ik een fervent aanhanger van vrije– en open source software en dat terwijl ik allesbehalve een nerd ben. Waar het mij dan ook vooral over gaat,  is dat het bewijst dat we niet afhankelijk hoeven te zijn van bedrijven om de meest ingewikkelde dingen met onze computers te doen.

Daarom vond ik het ook zo grappig dat open source en vrije software werden neergezet als anti-kapitalistisch en rechten-organisaties in Amerika het advies gaven om landen die vrije software bij de overheid promoten op een zwarte lijst van landen te zetten waar de VS geen zaken meer mee doen. (Zie ook dit engelstalig artikel in The Guardian).

Samenwerken, eigen initatief , het nemen van eigen verantwoordelijkheid en controle en iets delen is dus blijkbaar anti-kapitalistisch. Wat mij betreft zegt dat meer over de hulpeloosheid van het kapitalisme dan over de doe-het-zelf cultuur die op dit moment aan het ontstaan is.  Een aantal mooie voorbeelden daarvan waren ook te zien in de VPRO Tegenlicht documentaire van vanavond: “Waar is de Woede?”

Want een terechte vraag, nu we allemaal bedonderd zijn door de banken en de daardoor ontstane crisis;  maar aan woede heb je niks, demonstraties worden op hardhandige wijze uitelkaar gemept door de politie en wat je ermee laat zien is dat je de autoriteit van het systeem bevestigt. Boosheid en woede is bovendien ongezond en contra-productief. Een gezondere, effectievere en voor het systeem veel meer ongrijpbare manier is om om het systeem heen te werken en dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door:

 • Het ruilen van diensten en producten
 • Het zelf in de hand houden van de rechten over creatieve producten, zoals muziek, films e.d door ze onder een vrije licentie uit te brengen
 • Het mee-ontwikkelen aan vrije software (kan ook zijn in de vorm van het maken of vertalen van handleidingen, promotie, ontwikkelen van art-work)
 • Geen overbodige dingen meer kopen of betalen voor dure merken, die feitelijk geen of amper waarde toevoegen
 • Verbouw je eigen groente als je daar de mogelijkheid voor hebt
 • Kritisch zijn met inentingen en medicijnen: Niet doen, tenzij..
 • Kritisch zijn op registraties, zoals het Electronisch Patienten Dossier: niet meedoen, tenzij..
 • Zorg voor een inkomen, wat je minder of niet meer afhankelijk maakt van het werken voor een baas
 • Leen zo weinig mogelijk en het liefst helemaal geen geld lenen bij banken
 • Doe niet meer mee aan grote loterijen, zoals de  Bankgiroloterij, Postcodeloterij of Staatsloterij en het gokken in Staatsgereguleerde casino’s
 • Steun kleinschalige ontwikkelingsprojecten of onderneem zelf iets..

Het zijn zomaar wat voorbeelden en iedereen kan dat voor zichzelf binnen de eigen mogelijkheden  invullen, maar op zo’n manier kunnen we toegroeien naar een meer duurzame, sociale en zelfstandiger samenleving, waardoor we geleidelijk het kapitalistisch systeem, waar wereldwijd maar slechts 11% van de mensen tevreden over zijn overbodig kunnen maken.

Ik ben benieuwd naar reacties en andere tips en ideeen van lezers..

5 reakties

 1. 1 Ruben Haan:

  Ja ik heb die documentaire ook gezien en had net even dat stukje motivatie nodig 🙂
  Hopelijk kan ik snel van start met een groentetuin 10 kilometer buiten de stad groningen.
  Iemand spruitjes ruilen voor een dedicated server? 😀

 2. 1 Catharina:

  Haha, leuke vraag en wie weet 🙂 Ik houd zelf erg van spruitjes, maar de wederhelft blieft ze niet.

 3. 1 Erik Boele - de Zeeuw:

  Leuk artikel en ik hoop ook dat je op zoek bent naar oplossingen en daar wil ik graag aan meedoen. Er is al veel kennis voorhanden en die draag ik graag aan. Als je open source voorstaat (ik ook) en je wil iets complementairs gaan doen, dan is er al een geweldig systeem voorhanden om onze transacties te gaan hosten – cyclos heet dat systeem. Ik ben geen techneut, maar wel een idealist en aanpakker. Ik zou dat systeem graag geïmplementeerd hebben in een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijk user interface en hoop dat mensen daar een bijdrage aan willen leveren.

  Laten we in actie komen en gaan werken aan Bank of Hapiness in Nederland. Ik nodig iedereen uit om mee te gaan doen.

 4. 1 Catharina:

  Hoi Erik,

  Dank je wel: http://project.cyclos.org/ ziet er interessant uit en ga ik verder bestuderen 🙂 Voor wat betreft de geluksbank: http://www.onnepank.ee/ (Is die software trouwens ook open source?) In Nederland was ooit een soortgelijk initiatief van de Club van 100, maar dat liep uiteindelijk helemaal vast doordat er veel meer vraag dan aanbod was en dan ook nog een hoop onderling geruzie, waar de honden geen brood van lusten.

  Ik denk dat Nederland wat dat betreft veel verschilt van landen in het voormalig oostblok; daar zijn mensen gemakkelijker bereid om iets voor een ander te doen en ook de uitkeringssituatie zal heel verschillend zijn.

  Bedoel niet dat het hier niet kan, maar ’t is wel een heel andere situatie.

 5. 1 reekje:

  voor spulletjes zijn er wel een paar site voor gratis ophalen en aanbieden
  Hoe wel die uit andere ideologieen zijn (die trouwens een groot overlap hebben) , zijn het wel goede initiatieven.

  er zal in elk geval een reclame club voor opgericht moeten worden, een groep die de pr eens flink onder handen neemt .
  Met een fonds waar mee we ook de media met advertenties kunnen bestoken.

  we kunnen in elk geval het internet flink vol spammen, door overal links neer te zetten waar dat mag.
  naar pagina’s
  die het zelfredzame en zo uitleggen een aanmoedigen tot…

  groetjes van reekje

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)