Stelling: Een goede piraat gebruikt vrije /open source software

Vanmorgen kreeg ik tot mijn verbazing “ongevraagde e-mail” van de BSA in mijn mailbox. De BSA zijn de vertegenwoordigers van de software-industrie, zoals Microsoft en Adobe,  die o.a. controleert op het gebruik van gesloten software.

Het ging om een persbericht met daarin de gebruikelijke FUD over illegaal software gebruik, maar een passage viel mij vooral op:

Illegaal softwaregebruik  heeft ook een grote negatieve invloed op de economie. Wanneer het illegaal softwaregebruik in Nederland tien procent daalt, stijgt het bruto binnenlands product met maar liefst 1,61 miljard euro.  Dit resulteert in een toename van de belastinginkomsten met 451 miljoen euro.”.

Als ik het zo lees,  zou ik bijna geloven dat als in Nederland het  illegale softwaregebruik-gebruik met 100% zou dalen, onze economie volledig uit het slop zou zijn en bezuinigingen amper meer nodig zijn, maar dat is natuurlijk onzin.

Ten eerste zijn bedrijven als Microsoft en Adobe, Amerikaanse bedrijven. Het meeste geld voor licenties verdwijnt dan ook daarnaar toe.

Maar stel iedereen zou echt moeten gaan betalen voor bijvoorbeeld de “overpriced” software van Microsoft en Adobe, zoals  MSOffice  of  Photoshop, dan  zouden mensen massaal uitwijken naar open source en gratis beschikbare software, zoals Ubuntu Linux, Open Office en Gimp; alleen software waar nog geen goed alternatief voor zou zijn, zou dan nog worden gekocht.

Waarschijnlijk zou het uitroeien van illegale software er toe leiden dat de markt voor gesloten software grotendeels zou verdwijnen en dat is wel het laatste wat deze bedrijven willen en daarom blijft het bij wat bangpraterij en voornamelijk bij gelobby bij de Overheid.

Maar nu mijn stelling: “Een goede piraat gebruikt vrije /open source software”

Mensen die films, muziek, software e.d. downloaden en delen via het Internet worden “piraten” genoemd. Een belachelijke benaming, maar die is bedacht door organisaties als de BSA en vergelijkbare organisaties uit de entertainmentindustrie.  Het was bedoeld om mensen in een kwaad daglicht te stellen, maar het wordt inmiddels vooral als geuzennaam door de zogenaamde “piraten” gevoerd.

De meesten voelen zich ook helemaal niet schuldig, laat staan strafbaar omdat de alternatieven of te duur of niet beschikbaar zijn en omdat de techniek het zo gemakkelijk maakt.

Maar deze argumenten gaan voor vrije- en open source  software niet op. Voor verreweg de meeste mensen is er geen noodzaak meer om software illegaal te gebruiken.  Als je vrije software gebruikt, weet je bovendien zeker dat er niks ingebouwd is in de software om je te bespioneren.  Ook wel prettig voor een piraat en op die manier kun je de naam “piraat” met ere blijven dragen :).

En wie nog niet overtuigd is,  verwijs ik graag naar dit artikel:  7 reasons why pirates should jump-ship to open source

11 reakties

 1. 1 Bas:

  Ach, veel piraten kiezen voor wat het meest gebruiksvriendelijk is. Helaas is open source software niet altijd even gebruiksvriendelijk, hoewel er ook heel veel open source is die wél enorm goed functioneert en beter is dan de betaalde varianten.

  Helaas is social proof en compatibility ook een issue en is dit een van de redenen waarom veel mensen nog steeds niets anders dan MS Office willen gebruiken.

 2. 1 Catharina:

  Ik denk eerder dat veel piraten – en niet alleen piraten – kiezen voor wat ze kennen. En gebruiksvriendelijkheid is ook vaak een kwestie van wat je gewend bent. Als ik nu eens een Windows computer moet bedienen, schiet ik ook onmiddellijk in de stress 🙂
  Met uitwisseling van Open Office en MS Office bestanden (comptability), heb ik overigens nooit problemen.

 3. 1 Jan Hopmans:

  Social proof is alleen ook dat bijna iedereen die je kent MS Office gebruikt, Mijn moeder weet niet waarom, maar moest en zou het ook persee op haar pc hebben.

  Totdat een ‘pc-expert’ over OpenOffice begon wou ze er nog niet eens naar kijken. Terwijl hij nog minder argumenten bracht als ik, of eigenlijk gedeeltelijk hetzelfde.

  ‘OpenOffice is goedkoper & waarom dan 170€ voor MS Office betalen.’

 4. 1 Jan Hopmans:

  ( Niet dat zij betaalde trouwens, maar daarna was het ineens OpenOffice dit en dat. Terwijl ik het al lang op de pc heb staan, haar heb aanbevolen, en ze er eerst niet naar wou kijken. )

 5. 1 Catharina:

  Haha Jan, ja dat zijn herkenbare verhalen 🙂

 6. 1 Jan Hopmans:

  Ironisch genoeg is dat dezelfde ‘PC Expert’ die vondt dat mijn pc is gemaakt en thuis weer precies hetzelfde deed als toen ik hem wegbracht. T_T

 7. 1 ReinoutS:

  Mee eens. Ik vind het van luiheid en een bekrompen blikveld getuigen wanneer je gekraakte en gesloten software blijft gebruiken waar er legale en opensource-alternatieven zijn, ook al vind ik het overdreven om particulieren voor dat soort “overtredingen” te gaan beboeten.

 8. 1 Catharina:

  Boetes overdreven inderdaad, maar deden ze het maar.. Het zou de snelste manier zijn om iedereen aan de open source te krijgen maar dat weten ze natuurlijk zelf ook wel.. 🙂

 9. 1 Catharina:

  Telefoontje gehad trouwens van de BSA; ze halen mij van de mailinglist 🙂

 10. 1 Reinouts:

  Toch nog goede service van de BSA! 😉

 11. 1 uberVU - social comments:

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Identica by kletskous: Nieuwe blogpost: Stelling: Een goede piraat gebruikt vrije- en open source software: http://is.gd/b8C77 @piratenpartij…

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)