Open Bibliotheken – een stoer initiatief met een paar kanttekeningen

Stoere actie van bloggers en bibliotheekmedewerkers Jeroen de Boer  en Edwin Mijnsbergen.

Vandaag lanceerden zij de site: http://openbibliotheken.nl/

Omdat bibliotheken hoeders van informatie zijn, niet van uitgevers

Een goed en gedurfd initiatief wat hopelijk de bibliotheek wereld en daarbuiten wakker gaat schudden..

Het manifest vind ik wat minder, ten eerste omdat het maar de vraag is of intellectuele eigendomsrechten een groot goed zijn. De uitwerking van deze rechten doet inmiddels volgens mij veel meer kwaad dan goed en ook spreekt het manifest over piraterij. Piraterij is beroving op zee, vaak met geweld, maar in het manifest doelen ze op online delen van muziek, boeken, films, etc.

Het delen van content online is zoiets als het uitlenen van een boek aan een vriend of vage kennis. Het verschil is dat je bij het uitlenen van je boek, het boek vaak nooit meer terug ziet, maar als je iemand een kopie geeft, dan heb je zelf gewoon het origineel nog..

Dat geldt ook voor de makers – als mensen bijvoorbeeld online muziek uitwisselen draagt dat bij aan de bekendheid van de muzikant en dat biedt muzikanten weer meer mogelijkheden om geld te verdienen. Met piraterij heeft dit allemaal niks van doen en ik denk dat juist dat gratis en gemakkelijk kunnen delen een groot goed is..

Degene die het meest te lijden hebben onder het vrij delen van online content zijn de tussenpersonen en rechtenhouders als Buma Stemra en Stichting Brein, die jarenlang zijn weggekomen met het afschepen van artiesten met een fooi, het  zichzelf dik betalen, het wonen in dure gebouwen, zitten op te dure stoelen  en het geven van vette oprotpremies.

Zij hebben in de wereld van het Internet steeds minder een functie en hoe sneller we van ze af zijn, des te beter.  Helaas denkt de politiek daar anders over. Deze bedrijven hebben heel veel geld en daardoor ook veel mogelijkheden om te lobbyen in Den Haag en in Europa. Meer en meer verschijnen er daardoor wetsvoorstellen die de rechten van internetgebruikers moeten inperken, worden websites uit de lucht gehaald en downloaders bedreigd met afsluiting van het Internet.

Het is ongelofelijk hoe gemakkelijk de politiek het belang voor burgers om vrij kennis, informatie en cultuur te kunnen delen, verkwanselt ten behoeve van het beschermen van het zogenaamde grote goed van het intellectueel eigendom.. Zo ongelofelijk  dat er eigenlijk wel iets anders achter moet zitten. Gebruikt de overheid dit argument misschien om zelf meer grip te krijgen op het Internet, net als ze dat doen met kinderporno en terrorisme.?

Nog een paar relevante links:

In Frankrijk worden mensen inmiddels afgesloten van het Internet, na drie waarschuwingen als ze iets “illegaal” downloaden.

Wat blijkt: dit beleid leidt niet tot een toename van verkopen; in tegendeel eigenlijk..

In Engeland is grote onrust ontstaan over voorgenomen wetgeving waarbij de overheid alles moet kunnen volgen wat iemand online doet, zonder tussenkomst van een rechter. Dat is zoiets als dat de politie dagelijks zonder enige aankondiging je huis binnen komt stormen..

Conclusie:

Open Bibliotheken is een goed initatief; het doet recht aan de functie van bibliotheken om mensen laagdrempelig toegang te geven tot kennis, cultuur en informatie.

We moeten af van het begrip van intellectueel eigendom omdat dat een illusie is en een contradictio in terminis.

 

 

3 april 2012     Internet Algemeen, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Petra:

  “Ook *mocht* je een kopie maken van het oorspronkelijke werk voor eigen gebruik.”

  Heel erg pro copyright.

  “Onwenselijker nog wordt het met de Amerikaanse wetsvoorstellen PIPA en SOPA, de Research Works Act en het wereldwijde ACTA-handelsverdrag.”

  Maar tegen de gevolgen daarvan? Also ‘kliktivisme’. Iets met klepel en klok.

 2. 1 Maak informatie zo vrij mogelijk, en maak bibliotheken zo open mogelijk! « 2.0 Drops:

  […] Open Bibliotheken – een stoer initiatief met een paar kanttekeningen (Klestkous.com) […]

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)