Safecity – help Nederland veiliger worden en Respond BV rijker

Ja hoor, je kon er op wachten, dit initiatief van “slimmerikken” die geld ruiken aan de veiligheidshype. Safecity noemen ze het.. Het is de bedoeling dat wij allemaal op straat “onveilige situaties” gaan filmen, die filmpjes opsturen naar Safecity en dat gemeenten zich a € 900,– per maand gaan abonneren op de site, zodat ze de video’s kunnen bekijken.

Er zijn ongeveer 600 gemeenten in Nederland, dus effe rekenen:  600 x € 900 =  € 540.000, per maand… Maar dan zijn we er nog niet want daar komen dan nog de applicaties bij voor de hulpdiensten en de kosten daarvan worden voor een gemeente van 100.000 inwoners geschat op € 700,– per maand…  Kassa!

Oh ja, ik vergeet nog, dat er dan per gemeente 5 ambtenaren naar de filmpjes mogen loeren (meer kost meer) en die tijd moet je natuurlijk ook meerekenen.  De politie heeft nu al geen tijd om achter veel zaken aan te gaan, dus dat zal alleen maar erger worden, maar dan maar wat meer politie erbij.

Eerlijk gezegd, dacht/hoopte  ik eerst nog even dat het een grap moest zijn, maar de domeinnaam staat geregistreerd op naam van Respond BV , een bedrijf wat software ontwikkeld voor inzet bij calamiteiten en ook workshops geeft en o.a. samenwerkt met de Haagse Hoge School.

En jij? Vroeger was je een held als je er iets van zei als je iets zag gebeuren wat niet in de haak was; straks als je je filmpje naar Safecity upload? Ondertussen zakken wij af naar Oostduitse toestanden, waar niemand elkaar meer vertrouwde en naar een “Big Brother is Watching You” samenleving. En ik? Ik vind het eng, maar dat terzijde..

7 september 2010     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Peter:

  Beste Catharina,
  Veiligheid heeft soms trekjes van een hype. Die mening deel ik met je na dit onderwerp meer dan vier jaar te mogen hebben bestudeerd. Echter een andere kant van het verhaal is dat burgers in steeds grotere mate vragen dat de overheid ze beschermt tegen allerlei risico’s. Of het hier nu gaat om explosie gevaar, agressiviteit en geweld of ander onheilstijdingen. Dat de overheid hier in faalt (of dit moedwillig is of niet laat ik even in het midden) moge duidelijk zijn.

  Prof. Helsloot heeft hierover afgelopen zomer een mooi interview gegeven op radio 1.

  http://www.radio1.nl/contents/18549-zomergesprekken-ira-helsloot

  Kern van zijn betoog is dat het onmogelijk is om zoiets van de overheid te verlangen. Immers een grotere politiemacht betekend meer belastingen. Daarnaast bemerken we ook een veranderende houding die de overheid heeft ten aanzien van burgers. Dacht mijn eerst dat burgers complete nono’s waren in het geval van een calamiteit nu ziet men in dat burgers wel degelijk in het geval van een calamiteit zichzelf kunnen redden.
  Sinds de jaren ’60 heeft ons land een aantal revolutionaire culturele veranderingen ondergaan. Waar het vroeger een netwerk van papa’s was die elkaar op de hoogte hielden van wat hun kroost uitspookte (een vorm van sociale controle) bemerken we nu dat we sterk individualistischer zijn gaan leven. Situaties waarbij meerdere getuigen een zien dat iemand in elkaar geslagen wordt maar niemand ingrijpt zijn aan de orde van de dag en daders worden maar in een derde van de gevallen opgespoord.

  Daarom vind ik het idee wat geopperd wordt door dit bedrijf ook buitengewoon geniaal. Als we nu de politie bellen omdat we een verdachte situatie zien geven we ook een beschrijving door van de verdachte. Helaas blijkt dat deze in 60% afwijkt van de werkelijkheid. Met de huidige techniek van smartphones is het mogelijk om beelden te maken van zowat HD kwaliteit. Dit kan er toe bijdragen, mits de techniek goed werkt, dat daders direct bij een diender in beeld komen. Dit bevordert de opsporing en aanhouding van eventuele verdachten en kost zal vanuit maatschappelijk oogpunt geld schelen.

  Echter zoals je ook al opmerkt vind ik de tarieven die voor dergelijke pakketten gevraagd wordt ook absurd duur. Mooier zou zijn als een dergelijk idee in een soort van open source constructie aangeboden zou worden aan de overheid.
  Elk initiatief wat er toe bijdraagt dat burgers zelf invloed kunnen uitoefen aan hun veiligheid juich ik toe. Belangrijk is hierbij wel dat er met burgers gecommuniceerd wordt over de hun aangeleverd informatie. Voor wat betreft je angsten ten aanzien van Oost Duitse toestanden kan ik je garanderen. Daarin voorziet de wet met te weten art. 188 van het Wetboek van Strafrecht.

 2. 1 Catharina:

  Burgers vragen erom… dat argument hoor ik zo vaak, maar er wordt burgers vrijwel nooit iets gevraagd. Wel hoor ik veel geluiden dat mensen zich zorgen maken over hun privacy.

  Artikel 188 is inderdaad relevant: Hij die aangifte of klacht doet dat een strafbaar feit gepleegd is, wetende dat het niet gepleegd is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

  Probleem is dat mensen die onterecht geflimd worden, dat meestal niet zullen weten en er dus waarschijnlijk ook geen aangifte zal worden gedaan. Deze mensen zitten dan wel onterecht in die databank.

 3. 1 Peter Staal:

  Zou dit de burgers meer betrekken bij veiligheid? Ik denk het niet. Tegenwoordig belt men snel ff een hulpdienst, maar is steeds minder bereid zelf daadwerkelijk wat te doen, of verantwoordelijkheid te nemen. Als dit “initiatief” doorgaat, zal men juist nog veel meer de verantwoordelijkheid afschuiven. Alles wordt toch gefilmd? Waarom dan zelf nog iets zeggen of doen. Dit zal leiden tot nog minder betrokkenheid. Een heel erg slecht plan.

 4. 1 Peter Staal:

  Wat me nu wel een heel goed idee lijkt, is camera’s ophangen in en rond de hele tweede kamer. *Alle* onderhandelingen live te volgen op internet, inclusief de wandelgangen, restaurants, enz. Wij vertrouwen u best hoor, volksvertegenwoordigers, maar monitoren is beter. *U heeft toch zeker niets te verbergen?*

 5. 1 Thierry:

  @Peter:

  In het verlengde daarvan: alle beelden van alle beveiligingscamera’s online beschikbaar maken, zodat iedereen alles van iedereen kan zien en niet een klein groepje mensen alles kan zien van alle anderen.

 6. 1 Catharina:

  haha Peter; strak plan en vergeet vooral “de achterkamertjes” niet.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)