Hoi Egypte – sorry, wij hier in Europa en de VS kunnen jullie niet laten zien hoe democratie eruit ziet.

Mooi zo; de bevolking van Egypte heeft het voor elkaar gekregen om hun dictator te verjagen.  Een dictator die dertig jaar lang werd gesteund door onze zogenaamd vrije Westerse samenlevingen, de VS voorop. Schijnheilig, steunen diezelfde Westerse presidenten nu ineens het Egyptische volk.

Vrijheid en democratie zijn kennelijk minder belangrijk dan stabiliteit, zelfs als die wordt gecreëerd via onderdrukking, corruptie en diefstal.

Wat zegt zoiets over onze bestuurders en ons zogenaamd democratisch bestel? Ons wordt immers geleerd dat wij leven in een democratie.  We mogen ten slotte eens in de vier jaar een hokje rood kleuren; zelfs nog wat vaker als je de Europese-, gemeenteraad- en provinciale staten verkiezingen meerekent.  Maar wat er daarna gebeurt is totaal aan onze invloed onttrokken en vaak ook totaal iets anders dan wat er in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen stond.

Na de verkiezingen vervolgt de rituele dans tussen lobbyisten van grote bedrijven enerzijds en ambtenaren en politici anderzijds. Voor wie daar nog aan twijfelt, hier een mooi voorbeeld:

De Europese Commissie deed in 2000 een onderzoek naar de wenselijkheid van patenten op software. Meer dan 90% van de reageerders vond software patenten niet gewenst. De Europese Commissie concludeerde daaruit vervolgens dat er een Economische meerderheid is voor software patenten.

Op Twitter en Identica zei ik daarom het volgende:

Catharina

Hi Egypt – sorry, we in Europe and the US can’t show you what democracy looks like. We live in corporate controlled societies #takecare
12 februari 2011     Geen categorie     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Eva Quirinius:

  Kletskous, totaal niet met je eens: je mag in Nederland en Europa een politieke partij starten, je mag zeggen dat je Mark Rutte een slechte (of goede) premier vindt, je mag protesteren, je mag publiceren op websites/kranten/etc, je mag zeggen dat je tegen patenten bent, etc

  In Egypte werd je opgepakt als je tegen Mubarak was. Da’s geen vrijheid en geen democratie.

 2. 1 Catharina:

  @Eva – Ik zeg nergens dat wij hier niet veel meer vrijheid hebben, alleen dat politieke besluitvorming en wetgeving hier in kapitalistische Westerse maatschappijen onevenredig beïnvloed worden door grote bedrijven, waarbij belangen van burgers vaak uit het oog worden verloren, terwijl het idee van democratie juist uitgaat van heerschappij door het volk.
  Ben je het daar dan mee oneens?

 3. 1 Akke:

  Bijna alles wat de regering besluit heeft te maken met het behartigen van belangen van bedrijven. En dat terwijl de regering er natuurlijk primair zou moeten zijn om de belangen van de burgers te beschermen.
  Waarom geen forse maatregelen mbt fijnstof? Waarom geen zorg dragen voor goed, veilig en gezond voedsel? Waarom geen stevige aanpak van de alcoholproblematiek? Etc etc.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)