Macht: Wat doe je er mee en wat doen wij er aan?

Ik heb vandaag twee films gezien die gingen over macht en wat dat doet met mensen.  In beide gevallen was het resultaat treurig. De meeste mensen kunnen totaal niet omgaan met macht en als ze die wel hebben,  gaan ze over tot de meest onwaarschijnlijke wreedheden om hun positie te behouden.

De eerste was de documentaire “The Most Dangerous Man in America” over Daniel Ellsberg, die geheime informatie over de oorlog in Vietnam lekte naar The New York Times. Daniel Ellsberg vocht zelf in Vietnam, werkte lange tijd voor het Pentagon, maar kreeg uiteindelijk gewetenswroeging. Hij lekte daarom de documenten eerst naar een aantal parlementsleden die tegen de oorlog in Vietnam waren, maar die durfden er niks mee te doen. Uiteindelijk lekte hij ze naar de New York Times en daarna naar diverse andere kranten en gelukkig publiceerden de meesten daarvan de informatie wel.

Uit die informatie bleek dat de oorlog op valse gronden was begonnen en dat die ook niet kon worden gewonnen.

Ellsberg had verwacht dat zijn actie zou leiden tot een snelle beëindiging van de oorlog in Vietnam, maar dat gebeurde niet. De meeste mensen, gingen na aanvankelijke verontwaardiging, weer over tot de orde van de dag.. Nixon, die daarna gekozen werd als president ging er keihard mee door en werd zelfs in tweede termijn herkozen. Ondertussen deed de Nixon-regering er alles aan om Ellsberg in diskrediet te brengen en werd hij aangeklaagd en bedreigd met 115 jaar cel.  De rechter verklaarde uiteindelijk het proces nietig. Dat vooral omdat de overheid de rechtsgang had proberen te beïnvloeden.

Dit alles doet mij sterk denken aan wat er nu gebeurt met Wikileaks en Julian Assange; ze proberen van iemand die hun macht ondermijnt, het slachtoffer te maken.

De tweede film, die ik zag was “Das Experiment“, een Duitse film die gemaakt is naar aanleiding van een wetenschappelijk experiment, gehouden in de Universiteit van Stanford. Voor het experiment werden 24 studenten gerekruteerd (tegen forse beloning) en deze groep werd opgedeeld in een gevangengroep en een bewakersgroep. . Twaalf jongens mochten een uniform aandoen en kregen als opdracht: ‘zorg voor orde maar gebruik geen geweld’. De twaalf andere kregen een gevangenisplunje aan. Het doel van het onderzoek was om te kijken of je van elk mens wat dan ook kan maken als je voor de juiste sociale omstandigheden zorgt.

Het experiment liep volledig uit de hand. De bewakers werden al maar agressiever  en wreder om de gevangen er onder te houden.  Zelfs de wetenschappers die het experiment waren gestart, gingen zich gedragen als gevangenisdirecteur in plaats van als wetenschappers. Uiteindelijk werd het experiment na zes dagen gestopt, in plaats van na 14 dagen, zoals de bedoeling was.

Uit beide films wordt duidelijk dat de meeste mensen zich volstrekt idioot gaan gedragen, zodra ze macht over anderen hebben en privileges genieten als gevolg daarvan. Vandaar mijn vraag: Macht, wat doe je er mee en wat doen wij er aan?

2 januari 2011     Persoonlijk, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Ruben:

  niet nodig om naar amazon te linken 😉 http://www.mostdangerousman.org

 2. 1 Catharina:

  Ja maar daar kun je die docu toch ook niet online zien? Maar inderdaad Amazon is tegenwoordig wel fout!

 3. 1 Ruben:

  oja das waar.
  Ik heb gewoon een torrentje gebruikt van piratebay.

 4. 1 coos:

  kennen we de term doublecrossed?

 5. 1 Catharina:

  Jaja, gelijk en aangepast. Maar ja, een levertijd van 4 tot 6 weken voor een dvd-tje en zonder enige omschrijving.. hmmm Bol!

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)