Hebben we echt een hogere kiesdrempel nodig of is die nu al te hoog?

Ik houd niet van zeuren maar doe het nu toch even..

“Nieuwe politieke partijen moeten per kieskring 30 ondersteuningsverklaringen hebben van mensen die het goed vinden dat deze nieuwe partij meedoet aan de verkiezingen.”

Dat klinkt op zich redelijk en simpel, maar de praktijk is anders.. Dat maak ik mee nu ik bezig ben met deze handtekeningacties voor de Piratenpartij want wat komen wij in de praktijk tegen:

 • Gemeenten die totaal onvoorbereid zijn op dit circus; “sorry maar onze verkiezingsambtenaar is deze week op vakantie”; In de weinige weken dat er een verkiezingsambtenaar moet zijn, is deze met vakantie.
 • Gemeenten die niet weten wat de eisen zijn voor de geldigheid van een ondersteuningsverklaring en er geen gemeentestempel opzetten, waardoor verklaring ongeldig is.
 • Gemeenten die denken dat mensen die in een andere gemeente wonen wel bij hen kunnen tekenen en formulier ondertekenen en stempelen, waardoor de verklaring ongeldig is. (mag namelijk alleen in eigen gemeente)
 • Partijen die niet weten dat mensen niet een ondersteuningsverklaring mogen tekenen voor meerdere partijen – al die verklaringen worden ongeldig verklaard.

Nieuwe partijen hebben 5 werkdagen om dit te regelen of halve dagen want meeste gemeenten zijn niet de hele dag open. De meeste mensen zijn aan het werk als ze open zijn. Alle ondertekende verklaringen moeten na die 5 dagen op 1 dag worden ingeleverd voor 15.00 uur. Red je dit allemaal niet, dan doe je dus gewoon niet mee aan de verkiezingen.

Al deze regeltjes en bureaucratie zijn bedacht door onze huidige politieke partijen en nu die niet goed genoeg blijken te werken wordt de roep om een hogere kiesdrempel steeds groter.

Alleen daarom al een oproep: download en print hier je ondersteuningsverklaring voor de Piratenpartij, onderteken die morgen of desnoods maandag op je gemeentehuis en zorg dat wij in ieder geval mee kunnen doen aan de verkiezingen!

27 juli 2012     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 MBB:

  Goed artikel.
  Misschien kun je ook een artikel doen over stem-inflatie door het groeiende aantal inwoners, maar nog steeds maar 150 zetels? Hierdoor wordt een individuele stem voor een politicus dus steeds minder waard, en stijgt de kiesdrempel eigenlijk ook.
  Bovendien moeten bestaande partijen dus steeds meer kiezers vertegenwoordigen, en is het dus eigenlijk logisch dat er meer diversiteit komt in het polieke toneel. (Een veelgehoorde reden voor kiesdrempelverhoging)
  De laatste kamervergroting was in 1956 van 100 naar 150. In 1950 had nederland 10 miljoen inwoners

 2. 1 MBB:

  PS: bronnen (Sorry, enter was blijkbaar post ipv nieuwe regel)
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/9547CF5F-4AE5-43A1-8B5E-A0AD3E2A9C01/0/pb01n051.pdf
  http://www.parlement.com/9291000/modules/h8aj0u1p?noframes=1
  http://www.montesquieu-instituut.nl/9353000/1/j9vvhfxcd6p0lcl/vh8lnhrqlyxc

 3. 1 Ron Bakker:

  Het is in ieder geval vreemd, dat een partij die b.v. opkomt voor de belangen van Limburg ook handtekeningen moet hebben uit Leeuwarden !
  Alleen partijen die landelijk opereren komen op de huidige manier aan de bak.
  Het zou voldoende moeten zijn, wanneer een partij kan aantonen, dat er een X aantal leden lid zijn met eventueel een minimum aantal per provincie.

 4. 1 Peter Bex:

  Vreemd dat er nog zoveel onduidelijkheid en onwetendheid bestaat. Er zijn juist de afgelopen jaren toch redelijk wat nieuwe partijen bijgekomen (LPF, PVV, ToN, 50+-partij etc). Je zou denken dat die gemeentes ondertussen hun zaakjes wel op orde hebben!

 5. 1 Vincent:

  @Ron Je zou verwachten dat politici in de landelijke politiek opkomen voor het hele land. Ik vind het niet zo raar dat ze niet “het Nederlandse volk” (i.e. meer dan alleen Limburg) mogen vertegenwoordigen als ze niet onder heel het Nederlandse volk steun kunnen krijgen.

  Aan de andere kant moet ik wel weer toegeven dat gedwongen geografische spreiding wel een raar criterium is, aangezien je bijvoorbeeld ook demografische spreiding zou kunnen afdwingen en dus partijen kunnen verplichten ook een minimumaantal handtekeningen van bijv. specifieke bevolkingsgroepen te moeten verkrijgen.

 6. 1 Ron:

  We moeten natuurlijk wel oppassen, dat we niet gaan discrimineren.
  Lokaal ben ik lid van het ABT (Algemeen Belang Tholen), dat zoals de naam al zegt, opkomt voor de lokale belangen binnen één gemeente.
  Landelijk kan er (nu) nooit op deze partij gestemd worden.

 7. 1 Andre Engels:

  Om een voorbeeld te geven: In 2003 lukte het de Partij voor de Dieren niet om voldoende handtekeningen te halen in Overijssel, en daar stond de partij dan ook niet op de stemlijst. In die verkiezingen haalde de partij desalniettemin 47.754 stemmen (waar 64.364 nodig waren voor een zetel) – niet echt kansloos dus.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)