De Nederlandse Staat: “In Control or Out of Control”?

Leuk zo’n Staat, zolang ze in dienst staat van de burgers en de dingen doet die wij beter collectief kunnen doen, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de Staat zich tegen ons keert.

Zo werd in 2010 2,6 miljoen keer informatie over klanten van telecom- en internetproviders opgevraagd.

Dat is dus iets van 7000 x per dag. Wat ik mij dan af vraag is : Waar slaat dit op? Hoeveel mensen zijn er bezig met het opvragen en analyseren van deze gegevens en waarom worden er van zoveel mensen gegevens opgevraagd?  En dan te bedenken dat de cijfers van de AIVD en de MIVD niet zijn meegerekend omdat daarvan zelfs het aantal opvragingen geheim is..

En dan nog even wat cijfers; uit het jaarverslag Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie blijkt dat er in 2009 2,6 miljoen x gegevens werden opgevraagd op grond van artikel 126n van het Wetboek van Strafrecht.  In dat artikel wordt verwezen naar artikel 67 wat slaat op de wat ernstiger misdrijven, zoals o.a. waar  een gevangenisstraf op staat van meer dan vier jaar. Uit de cijfers van het CBS over 2009 blijkt dat er in Nederland in totaal “maar” 139.840 verdachten van een misdrijf waren. 2,6 miljoen controles (in 2009 zelfs bijna 3 miljoen) is dan toch wel erg veel..

Uit onderzoek van Privacy International blijkt dat Nederland na het Verenigd Koninkrijk de grootste politiestaat binnen de EU is.

Op het gebied van grondwettelijke bescherming, leiderschap, identiteitskaarten en biometrie, het uitwisselen van gegevens, aftappen, bewaarplicht, medische en financiële gegevens en grenscontrole scoorde Nederland de zwaarst mogelijke onvoldoende. In totaal gaf Privacy International Nederland tien keer het stempel “endemische surveillance” (de hoogst mogelijke vorm van schending van burgerrechten op dit gebied).

Het moet toch niet veel gekker worden?

Ik ben geboren in 1962 en toen waren wij nog een van de meest vrijzinnige landen in de wereld, maar we glijden steeds meer af naar volledige controle.  De Staat doet ook weinig anders meer zelf, dan veiligheid; een groot deel van de andere collectieve taken, zoals gezondheidszorg, woningbouw, openbaar vervoer, energievoorziening zijn geprivatiseerd onder het adagium dat marktwerking zoveel beter voor ons zou zijn. Nou, ik heb er weinig van gemerkt, behalve dan dat alles duurder wordt en de dienstverlening beroerder.

Nu zijn er ook plannen om veiligheid te privatiseren, bijvoorbeeld het gevangeniswezen.  Dat hebben ze in de VS – ons grote voorbeeld – ook gedaan en het gevolg is dat er daar steeds meer mensen in de gevangenis zitten en er steeds langer verblijven, waardoor de kosten steeds hoger worden. In de VS zitten er nu 7,3 miljoen mensen – dat is ongeveer 1 op de 37 volwassenen –  in het gevangenissysteem.

Dat is natuurlijk goed voor het bedrijfsleven en dat lobbyt zich dan ook suf bij ambtenaren en politici en helpt graag bij het schrijven van wetgeving, maar wij als burgers betalen daarvoor letterlijk en figuurlijk de rekening. Dat het nog erger kan, bewijst dit filmpje van Lawrence Lessig over de corruptie in de VS, maar alles wat daar gebeurt, komt meestal iets van 10 tot 20 jaar later in ons theater:5 februari 2011     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

 1. 1 Anarchiel:

  Ligt er maar net aan hoe je het bekijkt… Volgens politieke hoogvliegers is de Nederlandse Politiestaat der denigrerende Slavernij en oeverloos Ja-knikken natuurlijk volledig in controle over alle terroristische/criminele dreigingen. Blaat, blaat, lieg, lieg, verzin, verzin, et cetera, et cetera.

  Vanuit het slavenperspectief ziet de situatie er echter wel iets anders uit. Dan is de “Staat” (lees: Haagse Maffia/parasietenkliek) natuurlijk totally out of control. Je eigen burgers bij voorbaat als pedofielen, misdadigers en terroristen bestempelen, dat gaat natuurlijk “best” ver.

  Maar uiteindelijk vragen we er natuurlijk elke keer zelf weer om door telkens terug te vallen in de “democratisch farce” en toch elke keer weer politieke “vertegenwoordigers” te kiezen die vervolgens zoals altijd toch weer alleen maar met hun eigen carrière bezig zijn.

  Zo is ons systeem tenslotte bedoeld te werken, dus zo werkt het ook. Keiharde vernedering voor elke brave burger, uiteraard, maar in onze moderne samenleving mag slechts een minieme groep van omhooggevallen elitaire mensen een daadwerkelijk aangenaam leven leiden. De rest van de mensheid moet zich tot slaaf van deze groep verlagen en nagenoeg zijn of haar gehele leventje meestal totaal stompzinnig werk verrichten.

  Bovenstaande wordt ook wel eens onder de noemer “beschaving” gevangen. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds niet kunnen verzinnen waarom…

 2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)