Toppunt van ironie: RTL verwijdert rapportage over Piratenpartij van Youtube!

Vanavond was er een korte maar best aardige rapportage over de Piratenpartij bij Editie.nl. De rapportage is terug te zien bij uitzending gemist van RTL4.

Helaas alleen niet voor iedereen, maar alleen voor mensen die Silverlight van Microsoft geïnstalleerd hebben.

Nu hebben de meeste mensen dat wel, maar piraten juist vaak niet. Piraten zijn vaak  Gnu/Linux-gebruikers omdat dat past  bij hun opvattingen over privacy en controle over hun eigen computer. Piraten willen een computer met vrije software en niet een eentje waarvan ze niet mogen weten wat die doet omdat dat bedrijfsgeheim van Microsoft, Apple of wie dan ook is.

Al snel kwamen er op het chatkanaal van de Piratenpartij dan ook  vragen van mensen die de rapportage nog graag even wilden zien omdat ze die hadden gemist. Op zo’n moment schieten andere piraten dan te hulp en die rippen zo’n rapportage en zetten het op YouTube.

Doodnormaal lijkt mij, maar binnen de kortste keren was de rapportage verwijderd en kregen we zoiets te zien:

Hilarisch eigenlijk want zo manier maakt RTL eigenlijk dubbel reclame voor de Piratenpartij.

De Piratenpartij vindt namelijk dat het auteursrecht hopeloos verouderd is en niet werkt in het internettijdperk. TV, radio en uitgevers van  kranten willen graag de controle houden die ze altijd hadden, maar dan moeten ze hun werk niet online zetten. Het internet is nu eenmaal een grote kopieermachine; wen eraan en doe er iets goeds mee  of blijf er ver weg van.

Maar ook al zouden ze het zelf niet doen, dan doen anderen dat wel voor hen; iedereen kan met en paar simpele  handelingen opnemen en uploaden. Op dit moment ben je in Nederland dan een crimineel. Een boek of cd mocht je vroeger gewoon uitlenen of weggeven aan een vriend; bij een digitaal boek of digitale muziek mag dat ineens niet meer terwijl de productie  juist veel gemakkelijker en goedkoper is geworden.

Als je denkt dat dit wel wat los zal lopen, kijk dan eens naar de zaak tegen Richard O’ Dwyer, een 24-jarige student uit Engeland die nu al meer dan 2 jaar vecht tegen zijn uitlevering aan de VS. Zijn misdaad? Hij had een website opgezet waarop hij alleen maar  linkte naar o.a. Amerikaanse tv-series. Amerika wil hem vervolgen voor het schenden van auteursrecht en hij kan daar max. 10 jaar straf krijgen. Hij overtrad geen enkele Engelse wet maar door de uitleveringsverdragen die het VK heeft met de VS is zijn uitlevering toch goedgekeurd. Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia is inmiddels een petitie gestart om zijn uitlevering te voorkomen en die is binnen 2 dagen al door meer dan 50.000 mensen getekend.

Willen wij dat onze kinderen opgroeien in zo’n maatschappij? Waar vrijwel iedereen een crimineel is om een verouderd verdienmodel in stand te houden  of willen we een samenleving die zich ontwikkelt door optimaal gebruik te maken van de nieuwe technologie, die verspreiding van kennis, informatie en cultuur zo gemakkelijk maakt?  Het is nu tijd om te kiezen en De Piratenpartij kiest voor het laatste.

En nee: De Piratenpartij is niet een one-issue-partij – het gaat om onze vrijheid,  (grond)rechten, meer directe democratie en het terugdringen van de enorme invloed van lobbyisten op onze wetten en daarmee op ons dagelijks leven.

27 juni 2012     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)