Bibliotheek: Keer terug naar je leest..

Ik probeerde te reageren op deze blogpost en peiling over de rol van bibliotheken in deze tijd,  maar om een of andere reden lukt dat niet, dus geef ik mijn reactie maar hier:

“De bibliotheek zoals die nu bestaat is ten dode opgeschreven. E-readers worden steeds beter en zeker jongeren raken steeds meer gewend aan digitaal lezen. De voordelen zijn groot: het scheelt een hoop dode bomen, gereis en publicatie en verspreiding zijn stukken goedkoper.  Ook ander fysieke dragers, zoals  de CD en DVD hebben hun langste tijd gehad.

Als alles digitaal is, is er dus weinig reden meer voor een bezoekje aan de bibliotheek of je dat nu leuk of wenselijk vindt of niet.  Maar zoals reageerder Chris Groeneveld zegt: “Het bestaansrecht van de bibliotheek is gelegen in het recht op een vrije onbeperkte toegang tot kennis, wetenschap, cultuur en informatie”.

Is het dus erg dat er steeds minder mensen naar de bibliotheek komen? Nee, want de kans om je doel te realiseren is nooit groter geweest dan nu en je zou dan ook wel gek zijn om daar als bibliotheek niet dankbaar gebruik van te maken.

Maar een belangrijke beperking waar we tegenwoordig mee te maken hebben is drm. Er is daarom een actie onder bibliothecarissen gestart tegen dit soort aanslagen op de vrijheid. Zie daar ook “The Readers Bill of Rights for digital books“.

Een andere beperking is de bizar lange duur van het auteursrecht; tegenwoordig tot zelfs 70 jaar na de dood van de maker. Gelukkig zijn er inmiddels initiatieven als Creative Commons, die een uitweg bieden.

Daar liggen uitdagingen voor de bibliotheken. Ga terug naar je oorspronkelijke doelstelling en dan zal de bibliotheek over 50 jaar nog zeker bestaan. Niet in zijn huidige vorm, maar wel als gewaardeerd bewaker van de toegang tot het recht op een vrije onbeperkte toegang tot kennis, wetenschap, cultuur en informatie.”

15 maart 2011     Creative Commons, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Akke:

  Iedereen roept maar dat alles digitaal moet worden. Maar niemand wenst te beseffen dat je daarmee hele groepen uitsluit. Zo wil men bv. de arbeidsbemiddeling volledig digitaal gaan maken. Over hoe dat dan moet met de grote groep Nederlanders die laaggeletterd zijn en de nog grotere groep die nauwelijks uit de voeten kan met internet (1e twee groepen van het VMBO is echt treurig) wordt nogal laconiek gedaan: We gooien er een cursus tegenaan. Welnu, deze mensen zijn niet/nauwelijks leerbaar en missen straks iedere aansluiting.
  Nu kunnen ze nog naar de bieb gaan en met de mensen daar op zoek gaan naar passende lectuur. Staan er geen mensen meer achter een balie, dan raken ze hopeloos de weg kwijt.
  Mensen hebben mensen nodig. Geen machines.

  Heb je eigenlijk alleen maar recht op toegang tot kennis, wetenschap, cultuur en informatie wanneer je een iq boven de 100 hebt?

 2. 1 Ruben:

  Als eerste wil ik even blijk geven van mijn enthousiasme waarmee ik het eens ben met de strekking van dit blog!
  Als reactie op Akke; ik denk ook dat er een gevaar is dat mensen maatschappelijk worden buiten gesloten door een digitaliserende sameleving zo als we dat nu zien. Maar ik denk dat het niet juist is dit aan iq te koppelen. Mijn ervaring met mensen met een zeer laag iq is dat ze zich prima redden op computer en internet. Beter als ooit met boeken. Zal vast iets te maken hebben met de meer visuele vorm. Waar boeken nog puur op gescheven taal gebaseert zijn is internet en veel software meer gebaseert op vorm en pictogrammen.
  Wat wel een grote reden is waarom veel mensen met een laag iq buiten de digitale boot vallen, is puur verdeling van welvaart en aandacht.
  Als bijvoorbeeld verstandelijk beperkten geen beschikking hebben tot een vrij internet (wat in een slordig geschatte 90% het geval is) dan is het wel erg moeilijk voor hen om maatschappelijk aansluiting te houden.
  Ik denk dus dat de uitdaging voor de komende tijd meer licht op het gebied van. Hoe verdelen we de technologiese welvaart eerlijk.

 3. 1 Catharina:

  Ah Ruben, je was me net voor..

  En @Akke: ik roep niet dat alles digitaal moet worden, maar wel dat veel dat wordt. Dat is een gegeven en zoals alle verandering, heeft dat voor- en nadelen. Voor mensen die er niet in mee kunnen, moet je een andere oplossing vinden en ook daar zou de bibliotheek een belangrijke rol in kunnen hebben.

 4. 1 Akke:

  Er zijn werkelijk prachtige dingen voor laagtaligen op internet. Ik werk daarmee en wordt er soms helemaal gelukkig van. Maar goed, mijn mensen gaan na schooltijd terug naar huis en zitten dan vaak met een Windowscomputer. Weten echt nergens wat vanaf, klikken maar raak en hoppa, systeem plat of übertraag.
  Leiden in last. Goede raad is duur. Geld is er niet. Exit computer.

  Wezenlijk zou je voor zulke mensen iets moeten vinden dat “foolproof” is. Iets a la Ubuntu maar dan supersimpel. Een soort beveiliging die niet uit te zetten valt. Het valt niet mee deze doelgroep tegen zichzelf te beschermen.

  Iets van een oplossing zou je moeten kunnen vinden. Het gaat hier uiteindelijk om een redelijk grote groep Nederlanders.

 5. 1 R:

  Print deze blogpost uit en geef hem aan het hoofd van de plaatselijke bibliotheken

  groetjes R

 6. 1 R:

  Het zou handig zijn als er een speciale linux distro kwam voor deze doelgroerp. net als er Claus knopper (http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Knopper) er een aan het maken is voor mensen met een visuele beperking.
  Groetjes R

 7. 1 Pablo:

  Bibliotheken zijn voor mij de bakens van cultuuroverdracht zonder commercie in de maatschappij.
  Het is een van de weinige voorzieningen die belichamen dat bezit van iets totaal niet nodig is om ervan te kunnen genieten. Dat de voordelen van delen aanschouwelijk maakt. Een van de weinige plaatsen in de maatschappij die zich althans tot op zekere hoogte aan de warenmarkt lijkt te kunnen onttrekken.
  Bibliotheken moeten blijven en als ze verdwijnen moeten we ze zelf weer opnieuw oprichten.

  Ik ben nog helemaal niet overtuigd van de effectiviteit van de e-reader als alternatief voor papier. Het is zorgelijk als we altijd afhankelijk zijn van intensief technologische apparaten, die stroom nodig hebben.

  Ik vind bibliotheken ook een zeer belangrijke sociale en culturele functie hebben.Ik vind het erg belangrijk dat je daar iets tegen kunt komen, dat je nog niet kende.
  Dat je iemand, die iets weet van een onderwerp kunt vragen om je verder te helpen.
  Bibliotheken zijn voor mij sleutel plaatsen om het idee van permanente zelf-educatie materieel te ondersteunen en vorm te geven. Wordt lid en ondersteun je plaatselijke bibliotheek!!

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)