Karin Spaink verlaat Groen Links voor Piratenpartij en Groen Links snapt het niet

Vorige week kondigde Karin Spaink op haar blog aan dat ze Groen Links verlaat voor de Piratenpartij. Via weblog Sargasso reageert de teleurgestelde fractievoorzitter van Groen Links Amsterdam met onbegrip en verwijten.

Persoonlijk herken ik veel in het blog van Karin; ook ik kom van de PSP en Groen Links en na het Kunduz debacle, eerst de bizarre politiemissie en toen ook nog het akkoord bleef er voor mij niks meer over. Het was of niet meer stemmen of voor de laatste keer toch nog iets proberen.

Zo vergaat het ook veel van mijn vrienden en kennissen; ze weten echt niet meer waar ze het zoeken moeten en het vertrouwen in Groen Links maar ook in het hele politieke systeem en in de politici die ons zogenaamd vertegenwoordigen is totaal weg. Mensen hebben het gevoel dat niet hun gekozen vertegenwoordigers aan de touwtjes trekken maar multinationals, belangenclubs en banken.

Daarom ben ik blij met de internationale piratenbeweging, waar de Nederlandse Piratenpartij, samen met zo’n 70 partijen in andere landen, onderdeel van is en die de macht terug wil waar die hoort en dat is bij de mensen. De politiek is in dienst van ons en niet andersom.

Dit statement van de teleurgestelde fractievoorzitter van GL-Amsterdam toont voor mij dan ook alleen maar aan dat GL het nog niet begrepen heeft:

Dus jammer, dat je niet meer op GroenLinks zal stemmen, maar in het programma van de Piratenpartij komt het woord ‘sociale’ één keer voor (sociale netwerken) en het woord ‘groene’ twee keer (Groene Amsterdammer), laat staan dat de woorden duurzaamheid of diversiteit er in terug zijn te vinden.
De punten die wel in het programma staan, zijn al tijden in goede handen bij de GroenLinks fractie, die zich in samenwerking met de belangengroepen inzet voor burgerrechten, open democratie en privacy. Zie het eclatante succes van GroenLinks in Den Haag en Brussel tegen bijvoorbeeld ACTA.

Beste Jorrit,

Het boeit mij niet hoe vaak het woord sociaal, groen of duurzaam  in jullie verkiezingsprogramma staat of in dat van D66 of wie dan ook.  Alle partijen schrijven prachtige programma’s maar doen als ze eenmaal aan de macht zijn heel andere dingen, die wij nooit in enig partijprogramma hebben kunnen lezen en waar we ook niet om gevraagd hebben. Het succes van het verzet tegen ACTA (ook zo’n onderwerp)  is vooral te danken aan de internetcommunity – het claimen daarvan als een succes van Groen Links geeft blijk van geen enkele realiteitszin en verregaande arrogantie.

Wat mij boeit is dat het na zoveel jaren aanklooien nu echt eens anders moet. Internet biedt mogelijkheden tot vergaande participatie van burgers in het bestuur, maar daar maakt nog geen enkele politieke partij gebruik van. Maar als wij burgers nu niet op onze tellen passen is het internet al stuk gecensureerd door rechters die gebruik maken van jullie verouderde wetgeving en politieke partijen die onmachtig zijn om deze wetten aan te passen omdat ze onder druk staan lobby’s van clubjes als Brein en de Buma/Stemra.

En heus, af en toe doet Groen Links best wel goede dingen, zoals bijvoorbeeld de motie Vendrik, die verplichtte tot het gebruiken van open standaarden en het bij voorkeur gebruiken van open source software bij de overheid en in o.a. het onderwijs en die aangenomen is door de Kamer. Maar dat is nu al tien jaar geleden en tot op de dag van vandaag is daar nog vrijwel niks van terecht gekomen, behalve dan dat daar wat dure ambtelijke organisaties jaren mee bezig zijn geweest.  De regering negeert dus blijkbaar de wil van de Volksvertegenwoordiging compleet en dat is dan maar zo.. Fijn, zo’n “democratie”.

Zeg nu zelf Groen Links: moet aan deze dure vorm van theater niet eens een einde komen?

Daarom: Tien redenen om te stemmen op de Piratenpartij

 

7 augustus 2012     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Ron Bakker:

  Het is en blijft vreemd, dat een hoop mensen de huidige politiek zien als iets dat democratisch is, terwijl het helemaal niet democratisch is.
  De piraten partij is wel een partij die de democratie verder doorvoert dan andere partijen en dat spreek mij aan !

 2. 1 Marc Vloemans:

  Groen Links wordt ge-‘spa(i)nked’ voor een gebrek aan historisch besef…GL-Amsterdam begeeft zich op landelijk glad (open) ijs…de Piratenpartij krijgt er een kanon bij! Ik kijkuit naar de volgende verkiezingen 😉

 3. 1 ReinoutS:

  Beste Catherina,

  Wat jíj niet lijkt te begrijpen is dat het verzet tegen ACTA e.d. vanuit de internetcommunity weliswaar een belangrijk drukmiddel is, maar dat op het politieke niveau, het Europees Parlement en de Tweede Kamer, waar de beslissingen uiteindelijk genomen moeten worden, GroenLinks alsmede de collega’s van de andere groene partijen in het EP een niet te onderschatten rol hebben gespeeld in het verkrijgen van draagvlak. Door middel van het organiseren van manifestaties, het schrijven van amendementen en ouderwets onderhandelwerk in de wandelgangen.

  Als jij voor de Piratenpartij in de Tweede Kamer komt, zul je hetzelfde moeten doen om politieke resultaten te bereiken. Zul je dan je successen niet claimen?

 4. 1 Frank:

  Die motie Vendrik blijft een moeilijke. Al doen de ambtenaren hun best op dit terrein, de laatste keer dat ik een interface-specificatie van de overheid door de standaard-tools haalde, ging dat niet helemaal goed.

  Het is is wel een veel betere situatie als alle andere clubs die voor mij werken (vaak nog verenigingen waar je lid van bent). Die sturen je direct door naar een software-ontwikkelaar die eerst even 1000Euro wil voor de interface-beschrijving.

  Of de bank, die als “open standaard” de eigen web-interface heeft.

 5. 1 ReinoutS:

  Vandaag publiceerde Christian Engström een blog dat mijn punt onderstreept: http://falkvinge.net/2012/08/13/why-we-won-acta/

 6. 1 Thierry:

  @ReinoutS:

  Beetje last van Confirmation Bias?

 7. 1 ReinoutS:

  @Thierry: je hoeft mij niet te geloven, lees wat de MEP van de Piratenpartij zelf erover zegt!

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)